Putujte i naučite svoju djecu putovati

Autor članka:
Podijeli:

Zašto volimo putovati? Ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje.

Kada razmišljam o putovanjima pojave se osjećaji koje rijetko što drugo materijalno ili ne materijalno u životu može izazvati. Slike s putovanja čine se kao stečeno bogatstvo koje se ni sa jednim drugim bogatstvom neda usporediti.

Zašto volimo putovati

Mnogi će reći da je novac potrošen na putovanja bačen novac, međutm mislim da i oni koji to kažu ne misle tako. Nalaze samo još jedan način za opravdati vlastite strahove od promjene i novog i želju da se ne odmkanu od poznatog i vlastitog komfora. Putovanja su bogatstvo. Ne kaže se uzalud da je to jedina stvar na koju trošimo novac, a čini nas bogatijima.

Njemačka riječ wanderlust znači jaku želju za putovanjem i lutanjem. Od kraja dvadesetog stoljeća termin je postao međunarodni izraz. Prisutan je u gotovoj svakoj priči o putovanjima ili ljudima koji u njima strastveno uživaju. Globetrotter znači nešto slično. Osobu koja putuje svijetom konstantno, otkriva nove kulture, zemlje i načine života uživajući u svakoj različitosti. Oba pojma označavaju  urođenu želju za otkrivanjem novog i kretanjem.

Tako jaka i izražena želja za putovanjima navela je i znanstvenike da pokušaju naći vezu između hormona i te, očito kemijske reakcije. Znanstveni zaključak je da gen DRD4-7R djeluje na dopaminskoj razini u mozgu te ima izravan utjecaj na želje i ponašanje. Taj gen budi nemir i znatiželju. Znatiželja potiče ljude na rizike i istraživanje novih i drugačijih mjesta. Popularno je prozvan wanderlust genom.

Naučite svoje dijete da voli putovanja. Prednosti putovanja su nebrojene, što roditelji putnici jako dobro znaju. Takvim roditeljima je lako svoju ljubav i strast za kretanjem i otkrivanjem novog prenijeti na svoju djecu. I to je, uz jezike vjerojatno najbolja škola i vrijednost koju im mogu dati.

Zašto volimo putovati

Iskustva s putovanja proširit će djeci vidike, pomoći kod upoznavanja i prihvaćanja novih ljudi i razumijevanja drugih kultura. Pokažite djeci da je putovanje poseban doživljaj, privilegija i avantura. Učinite ih građanima svijeta. Neka im ni jedna religija, kultura, boja kože ili bilo koja druga različitost ne bude strana.

Zašto volimo putovati

Bombardirani negativnim informacijama iz medija često zatvaramo oči i zaboravljamo da svijet ima mnogo toga za ponuditi. Putovanja pružaju jedinstven pogled i doživljaj na svijet te mogućnost boljeg shvaćanja što smo mi u ovom svijetu. Čim prije to otkrijemo svijet će biti šareniji, veseliji i ljepši. Pa zašto to ne bi odmalena otkrivali i svojoj djeci?

Zašto volimo putovati

Ponekad se treba udaljiti od zone komfora, otputovati daleko kako bi bolje upoznali sebe. Treba  pomicati granice i otkrivati nove aspekte svijeta i života. Naučiti pokoju riječ ili frazu stranog jezika zvuči nebitno, ali u stvari sobom nosi puno toga. Osjećaj zadovoljstva i čuđenja da ste uspjeli iskomunicirati nešto do sad posve nepoznato je prekrasan i vrijedan. Naučite reći hvala, molim, izvoli i još par riječi na jeziku zemlje u koju odlazite i osjećat ćete se ljepše i bogatije, a stanovnicima te zemlje iskazati poštovanje spram njihovog što je divan osjećaj.

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Na jedrenje s djecom! Zašto ne?

Kako zabaviti djecu za vrijeme leta?

https://www.travel-advisor.eu/5-najboljih-mjesta-za-izlet-s-djecom/

Nove objave