Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje stoji kopija Kipa slobode ?

Svi znamo da je Kip slobode u New Yorku na otoku Liberty.

Kako je tamo stigao, od kuda je i gdje se nalazi kopija Kipa slobode ?

Kip slobode je stigao u New York kao poklon Francuske za stogodišnjicu neovisnosti SAD. Od početka su taj ogroman simbol mira pratile kontroverze. Naravno problem je bilo financiranje. Amerikanci su mislili da će Francuzi financirati i postolje na kojem će se nalaziti međutim oni to nisu. Da nije bilo Pulitzera koji je organizirao prikupljanje donacija kipa možda nikad ne bi bilo. Sakupio je 102.000 $ (današnjih 2,5 milijuna) pa je kip ipak sastavljen i podignut. Stigao je iz Europe u dijelovima.

Kakve to veze ima s kopijom? Kip je dizajnirao najpoznatiji građanin Colmara, malog grada u pokrajini Alsace, Frédéric Auguste Bartholdi uz inženjersku pomoć Gustava Eiffela. Kažu da je lice kipa napravljeno prema pretku svoje majke koja je odselila u SAD. Postoji nekoliko kopija Kipa slobode , a original se nalazi u Jardin du Luxembourg u Parizu. Original je puno manji. Ovaj u Colmaru nije vrijedan zbog ni jednog razloga osim što se nalazi u gradu u kojem je Bartholdi rođen te ostavio dubok trag. Nalazi se u sredini rotora jednog prometnog raskrižja.

Auguste Bartholdi je rođen 1834. u Colmaru, Alsace. Jedan je od najznačajnijih kipara devetnaestog stoljeća. Najpoznatija djela su: La Fayette na Union Square u New Yorku, fontana Capitol u Bartholdi parku u Washingtonu, Lav u Belfortu, fontana Trijumfalna kola u Lyonu, Vercingetorix u Clermont-Ferrandu te još mnogo manjih kipova po gradskim trgovima Francuske. Za vrijeme Francusko Pruskog rata služio je vojsku i bio u obrani Colmara. U svojim djelima se često referira na herojsku obranu grada i česta su mu tema heroji i sloboda.

Originalno ime Kipa slobode je “Sloboda osvjetljava svijet”. Napravljena je od bronze i u početku nije bila zelena kao što je danas. Kip je jedna od najvećih turističkih atrakcija, ne samo Amerike nego i svijeta. Zbog toga kopija Kipa slobode stoji u Colmaru. U glavnom gradskom parku je i njegov kip s malom kopijom kipa.

Travel Advisor je bio u Colmaru i  istražio za vas. Uskoro i video na našem YouTube kanalu.

Video vodič po Strasbourgu

Kulturni događaji u Parizu koji su me oduševili, a imate ih priliku doživjeti – 2. dio

10 znakova da su vam putovanja opsesija

Previous articleBruges ili Gent pitanje je sad?
Next articleKako doživjeti Dubrovnik, a da vas ne pregaze horde turista ?