Travel AdvisorTravel Advisor

Motorom na Korziku

Motorom na Korziku . Pročitao sam dosta putopisa, a i razgovarao s nekoliko ljudi koji su bili na Korzici, tako da je odluka pala već prije Nove godine.

Prvotni plan je bio da odemo i na Sardiniju kad smo već tamo, no tijekom zime sam shvatio da je Korzika previše lijepa da bi tamo boravili tek 3-4 dana. Bila je to potpuno ispravna odluka, te smo na Korzici proveli punih 8 dana.

Uobičajeno je na putovanje krenuti rano ujutro, a kako smo mi malo pomaknuti krenuli smo navečer u 21 h. Postoji razlog za to. Prvi je što nam je najviše odgovarao trajekt koji kreće u 8 h ujutro kako bi iza podneva došli na otok i iskoristili dan. Drugi je što nismo imali namjeru lutati po Italiji i gubiti dragocjeno vrijeme, a treći što mogu voziti i danju i noću i koliko god treba (a i Vesna to može pratiti).

Tako smo krenuli put Livorna, ali već kod Trsta upadamo u biblijsku kišu koja nas je prala sve do iza Venecije. Pljuskovi su odradili svoje i to nas je dosta usporilo s obzirom na to da ne volimo autoceste, pa smo sve vrijeme išli lokalnim cestama. Ipak u Livorno stižemo u 7:45 i zadnji upadamo u trajekt. Oko 3 sata treba do Bastie.

Prvi dan iskorištavamo kako bi obišli Cap Corse ili sami vrh Korzike. Prvi dojmovi sa istočne strani su loši. Sam sebi kažem nema veze, pa možemo se tjedan dana kupati i sunčati. No prelaskom na zapadnu obalu sve se okrenulo.

Stajemo u Porto Centuri i okruženi smo gomilom bikera i to uglavnom na skupocjenim motorima (u tih 8 dana sam vidio više Multistrada nego u cijelom životu). Priroda se drastično promijenila, visoke stijene, cesta koja vijuga okolo i između njih, tirkizno čisto more s plažama… Wow, Nonza nas je ostavila bez teksta.

Obzirom na visoke cijene smještaja već ranije smo se odlučili za kampiranje i da nam prvih nekoliko dana baza bude kamp uz plažu Saleccia u pustinji Agriate. Lijepo je, ali prilazni put do plaže (cca 15 km) je jezivi makadam s kamenjarom, uzbrdicama, potocima, kravama…

Promjena plana – ostajemo samo 1 noć jer je suludo svaki dan 2x prolaziti kroz takvu patnju. Selimo u blizinu Piane, a mjestašce se zove Porto. Pun pogodak – odličan kamp, blizina plaže i dobra pozicija za odlaske u unutrašnjost.

Tu podižemo bazni logor za sljedeće 3 noći i obilazimo Ajaccio, Capo Rosso, odlazimo u unutrašnjost (Corte), ali i uzimamo predah za odmor i kupanje. Usput smo obišli i Calvi, gradić koji nas nije impresionirao ali kažu kako je to rodni grad Kolumba pa u to ime evo i ove slikice.

Ajaccio – lijepi grad veličine Karlovca, ali puno življi. Ima lijepu plažu u centru grada, obilazimo ono što se vidjeti mora (Napoleon) i okrećemo se prirodi.

Capo Rosso – nema boljeg pogleda od onog s tvrđave na vrhu. Doduše trebalo je pješice klipsati oko sat i pol do tamo i isto toliko nazad, ali vrijedilo je jer takve litice se ne viđaju često. Tvrđava je jezivo visoko iznad mora i bio sam hrabar sve dok nisam pogledao dole i tu je bio kraj, noge su me izdale.

Piana – raj za šetače po bregima. Cesta vijuga između crvenkastih stijena koje su nas opčinile. Nama je bilo dosta šetanja pa smo guštali na terasi sa super pogledom.

Corte – sami centar otoka. Do njega smo se vozili lokalnim cestama i uvidjeli da tamo svinje drže u ekstenzivnom uzgoju. Imaju malu nastambu za spavanje, a vrijeme provode slobodno vrludajući okolicom. Na Korzici ima poprilično puno kestena (po stablima bi rekao marona) i svinje se njima hrane, a i u dobroj su kondiciji (cca 50-60 kilaši bez sala) tako da su nadaleko poznati Korzikanski suhomesnati proizvodi. Baš si nešto mislim kako bi to kod nas izgledalo.

U unutrašnjosti su skoro svi prometni znakovi propucani sačmaricama (pogotovo dvojezični nazivi – onaj francuski dio) tako da je odmah vidljivo da su domaći sve samo ne Francuzi.

Kupanje smo reducirali na količinu koliko nam je trebalo za relaksaciju i punjenje baterija. More  je prekrasno, ali nije kao naše, a plaže su pješčane i znate već gdje poslije tog pijeska sve ima. Selimo logor prema jugu i samo nakratko zastajemo u Proprianu koji nas se nije dojmio kao ni Calvi.

Prvo smo mislili kampirati u Sartene, ali uviđamo da je to u bregima, a noći tamo i nisu vruće tako da produžujemo do samog juga i kampiramo u Bonifaceu. Taj nas je gradić potpuno opčinio i bio nam je najljepši. Puna 2 dana smo uživali u njegovim ljepotama, ali i prekrasnoj okolici (Porto-Vecchio).

Vrijeme je da se krene prema trajektu, pa premještamo šator u mjestašce Santa Lucia di Moriani na istočnoj obali kako bi još malo odmorili na plaži, ali i otišli u unutrašnjost do sela Sorbo Ocagnano za koje smo dobili preporuku za kupovinu suhomesnatih proizvoda za doma.

Proputovao sam dosta svijeta, od Novog Zelanda i Australije do Kanade i Amerike, Europu od Portugala do Norveške i Sicilije do Irske i mogu reći da je Korzika vrlo visoko na ljestvici najljepših mjesta gdje sam bio. Po otoku smo napravili nešto preko 1000 km i to govori koliko nas je oduševila.

Mali savjeti – trajekt je jeftiniji u tjednu nego za vikend, pa si tako i planirajte putovanje. Prema Korzici smo plovili u utorak (64 eura) i vraćali se opet u utorak (55 eura).

Kampovi su solidni i u srednjoj sezoni smo plaćali od 15 – 18 eura po danu.

Korzika nije jeftina – primjera radi pivica (Pietra – odlična!) od smiješnih 2,5 dcl košta od 3,5 eura na više, a normalna piva od pola litre je 6 eura. Hamburger od 12-15 eura, pizza slice 5-6 eura…

Na Korzici ne mijenjaju stranu valutu – to nam je bio šok jer smo dio love nosili u Švicarcima, pa smo pri kraju koristili Visu.

Naš je dojam da je puno više hodača po bregima nego kupača na plažama, mada su nam rekli da se to u 7. i 8. mjesecu promijeni.

Korzika vrvi od bikera – zavoji imaju logičan nagib, asfalt ima puno gripa, automobilisti poštuju bikere, policiju nismo nigdje vidjeli. Iznenađenje nam je bilo što smo sreli dosta parova gdje svatko vozi svoj motor.

Ako niste bili svakako u svoj plan uvrstite Korziku, a vi koji ste bili znate o čemu govorim. Možda je malo skuplja destinacija, ali pametnim raspolaganjem može se povoljno obići ovaj mediteranski biser.

by Damir Spasić

Smještaj na Korzici potražite na Booking.com.

Previous articleTop 6 najboljih gradova u Aziji
Next articleMoje iskustvo života na sunčanim Tenerifima