Koji je sir bolji: Feta ili Halloumi?

Autor članka:
Podijeli:

Feta ili halloumi: koji sir preferirate?

Feta ili halloumi – pitanje je sad! Svatko ima svoje preferencije, no nedvojbeno je da svaki ima svoje čari. Feta i Halloumi možda su najpoznatiji prehrambeni proizvodi zemalja iz kojih dolaze – Grčke i Cipra. Izuzetno su popularni i vrlo traženi, a postali su i gurmanska hrana širom svijeta. Iako su mnogi probali ove ukusne mliječne proizvode, vjerojatno ne znaju njihovu fascinantnu povijest i važan kulturni status.

Proizvodnja sira drevna je praksa na Sredozemlju. Pogotovo proizvodnja sira od ovčjeg ili kozjeg mlijeka koja u Grčkoj datira još iz 8. stoljeća prije Krista. Povijest prate brojni drevni mitovi o proizvodnji sira, uključujući onaj u kojem Apolonov sin Aristaios, kojeg su odgojile nimfe, podučava čovječanstvo umijeću pripreme mlijeka za proizvodnju sira.

Sir nalik feti spominje se u Homerovoj Odiseji. U drevnom djelu Kiklop, Polifem je opisan kao pastir koji živi u pećini punoj sira i mlijeka uzetog iz njegovog stada.

Feta sir na tanjuru
© Dana Tentis

Kada su se prvi put pojavili?

Feta, u obliku kakvog poznajemo danas, prvi put se spominje tijekom bizantske ere. Slično tome, halloumi je nastao na Cipru tijekom srednjovjekovnog bizantskog razdoblja. Ukusni ciparski sir kasnije se proširio i do susjeda Levantinaca, koji sada u svojim kuhinjama imaju sireve slične halloumiju.

I feta i halloumi su najčešće izrađeni od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka, ali postoje razlike u proizvodnji. Feta se može napraviti samo s ovčjim mlijekom ili samo s kozjim mlijekom, dok halloumi u smjesu ponekad uključuje i kravlje mlijeko.

Jedno je sigurno: kako god su napravljeni, autentični feta i halloumi su jako ukusni!

Feta se koristi u mnogim grčkim jelima

Feta je mrvičasti, mekani bijeli sir koji se topi u ustima. Stvara se tako da se mliječna smjesa stavi u drvene bačve. Usirena smjesa je vrlo kompaktna i mora se narezati kako bi stala u bačve. Naziv feta, grčki za krišku, najvjerojatnije dolazi iz ove prakse.

Nakon što nekoliko dana stoji u bačvama, sir se stavlja u salamuru, slanu vodenu otopinu, koja je ključna u stvaranju originalnog okusa ovog sira. Zato feta pluta u tekućini kada ju kupite u trgovini.

Feta se koristi u mnogim grčkim jelima, ali definitivno najviše u grčkim salatama, horiatikiju i pekarskim proizvodima kao što su spanakopita i tyropita. Zbog svoje popularnosti, feta se danas koristi u mnogim jelima diljem svijeta.

Feta sir u grčkoj salati
© Greg Montani

Kako nastaje halloumi?

Halloumi se pravi zagrijavanjem sira od ovčjeg i kozjeg mlijeka, a zatim se stavlja u salamuru. Tradicionalno se u proizvodnji sira koristi i metvica koja siru dodaje notu okusa mente.

Na zapadu se preferira mekša, blaža verzija halloumija. Takva vrsta nije ležala u salamuri, pa to okus čini manje oštrim.  Na Cipru mnogi preferiraju stariju verziju, koja je tvrđa i ima jači okus.

Halloumi ima vrlo visoko talište, zahvaljujući načinu proizvodnje. To znači da se ova vrsta sira može lako peći na žaru ili pržiti. Na Cipru se smatra da halloumi ide uz sve i jede se tijekom cijelog dana. Međutim, posebno je popularan tijekom doručka.

Halloumi salata
© BestNerdLife from Pixabay

Zaštićeni proizvod s oznakom izvornosti

Ljeti i Grci i Ciprani svoje nacionalne sireve jedu s lubenicom što pruža osvježavajući zalogaj koji je istovremeno i slan i sladak. Europska unija fetu smatra zaštićenim proizvodom s oznakom izvornosti, što znači da samo sir proizveden u Grčkoj tradicionalnim metodama može biti označen kao feta.

Halloumi nema isti status zbog rasprava o tome koje se vrste mlijeka mogu koristiti u njegovoj proizvodnji. Međutim, i SAD i Velika Britanija halloumi smatraju zaštićenim ciparskim proizvodom. U bitci između fete i halloumija nemoguće je odabrati pobjednika jer su obje vrste ukusne i pune kulturnog značaja.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave