Travel AdvisorTravel Advisor

Koja su naljepša polja lavande u Provansi?

Otkrijte najljepša polja lavande u francuskoj Provansi

Polja lavande uljepšavaju krajolik Provanse svakog ljeta. Ona predstavljaju promjenu godišnjih doba, sazrijevanje zemlje i vrijeme u kojem život usporava na milost i nemilost jakim sunčevim zrakama.

Polja lavande u Provansi su među najboljima i najljepšima u svijetu, ali i među najpoznatijima. Dolazi rano ljeto, proljetni mak gotovo nestaje, a svijetli cvjetovi lavande počinju pretvarati ionako prelijepi krajolik u šarenilo boja.

Sezona lavande u Provansi

© Baraa Jalahej from Unsplash

Jedno od najčešćih pitanja je kada cvjeta lavanda u Provansi. Nažalost, nema točnog odgovora zbog toga što to ovisi o tome u kojem se dijelu regije nalazite. Međutim, i to se mijenja iz godine u godinu.

Polja lavande u Provansi u lipnju:

  • do kraja lipnja većina lavande u Provansi cvjeta
  • Luberon je obično prvi, a slijede ga polja lavande Valensole
  • lavanda fina uzgojena na najvećim nadmorskim visina najkasnije cvjeta

Polja lavande u Provansi u srpnju:

  • početak srpnja najbolje je vrijeme za posjet poljima lavande u Provansi
  • cijela je regija ukrašena jarkim ljubičastim poljima, a ako dođete prije školskih praznika (koji obično počinju nakon prvog tjedna srpnja) veća je vjerojatnost da ćete izbjeći gužvu
  • od sredine srpnja na visoravni Valensole počinje berba polja lavande
  • gornja polja lavande doline Luberon i lavanda fina u Château du Bois obično se beru oko 15. srpnja
  • donji Luberon (oko Lourmarina), polja lavande Valensole i ona oko Sisterona beru se kasnije u srpnju (oko 25. srpnja)

Polja lavande u Provansi u kolovozu:

  • ako posjećujete Provansu u kolovozu, može se dogoditi da ćete propustiti vidjeti polja lavande, no još uvijek postoji nekoliko njih koja su u cvatu u kolovozu
  • ciljajte na polja lavande u regiji Sault ili oko Banona kako biste pronašli lavandu koja je u cvatu do 10. kolovoza

Najbolja mjesta u Provansi u kojima možete pronaći lavandu

Mirisna polja lavande ljeti se mogu pronaći posvuda u Provansi. To je najpoznatija kultura regije i ona koja je stoljećima imala značajnu važnost za ljude Provanse. Međutim, polja lavande nisu izvor ponosa samo za lokalno stanovništvo. Ona su i ključna atrakcija ove regije koja iz godine u godinu privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

U nastavku otkrijte najbolja mjesta za vidjeti lavandu u Provansi, uz poseban fokus na tri glavna područja: visoravan Valensole, visoravan Sault i dolina Luberon.

Polja lavande Valensole

© Anthony BEC from Unsplash

Visoravan Valensole poznata je diljem svijeta po svojim poljima lavande, no dom je i impresivnih povijesnih znamenitosti, zlatnih polja pšenice i suncokreta, šarmantnih provansalskih sela i dubokih tirkiznih jezera. Upravo je selo Valensole najpoznatije selo na visoravni. Ovo živopisno selo uzdignuto je iznad visoravni, a na čelu se nalazi crkva sv. Vlaha iz 11. stoljeća.

Uske ulice pune su kuća pastelnih boja, a skriveni vrtovi mame vas da otkrijete njihove tajne. Izdvojite vrijeme za obilazak polja lavande u Valensoleu kako biste se prošetali, kušali delicije s lavandom ili sjeli u kafić na uglu kako biste ručali.

Na drugom kraju visoravni Valensole nalazi se Sainte-Croix-du-Verdon, pitoreskno selo koje visi na padini s pogledom na golemi lac de Sainte-Croix.

Nema sumnje da je visoravan Valensole najpopularnija ruta lavande u Provansi. Među poljima zlatne pšenice i suncokreta možete pronaći neke od najnevjerojatnijih farmi lavande u Provansi. Tu su nastale neke od mnogih kultnih fotografija lavande iz Provanse.

Krajolik je ovdje uglavnom ravan, ali ima onu pravu količinu tla koja lagano nabubri kako bi redovima lavande dao određenu dimenziju. Tako se stvaraju polja koja vas ostavljaju bez daha. Kamene vikendice i seoske kuće koje se raspadaju stvaraju interes za prava mjesta. Kako biste doživjeli najbolje od ove pitoreskne regije Provanse, trebat će vam auto.

Suncokreti & lavanda

© Phillippe Gras from Unsplash

Na visoravni Valensole možete vidjeti suncokrete i lavandu istovremeno. Radi se o prekrasnom polju suncokreta iza kojeg se s jedne strane nalazi drevni maslinik, a s druge strane lavanda. Kada završite sa selfijima, otiđite do Les Grandes Marges na sladoled ili kušajte plodove njihove farma lavande i maslina.

