Krenimo u Pakrac i Lipik

Autor članka:
Podijeli:

Genijalan izlet na kojem se može svašta naučiti, ali i popiti dobru pivu

Pakrac i Lipik se nalaze u Požeško-slavonskoj županiji. Jedan je povijesni grad bogate prošlosti koji datira još iz srednjeg vijeka, a drugi je poznat po svojim ljekovitim termalnim izvorima. Zajedno čine sinergiju za dobar provod.

Pakrac

U Pakracu je još sredinom 13. stoljeća djelovala prva hrvatska kovnica novca u kojoj su se kovali slavonski banovci. Kovnica se po prvi put spominje u povelji Bele IV. iz 1256. godine. Kasnije je preseljena u Zagreb. Stoljećima kasnije, kuna s ove poznate monete, postala je inspiracija autorima  hrvatskog novca. Kuna s novčića nalazi se i na Grbu Republike Hrvatske , te na Grbu Grada Pakraca! Kovanica s motivom kune se čuva u arheološkoj zbirci Muzeja Grada Pakraca.

kuna

Stari grad Pakrac sagradili su ivanovci i templari kao jednu od važnih utvrđenih točaka na putu prema Svetoj zemlji i kao jednu od najvećih utvrda u Slavoniji.

Rijeka Pakra i obližnje gore Psunj i Ravna gora mjesta su za rekreaciju u neposrednoj okolici. Posebnost pakračkog kraja su mnoga talijanska naselja gdje su očuvani talijanski običaji, jezik i kulinarstvo (talijanska salama).

Lipik

Poznat je po svojim termalnim izvorima i bogatoj povijesti.  Naselje je nastalo u srednjem vijeku i bilo je poznato po svojim termalnim izvorima i ljekovitim svojstvima vode. U prošlosti je bio popularno odredište za brojne poznate osobe i aristokrate.

Toplice Lipik su poznate lječilišne termalne vode koje privlače posjetitelje zbog svojih blagodati za zdravlje i opuštanje. Toplice pružaju različite tretmane, spa terapije i wellness programe. Voda lipičkih toplica ima stalnu temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva.

pakrac lipik

Turistička zajednica
Požeško-slavonske županije

Lipik je također poznat po uzgoju lipicanaca, vrhunskih konja s bijelom dlakom koji su se uzgajali u ovom kraju. Kroz povijest su lipicanci bili cijenjeni kao izvrsni konji za jahanje. Uzgoj je pokrenuo Izidor Janković u obližnjem Izidorovu početkom XIX. stoljeća.

 

Pivovara Grof Slavonica

 

Nakon obilaska znamenitosti treba negdje i nešto popiti. Izbor je pao, naravno, na Pivovaru Grof Slavonica. Pivo je dobilo ime po grofu Jankoviću koji je ima imao veliki utjecaj na razvitak Pakraca u 18. stoljeću! Značajni proizvođač piva iz ovog kraja je dobro organizirana firma. Osim proizvodnje imaju i lijepu kušaonicu u kojoj se može upoznati vlasnike te svašta naučiti o pivu. Organizirane su i degustacije u trajanju od oko sat vremena uz kušanje tri vrste piva.

Grof, Grofica, Carica govore  sami za sebe.  Grof (Amber ale) je nazvan po grofu Juliju Jankoviću, Grofica (American Pale ale) koja je ime dobila po Alojziji Janković, te Carica (IPA) u čast po Mariji Tereziji.

Naravno da nakon kušanja poželimo kupiti ono što nam je najbolje leglo pa je i to moguće. Gastro suvenirnica Slavonica Food & Drink Shop nalazi se u sklopu pivovare u kojoj uz pivo i razne poklon pakete posjetitelji mogu kupiti različite domaće proizvode iz okoline.

Pivovara Slavonica

Travel Advisor – Wine and Gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Ovaj dio Slavonije raj je za bicikliste i hedoniste

Turneja po kušaonicama kutjevačkog kraja

Nove objave