Travel AdvisorTravel Advisor

Kozmopolitska Rijeka

Rijeka je kozmopolitski grad

Rijeka ima više imena: Rika, Reka, St.Veit am Flaum i Fiume. Imena govore o burnoj prošlosti koja je oblikovala grad kakav je danas, ali ne samo grad nego i njegove stanovnike.

Rijeka je uvijek bila drugačija.

Kozmopolitska kao što prigodi gradu otvorenom prema moru i našoj najvećoj luci. Sve do kraja dvadesetog stoljeća Rijeka je bila jedna od najznačajnijih europskih luka te značajno industrijsko središte.
Zahvaljujući prometno-geografskom položaju Kvarnerski zaljev i njegovo zaleđe oduvijek su bili najkraća veza središnje Europe s Mediteranom, stoga su ti prostori već zarana, a osobito tijekom 19. Stoljeća, bili izloženi europskim utjecajima, koji su bitno mijenjali njegovo obličje i način življenja. Marija Terezija osniva 1778. Processus montanus regiju koja se danas zove Gorski kotar. Grade se ceste Karolina, Jozefina te, tada najmodernija planinska cesta, Lujzijana koje povezuju more s Karlovcem.

Ceste slijedi željeznica koji financira kapital iz Budimpešte. Pruga do Rijeke je za Mađarsku bila važna kao što je za Austriju bila ona prema Trstu. Bečka kompanija Južne željeznice je spojila Rijeku krakom iz Pivke. Tako su se mađarska i austrijska pruga spojile uz more što je ubrzo značilo početak organiziranog turizma.

U središtu razvoja regije je bila Rijeka.

Mađari su krajem osamnaestog stoljeća sagradili gradske palače i poslovne zgrade, kazalište, kolodvor, rafineriju nafte, tvornicu papira te još mnogo toga. Rijeka je postala glavna luka Mađarske i njen teritorij do kraja prvog svjetskog rata. Kasnije je bila tampon zona kao nezavisni entitet između Italije i Kraljevine SHS, pa talijanska, njemačka te na kraju jugoslavenska od 1947. i hrvatska.

Rijeka je 2020. godine Europska prijestolnica kulture

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov. Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis  europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

U 2020. godini Rijeka nosi ovu prestižnu titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

Što vidjeti u Rijeci?

Korzo je glavna pješačka zona i srce grada. Ulica gdje se sastaju Riječani. Špica za druženje te vidjeli i biti viđen. Vizurom dominira Gradski toranj koji je podignut na gradskim vratima nakon potresa 1750.

Stara gradska jezgra je djelomično sačuvana nakon savezničkih bombardiranja krajem drugog svjetskog rata. Miješaju se moderno i staro. U uskim ulicama i na malim trgovima se može naći kutak za popiti kavu ili za večeru. Kako nema prometa taj je dio grada posebno ugodan.

Guvernerova palača je jedan od simbola grada Rijeke. U njoj je Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja.
Lukobran je odličan za šetnju ili trčanje. Najbolji pogled na središte grada I usidrene jahte. Zalaz sunca iza Učke je poznati kadar koji se slika s kraja lukobrana.

Lansirna stanica Torpedo. Zapušteni relikt industrijske arhitekture koji svjedoči sjajnim danima ovog grada. Ne razumijem zašto već odavno nije zaštićen i uređen. Tvornica Torpedo je nastala 1835.godine.
Trsatska gradina je utvrda koja dominira gradom. Sa zidina se pruža pogled na središte i Rječinu. Samo 538 stepenica vodi iz centra grada do Trsata. Može se i javnim prijevozom ili taksijem. Zalaz sunca treba fotografirati. Uz dvorac je crkva Gospe Trsatske.

HNK Ivana pl. Zajca je kazalište koje se nalazi na lijepo uređenom trgu punom cvijeća. Ima bogat program tijekom sezone i isplati se posjetiti ga. Uz rubove Kazališnog parka se nalazi nekoliko dobrih lokala.
Zaštitnik grada je Sv.Vid te se tako zove katedrala iz 17.stoljeća. Građena je kao rotunda. Jedina je takva baroknog stila. Za nas turiste je važan portret koji se nalazi u njoj. Franjo Ksaverski je zaštitnik putnika. Građevina je završena 1744.godine.