Terraroma

Terraroma je kultna farma lavande u Provansi i prekrasno mjesto za fotografiranje. Parkirajte nasuprot polja lavande, uz destileriju i pažljivo prijeđite cestu. Prošetajte između polja lavande i predahnite od gužve, a iza njega ćete vidjeti još jedno manje posjećeno polje lavande.

Polja lavande u regiji Sault

© Julius Yls from Unsplash

Utvrđeno selo Sault smjestilo se na grebenu između guste šume s jedne i valovite poljoprivredne doline s druge strane. Selo je dobro očuvano i prepuno povijesti pa je vrijedno lutati njegovim srednjovjekovnim ulicama kako biste kušali jedinstveni štih ovog sjevernog provansalskog sela. Svakako uđite u tvornicu nougata gdje ga možete i kušati, a u lokalnom turističkom uredu pokupite kartu turističke ture koja će vas voditi po starom gradu.

Cesta koja vodi do Saulta pruža pogled na visoravan preplavljenu lavandom. Ovdje počinjete shvaćati goleme razmjere proizvodnje lavande u ovom području Provanse. Koncentriranija nego na visoravni Valensole, polja lavande Saulta (i okolne visoravni d’Albion) najbolje je istražiti biciklom ili pješice. Postoji 5,7 kilometara “puta lavande” koja će vas voditi kroz neka od najboljih polja. Kako biste njima prošetali, parkirajte na javnom parkiralištu odmah iza destilerije Vallon na D164.

Izdvojila bih polje lavande koje počiva na agrarnoj pozadini kamenih terasa i stare kamene kule, a ako pogledate u suprotnom smjeru imat ćete nevjerojatan pogled na Mont Ventoux. Ništa manje impresivno nije i polje lavande koje uokviruje brežuljkasto selo Aurel i planine u pozadini. Ovo mjesto je prekrasno za piknik pod sjenovitim drvećem koje ga okružuje. Također, ispod sela Aurel nalazi se još jedno savršeno njegovano polje lavande. Jednako je zapanjujuće odozgo, u selu, koliko i izbliza. Stoga je najbolje doživjeti obje perspektive.

Polja lavande u regiji Luberon

© Aleks Marinkovic from Unsplash

Dolina Luberon mjesto je gdje se sela na vrhu brda sudaraju s dramatičnim krajolikom, a povijest je ukorijenjena u dušu ove regije. Idealno mjesto za vožnju zabavnim cestama, šetnju kroz mirisno lišće ili istraživanje popločanih uličica i prekrasnih pogleda na njegova sela.

Luberon je umjetnikova paleta zemljanih tonova. To je mjesto gdje vatreno crveni kanjoni sijeku tamno zelenu šumu, gdje se nazubljeni brežuljci susreću s vinogradima, a zlatno kamenje stvara i drevne stožaste kuće i moderne vile. Zapravo je ovo pravo mjesto za upoznavanje s “pravom” Provansom.

Polja lavande u dolini Luberon nisu toliko koncentrirana kao ona na visoravni Valensole ili Sault. Međutim, vrlo ih je lako pronaći. Vijugajući seoskim stazama sigurno ćete pronaći polje ili dva između vinograda i maslinika. Postoji nekoliko mjesta na kojima ćete svake godine sigurno pronaći polja lavande u cvatu, a to su i neka od najpoznatijih polja u Provansi.

Sénanque Abbey

© Walkerssk from Pixabay

Ovaj samostan smješten je u šumovitoj dolini nedaleko od Gordesa i predstavlja jedno od najboljih mjesta za vidjeti provansalsku lavandu. Jedinstvena pozadina kamene opatije lijepo se izjednačava s ljubičastom lavandom. Tijekom sezone lavande u opatiji Sénanque, gomila se spušta prema Luberonu kako bi uživali u pogledu na ovu kultnu scenu. Kombinirajte ga s izletom unutar opatije Sénanque kako biste doživjeli nezaboravno putovanje.

Polja lavande između sela Luberona

Negdje na sredini između Gordesa, Lacostea i Bonnieuxa, naći ćete veliki skup polja lavande koja su savršeno uokvirena trima selima. Na jednom se nalazi prekrasna velika kamena masa koja savršeno razbija ljubičastu boju.

Château du Bois

Farma lavande Château du Bois nalazi se visoko u Luberonu, na čak 1.100 metara nadmorske visine, u selu Lagarde-d’Apt. Ovdje se uzgaja prava lavanda, pupoljak je nježniji, a miris ugodniji nego u nižim uzvisinama Provanse. Farma lavande Château du Bois može se posjetiti samo organiziranim privatnim obilaskom početkom srpnja.

Autor naslovne fotografije: © Leonard Cotte from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article10 tradicionalnih portugalskih jela koje svakako morate probati
Next articleStoljeće golfa na Brijunima