Travel AdvisorTravel Advisor

Koje turske gradove vrijedi posjetiti?

Otkrijte koje gradove u Turskoj vrijedi posjetiti

Ako tražite prekrasnu i poviješću bogatu destinaciju za odmor, ne trebate tražiti dalje od Turske. Posljednjih je godina postala prava hit destinacija, a među brojnim prekrasnim gradovima posebno se ističu Istanbul sa svojim slavnim džamijama i tržnicama te ljetne destinacije poput Antalije. Njih ću ovaj put ipak preskočiti jer je vrijeme da otkrijete i neke druge turske gradove koje također vrijedi posjetiti. Neki su malo poznatiji, a neki malo manje, no svaki ima svoj jedinstveni šarm i atrakcije. Svako je mjesto poznato po nečemu te svako ima drugačije “nacionalno jelo”.

Ankara

© inlovew photography from Unsplash

Puno ljudi zna pomisliti kako je Istanbul glavni grad Turske, no ta čast pripada gradu od 5,7 milijuna stanovnika – Ankari – koja nije poput svih drugih modernih gradova u Turskoj. Ona je drugi turski grad po veličini, a kao glavni grad je odabrana jer se nalazi u središnjoj Anatoliji. Mustafa Kemal Atatürk želio je da njegova Velika narodna skupština bude neosvojivo mjesto.

Dvorac su u 8. stoljeću osnovali Frigijci. Ako vas interesira povijest, u Etnografskom muzeju možete otkriti priče u raznim carstvima. Štoviše, njegove rimske ruševine i mauzolej Atatürk čine ovaj grad jednom od najboljih destinacija za razumijevanje turske povijesti. Ovdje slobodno vrijeme možete provesti i u prekrasnom Parku labudova (Kuğulu Park). Od hrane su najpopularniji simit, kiseli krastavci Çubuk i Beypazari kurusu (nalik suhim keksima).

Şanlıurfa

© Mehmet Turgut Kirkgoz from Unsplash

Ovaj grad je poznat i pod imenom Urfa, ima 2,1 milijun stanovnika, a ako ne možete podnijeti vrućinu – bježite. Nalazi se uU blizini najstarijeg hrama na svijetu (Göbeklitepe), a grad se smatra Abrahamovim rodnim gradom. Ako ga ipak posjetite, svakako istražite Balıklıgöl, mjesto gdje je Nimrod bacio proroka Abrahama u vatru.

Urfa se službeno nalazi u Aziji, a ne u Anatoliji. Ljeti je u ovom jugoistočnom gradu izuzetno vruće, pa svakako ponesite kremu za sunčanje. Što se tiče hrane, najpopularnije su Çiğ köfte (sirove mesne okruglice), Urfa kebab i sve začinjeno.

Adana

© Victoria Rokita from Unsplash

Adana je grad od 2,3 milijuna stanovnika u kojem možete kušati Adana kebab, jetrice i Analı kızlı çorbası (juha). Nekada davno, tursko središte ljute hrane bio je industrijski grad, a danas se ovaj grad okrenuo sajmovima, festivalima i zabavi. U Osmanskom Carstvu, ovaj etnički raznolik grad bio je bitno područje na raskrižju različitih civilizacija. U razdoblju Republike privukao je puno izravnih stranih ulaganja, a sad je poznat po citrusima i ljutoj kuhinji u južnoj Turskoj.

Mardin

© Yusuf Onuk from Unsplash

Ovaj jugoistočni grad od 850.000 stanovnika poznat je po svojoj povijesnoj arhitekturi Artuqida (1106. – 1186.) koja se prenosi stoljećima i stvara ugođaj muzeja na otvorenom. Stari grad je dio popisa UNESCO-ve svjetske baštine, a gradnja novih zgrada je protuzakonita. Postoji velika kurdska i arapska populacija, tako da posjetitelji mogu pronaći drugačije okuse u usporedbi s drugim gradovima u ovoj zemlji. Svakako kušajte kibbeh na mardinski način, kebab od luka i dobo.

Trabzon

© Mahmoud Fawzy from Unsplash

Trabzon se nalazi u regiji Crnog mora i ima 800.000 stanovnika. Njegove prirodne ljepote ostavljaju bez daha, a ima i puno samostana i džamija koje možete istražiti. Grad je poznat i po narodnim plesovima, glazbi i humoru. Ova je regija poznata i po svježim mliječnim proizvodima te ljubavi prema ribi i čaju, pa svakako probajte Hamsi ribu, punjenu ribu palamidu i trabzonski kruh sa sirom.

Eskişehir

© Yiğit Ali Atasoy from Unsplash

Eskişehir je poznat kao sveučilišni grad, ali i po svojim toplim sumpornim izvorima. I ovdje možete pojesti nešto ukusno, a najviše se ističu Çiğ Börek (prženi burek), Haşhaşlı gözleme (palačinka od maka) i mantıje od leće (tortelini).

Obnovljen nakon svjetskog rata, ovaj grad od 900.000 stanovnika jedan je od mnogih modernih turskih gradova. Rijeka Porsuk koja prolazi kroz grad je zaista pitoreskna. Neposredno izvan grada pronaći ćete muzej Gordion te Dorylaeum, frigijski grad. Posebno se ističe i Muzej svijeta u kojem možete vidjeti najznačajnije artefakte reproducirane iz svih muzeja na Zemlji.

Autor naslovne fotografije: © Yusuf Onuk from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article10 najpopularnijih mađarskih deserta
Next articleBelgija: zemlja koju ne posjećujemo dovoljno