Koja je zemlja europski lider u turizmu?

Autor članka:
Podijeli:

Europski lider u turizmu: ova zemlja je omiljena destinacija za putnike

Unatoč porastu cijena, putovanja u inozemstvu i dalje su popularna što je svakako dobra vijest za globalni turizam i daje nadu za ovu godinu. Prema novim predviđanjima uoči najveći svjetske turističke burze ITB Berlin, očekuje se potpuni oporavak od pandemijske krize na gotovo svim tržištima.

I Hrvatska će se predstaviti na ITB Berlinu

Od 5. do 7. ožujka održat će se ITB Berlin, najveća turistička burza na svijetu. Očekuje se oko deset tisuća izlagača iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku.

ITB Berlin
© Pinterest

Prije burze, u suradnji s globalnom konzultantskom kućom IPK International, provedeno je istraživanje o rezultatima turističke industrije u 2023. i očekivanjima za 2024. godinu. Istraživanje pokriva globalni turistički sektor i služi kao indikator poslovanja u tekućoj godini.

“Određena turistička odredišta i tržišta već su se u 2023. vratila na razine prije 2019. godine, no još ih ima koji se bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim odredištima ponovno pojavio problem prekomjernog turizma, što mnoge zabrinjava. Generalno, sektor je optimističan za 2024.”, ističu iz ITB-a i IPK-a.

U 2023. godini zabilježen je značajan porast broja putovanja u inozemstvo i na odmore

U odnosu na 2022. godinu, putovanja u inozemstvo su u 2023. godini porasla za 33%. Ovaj je rast doveo do toga da su putovanja u inozemstvo dostigla razinu iz 2019. godine, odnosno bila su za samo 12% manja nego prije pandemije.

U 2023. godini porast su zabilježila i putovanja na odmore. Njihov porast dogodio se unatoč porastu putnih troškova u 2022. i 2023. godini. Vidljivo je kako se ljudi ne žele odreći putovanja na odmore, što potvrđuje i kontinuirani porast potražnje.

Ovakvi rezultati mogu se objasniti time što je Azija u 2023. otvorila granice što je u konačnici dovelo do porasta odlaznih putovanja za više od 140%. Unatoč ovom porastu, putovanja iz Azije su i dalje 40% ispod razine iz 2019. godine.

Tian Tan Buddha, Hong Kong
© Jason Cooper from Unsplash

I Europa bilježi rast izlaznih putovanja i to za 18% u odnosu na 2022. godinu, a još veći rast zabilježile su Sjeverna i Latinska Amerika (31% i 27%). Najviše je tih putovanja bilo iz Sjedinjenih Američkih Država koje u stopu slijede Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a zajedno čine trećinu globalnog opsega odlaznih putovanja u prošloj godini.

Koje su najposjećenije destinacije u 2023. godini?

Prema istraživanju ITB i IPK vodeću poziciju svjetske turističke destinacije u 2023. godini i dalje drži Španjolska, a zabilježili su porast turista od 10%, dok se na drugom mjestu nalazi SAD.

Calp, Španjolska
© Sam Williams from Unsplash

Međutim, prema IPK-ovom Indeksu izvedbe odredišta (DPI) najbolje ocijenjena destinacija u 2023. godini je Dubai. Ovaj je Indeks sastavio World Travel Monitor i uzima u obzir faktore poput zadovoljstva putovanjem, preporuke i želju za ponovnim posjetom. Među najbolje ocijenjenima za prošlu godinu su još i Maldivi, Južnoafrička Republika i Abu Dhabi te europske destinacije Austrija i Švicarska.

Istraživači napominju kako su destinacije ‘sunca i plaža’ te gradovi bili najpopularniji izbor turista u prošloj godini te su činili 75% svih globalnih odlaznih putovanja u 2023. godini.

Zrakoplov dominira za odlazna putovanja, javni prijevoz i rent-a-car popularni u destinacijama

Zrakoplov je bio najčešći način prijevoza za odlazna putovanja u 2023. godini, s više od 60% udjela u tim putovanjima. Cijene zrakoplovnih karata su porasle, no to nije imalo utjecaja na dominaciju zračnog prometa. U destinacijama su se turisti najviše koristili javnim prijevozom (oko 80%), dok je rent-a-car bio druga najpopularnija opcija (oko 20%).

Turisti su kod odabira destinacije najviše vodili računa o cijeni u odnosu na ponuđenu kvalitetu. Putnici su bili spremni platiti više za odredišta koja su im nudila kvalitetan smještaj, hranu i prirodnu okolinu, čak i ako su ta odredišta bila skuplja.


Autor naslovne fotografije: © Vincenzo Biancamano from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Znaš li što je Premium ekonomska klasa?

Kakav je život u New Yorku

Nove objave