Travel AdvisorTravel Advisor

Putujte i naučite svoju djecu putovati

Zašto volimo putovati? Ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje.

Kada razmišljam o putovanjima pojave se osjećaji koje rijetko što drugo materijalno ili ne materijalno u životu može izazvati. Slike s putovanja čine se kao stečeno bogatstvo koje se ni sa jednim drugim bogatstvom neda usporediti.

Mnogi će reći da je novac potrošen na putovanja bačen novac, međutm mislim da i oni koji to kažu ne misle tako. Nalaze samo još jedan način za opravdati vlastite strahove od promjene i novog i želju da se ne odmkanu od poznatog i vlastitog komfora. Putovanja su bogatstvo. Ne kaže se uzalud da je to jedina stvar na koju trošimo novac, a čini nas bogatijima.

Njemačka riječ wanderlust znači jaku želju za putovanjem i lutanjem. Od kraja dvadesetog stoljeća termin je postao međunarodni izraz. Prisutan je u gotovoj svakoj priči o putovanjima ili ljudima koji u njima strastveno uživaju. Globetrotter znači nešto slično. Osobu koja putuje svijetom konstantno, otkriva nove kulture, zemlje i načine života uživajući u svakoj različitosti. Oba pojma označavaju  urođenu želju za otkrivanjem novog i kretanjem.

Tako jaka i izražena želja za putovanjima navela je i znanstvenike da pokušaju naći vezu između hormona i te, očito kemijske reakcije. Znanstveni zaključak je da gen DRD4-7R djeluje na dopaminskoj razini u mozgu te ima izravan utjecaj na želje i ponašanje. Taj gen budi nemir i znatiželju. Znatiželja potiče ljude na rizike i istraživanje novih i drugačijih mjesta. Popularno je prozvan wanderlust genom.

Naučite svoje dijete da voli putovanja. Prednosti putovanja su nebrojene, što roditelji putnici jako dobro znaju. Takvim roditeljima je lako svoju ljubav i strast za kretanjem i otkrivanjem novog prenijeti na svoju djecu. I to je, uz jezike vjerojatno najbolja škola i vrijednost koju im mogu dati.

Iskustva s putovanja proširit će djeci vidike, pomoći kod upoznavanja i prihvaćanja novih ljudi i razumijevanja drugih kultura. Pokažite djeci da je putovanje poseban doživljaj, privilegija i avantura. Učinite ih građanima svijeta. Neka im ni jedna religija, kultura, boja kože ili bilo koja druga različitost ne bude strana.

Bombardirani negativnim informacijama iz medija često zatvaramo oči i zaboravljamo da svijet ima mnogo toga za ponuditi. Putovanja pružaju jedinstven pogled i doživljaj na svijet te mogućnost boljeg shvaćanja što smo mi u ovom svijetu. Čim prije to otkrijemo svijet će biti šareniji, veseliji i ljepši. Pa zašto to ne bi odmalena otkrivali i svojoj djeci?

Ponekad se treba udaljiti od zone komfora, otputovati daleko kako bi bolje upoznali sebe. Treba  pomicati granice i otkrivati nove aspekte svijeta i života. Naučiti pokoju riječ ili frazu stranog jezika zvuči nebitno, ali u stvari sobom nosi puno toga. Osjećaj zadovoljstva i čuđenja da ste uspjeli iskomunicirati nešto do sad posve nepoznato je prekrasan i vrijedan. Naučite reći hvala, molim, izvoli i još par riječi na jeziku zemlje u koju odlazite i osjećat ćete se ljepše i bogatije, a stanovnicima te zemlje iskazati poštovanje spram njihovog što je divan osjećaj.

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Na jedrenje s djecom! Zašto ne?

Kako zabaviti djecu za vrijeme leta?

Dosta vam je boravka kod kuće -5 najboljih mjesta za izlet s djecom

Previous articleJahtarenje po francuskim kanalima je bolje nego na moru ?
Next articleRoad trip po Dolomitima