Travel AdvisorTravel Advisor

Koji otok odabrati na Kanarima?

Kanarski otoci: koji otok odabrati?

Kanarski otoci jedni su od najpopularnijih destinacija. Mnogi ih znaju po ugodnoj klimi i obilju sunca tijekom čitave godine. Ostali, koji se informiraju, nauče da su otoci drugačiji i jedinstveni svaki za sebe. Ono što posjetioci vole je šarena kultura hrane i života pod utjecajem Španjolske, sjeverne Afrike i Južne Amerike. Prosječna godišnja temperatura je 22 stupnja. Zimi 20, a ljeti 28 stupnjeva. Temperatura mora zimi je 19, a ljeti 23 stupnja.

Koji otok odabrati? U čemu je razlika?

Donosimo osnovne informacije o svakom otoku što će vam olakšati odabir kada odlučite provesti tjedan ili duže u ovim privlačnim krajevima.

Tenerife

© Benjamin Voros

Otok ima dva lica. Jedan komercijaliziran i betoniran te onaj drugi, puno veći, koji još uvijek živi kao i stotinama godina prije. Nenaseljen, uživa u divljoj prirodi. Playa de las Americas i Costa Adeje najveća su turistička središta koja nude velik izbor smještaja. Od svih Španjolskih otoka je najnaseljeniji (oko 900.000 stanovnika). Posjeti ga oko 5 milijuna turista godišnje. Glavni grad je Santa Cruz de Tenerife.

Ono što Tenerife nude je raznolikost. Otok je dovoljno velik da na njemu budu smješteni gradovi sa starom jezgrom okruženi bezbrojnim hotelima i resortima, brojna manja mjesta i sela u unutrašnjosti, poljoprivredne površine te veliki nacionalni park gdje možete hodati danima, a da nikog ne sretnete. Najviša planina u Španjolskoj, Mt. Teide (3.718 metara), okrenuta je prema brojnim plažama. Na otoku se može pronaći smještaj po različitim cijenama: od luksuznih resorta do apartmana. Najbolje plaže su Los Gigantes, Playa Jardin, Playa de la Teja, Playa de las Americas i Las Vistas. Top atrakcije su Mt. Teide nacionalni park, Loro Parque, Aqualand, Cueva del Viento, Siam Park, Garachio, piramide Guimar i Masca Valley.

Gran Canaria

© Miltiadis Fragkidis

Ima nešto malo bolji image jer se ne povezuje toliko s masovnim turizmom kao Tenerife. Ono što je lijepo i zanimljivo daleko je od hotelskih i apartmanskih naselja. Nema velike razlike između oba otoka iako su domoroci u stalnom rivalitetu. Onome kome se sviđa Tenerefe sviđat će se i Gran Canaria. Otok broji 850.000 stanovnika.

Godišnje je više od 3000 sati sunca što otok čini vrlo ugodnim zimi. Za južni dio otoka smatra se da je zimi najugodnije mjesto za boravak u Europi. Zbog različitosti klime na sjeveru od juga, otok zovu malim kontinentom. Mnogi tvrdi da su plaže ljepše na ovom otoku, da je Las Palmas ljepši grad od Santa Cruza. Priroda nije toliko dramatična i sve je nekako blaže i manje surovo. Najbolje plaže su Anfi del Mar, Guigui, Masplaomas, Playa des Ingles, Playa de Amadores. Top atrakcije su Guigui, Anfi del Mar, Las Canteras, Mogan i Puerto Rico.

Lanzarote

©Daniil Sliusar

Za ovaj otok često se kaže da je sačuvaniji i da je manje komercijaliziran. Razlog je u strožim pravilima gradnje, ali i kako kažu na većim otocima: “Nitko tamo ne živi”. Zapravo živi oko 150.000 ljudi. Glavni grad je Arrecife. Zemlja nije toliko pogodna za poljoprivredu i nema nekog posebno važnog grada. Tlo je uglavnom crno, vulkanskog porijekla i nema toliko zelenila. Zadnjih godina otok postaje popularan među biciklistima, trkačima i planinarima. Neke od najljepših plaža sa zlatnim pijeskom i manjkom ljudi su na Lanzarote. Turistička naselja se nalaze u Costa Teguise, Puerto del Carmen i Playa Blanca. Najbolje plaže su Playa de Papagayo, Playa Las Conchas, Playa Flamingo, Playa de Mujeres i Playa Francesa. Top atrakcije su otočić La Graciosa, Castillo de San Jose, Jardin de Cactus Jameos del Agua i Timanfaya, nacionalni park.

Fuerteventura

© Michal Mrozek

Otok vjetrova koji stalno pušu. Raj za windsurfere i kiteboardere. Na otoku su plaže posvuda. Ponekad s pješčanim dinama poput pustinje. Možda otok nije toliko šarmantan niti nema široku ponudu restorana i hotela, no zato pruža tirkizno more i puste plaže. Pod utjecajem vjetra priroda je nešto drugačija od ostalih otoka. Osjeća se blizina Afrike.

La Palma

© David Monje

Poznata kao La Isla Bonita vjerojatno je najljepši Kanarski otok. Brodogradilište u Santa Cruz de la Palma je u doba otkrića Amerike bilo jedno od najvažnijih za Španjolsku. Otok je bio prva i zadnja luka na putu prema Americi. Osjeća se jači utjecaj Južne Amerike nego na drugim otocima. Ima osobnost manjeg otoka i izgleda kao da je zaostao u vremenu. Turizam nije toliko izražen kao na većim otocima.

La Gomera

© Reiseuhu

Najdivlji otok od svih. Tropska džungla, strme obale i visoka brda koja izgledaju kao da su dio planine Atlas preko puta u Maroku. Ceste su prilično opasne za vožnju zbog čestih odrona pa je ponekad lakše hodati nego voziti. Na otoku postoje resorti oko Playa Santiago i Valle Gran Rey, ali nisu kao oni na većim otocima. Glavni grad San Sebastian poznat je po zadnjoj stanici Kolumbu prije puta preko Atlantika.

El Hierro

Mistični i magični otok na kraju svijeta. Na otoku se nalazi puno šume, čudno naselje iz antičkog doba, divovski gušteri i sve je nekako drugačije. Otok nema aerodroma. Do njega se stiže brodom. Plovidba traje tri sata. Sve to čini ga otokom na kraju svijeta na kojeg stigne vrlo malo turista.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePrednosti kasnog ljetovanja: još stignete na more!
Next articleSavjeti stjuardesa koji će promijeniti vaše putničko iskustvo