Tirana tako daleko, a tako blizu

Autor članka:
Podijeli:

Poslije 10 i više sati puta stižemo u Tiranu, glavni grad Albanije. Države koju opravdano nazivaju zemlja bunkera, orlova i mercedesa.

Ovaj put vrijeme ne sarađuje, kiša pada bez prestanka, takvom jačinom da nam usporava kretanje. Da li smo loše sreće ili šta već, jer znamo da je u Tirani od 365 dana u godinu 300 sunčanih?!

Vodič nas vodi do Rinia parka, gdje smo se udobno smjestili u restoran koji se nalazi u kompleksu parka, koji važi za jednu od ljepših atrakcija u Tirani. Posebno mjesto u parku zauzima ogromna fontana koja svojom ljepotom mami poglede prolaznika.

tirana

Što se tiče hrane i pica u Tirani, odmah uočavamo da su cijene jako niske i da ništa nije skupo. Međutim, jedino platežno sredstvo u Tirani je njihova valuta, Leka (1 euro oko 140 leka). Kartice za plaćanje ne primaju, ali mjenjačnicu imate u kompleksu pored restorana. Sporazumjevanje na engleskom je slabo.

tirana

Šetajući se kišovitim ulicama Tirane, uočavam šarene fasade, koje je svojim građanima ostavio načelnik Edi Rama. Ove fasade su svakako razbile sivilo grada i kiše. Nešto što morate znati u Tirani saobraćano pravilo je da nema pravila. Pješaci prelaze ulice na mjestima koja nisu predviđena za to.

tirana

Dalje se krećemo do Skenderbegovog trga, gdje saznajemo puno vise informacija o gradu Tirani i Albaniji kao državi. Na trgu posebnu pažnju privlači mozaik na Nacionalnom povijesnom muzeju. Taj mozaik pokazuje povijest Albanaca.  Tu se nalaze Sahat Kula i Ethem Beg džamija.

tirana

U centru Tirane nalazi se treća najveća pravoslavna  crkva u Europi, Hram Vaskrsenja Hristovog. Ovaj hram je sagrađen 2012. godine u cilju proslavljanja dvadesetogodišnjice oživljavanja Albanske pravoslavne crkve.

tirana

Sljedeća znamenitost koju posjećujemo je Nacionalni arheološki muzej u čijoj blizini se nalazi Politehnički univerzitet Tirana.

tirana

Ako budete prolazili pokraj nacionalne galerije u Tirani, obavezno se fotografirajte unutar umjetničke instalacije Oblak, koju je dizajnirao japanski arhitekt Soju Fujimito. Fotografije su nestvarno lijepe.

tirana

Ono što u Tirani možete vidjeti je i dio Berlinskog zida koje je  odmah nakon rušenja  zida donesen u Tiranu kao simbol ujedinjenja.

Albanija je zemlja o kojoj se malo zna, zemlja o kojoj se govori sa mnoštvom predrasuda. Ali ono što je sigurno istina i najveća nesreća albanaca je Enver Hodža koji je bio  vrhovni vođa Albanije do kraja Drugog svijetskog rata. Doći u Albaniju a ne čuti priču o najvećem tiraninu Albanije je nemoguće. Čovjek koji je izgradio preko 700 000 bunkera na  zemlji i oko 300 000 pod zemljom.

tirana

Bunkeri su interesantni jer su pravljeni jako specifično, svaki bunker je testiran od strane Envera Hodže tako što bi stavio inženjera u bunker koji je projektovao i taj bunker bi gađao najtežom artiljeriom. Ali to ne bi bio kraj tiranije Envera Hodže niti dokaz da bunker zadovoljava njegove previsoke kriterije. Zatim bi usljedila provjera bunkera tako što bi tenkovi prelazilči preko njih. Ukoliko bi bunker ostao čitav pod težom tenka, inženjeru bi se pružila ruka da izađe i nastavljao bi sa gradnjom bunkera.

Svakim danom u Tirani se sva manje primjećuje da je Enver Hodža, najveći tiranin toga vremena,  bio prisutan. Grade se modern građevine, razvija se turizam i jača država. Sve što je vezano za njega daje se zaboravu…

Travel Advisor – putovanja

Posjetite  naš YouTube kanal.

Upoznajte Balkan

Putovanja i horoskop – koja je vaša idealna destinacija?

Nove objave