Palača Modello je sagrađena kada i kazalište. U njoj je knjižnica koju treba posjetiti.
Plaža ima mnogo. Iako je lučki grad, na rubovima ima lijepih plaža za kupanje. Najpoznatije su Preluk, Kantrida te sedam plaža na Pećinama Najljepša je šljunčana Sablićevo te Glavanova.

U Rijeci se dobro jede.

Sastaju se okusi prirode. Planine Gorskog kotare I more. Riječka voda je na glasu kao najbolja u ovom dijelu Europe. Legenda kaže tko jednom popije riječku vodu, uvijek se vraća. Gradska tržnica i ribarnica nisu samo spomenici arhitekture nego nude najbolje iz mora i s planina. Uostalom nigdje na svijetu nema boljih škampi nego u Kvarneru. Nigdje nisam jeo bolje. Kvarner Gourmet je vodič po najboljim restoranima Kvarnera.

Grad i okolica

Pregledna i funkcionalna stranica TZ Rijeke daje uvid u ponudu aktualnih događanja. Dobro se informirati o manifestacijama za sljedeći period, izložbama i predstavama.
Okolicu Rijeke čine živopisni gradići te visoka Učka s jedne strane, Grobničko poljeGorski kotar u zaleđu te Krk i Cres na moru. Kako bi Talijani rekli mare e monti.

Za svakog ponešto. Nakon pola sata vožnje dolazi se do skijališta Platak , do nekog od otoka ili do vrha Učke s koje se pruža pogled na Istru, Kvarner  Kvarner – link na www.kvarner.hr i Sloveniju do planina duž austrijske granice. Nacionalni park Risnjak nije bitno dalje. Cestom uz more prema zapadu se brzo stiže do Opatije i dalje duž rivijere do Lovrana. Posebno su zanimljivi gradići nad morem Kastav, Mošćenice I Brseč. Blizu Brseča je Brestova iz koje vozi trajekt za Cres.

Jeste li znali?

– Prvu varijantu torpeda je smislio Hrvat Ivan Blaž Lupis Vukič. Razvio ga je s engleskim industrijalcem Robertom Whiteheadom koji je u Rijeci imao tvornicu parnih kotlova. Tako je nastala tvornica Torpedo koja je već 1881. počela s izvozom.
– Grad je bio podijeljen na hrvatski dio – Sušak te talijanski dio – Fiume. Granica je bila na Rječini.

– Da je u  Rijeci je 1909.snimljen prvi hrvatski film.
– Da je u Rijeci od 1904. Do 1906. radio kao američki konzul Fiorello Henry La Guardia kasnije poznati gradonačelnik New Yorka ? Pregledao je oko 90.000 emigranata koji su preko Rijeke otplovili u SAD. Igrao je nogomet za Atletico Fiumano.
– Da se u Rijeci nalazi prsluk za spašavanje s Titanika?
– Da je Nikola Tesla imao sestru koja je živjela u Rijeci te da su talijanski legionari uništili sva njihova pisma?
– Da je Georg von Trap najodlikovaniji podmornički kapetan Austro Ugarske pohađao Pomorsku srednju školu i akademiju u Rijeci? Na Kantridi je upoznao mladu Agathu. O njima je snimljen film “Moje pjesme moji snovi” čija se radnja odvija u Salzburgu.

Kozmopolitska Rijeka danas živi svoj otvoreni život koji možda nije svima po volji, ali nije ni bitno što drugi misle. Rijeka je svoja. Jedini grad u Hrvatskoj u kojem bi mogao živjeti osim u Zagrebu je Rijeka. U gradu treba ostati par dana i bez nekog plana kako bi se upilo bilo života te osjetio taj duh prošlosti i suvremenosti. Ponuda stanova za dnevni najam je bogata i povoljna.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Previous articleMagična zemlja Portugal
Next articleLjepote Kvarnera