Turneja po kušaonicama kutjevačkog kraja

Autor članka:
Podijeli:

 

“Vallis Aurea” doslovno znači “Zlatna dolina”

Požeška dolina je poznata po svojim plodnim vinogradima i bogatoj vinarskoj tradiciji. Regija ima povoljnu klimu i zemljište pogodno za vinogradarstvo, što rezultira izuzetno kvalitetnim vinima. Može se uživati u prekrasnom krajoliku, vinogradima, posjetiti vinarije, kušati razna vina i upoznati se s vinarskom kulturom i tradicijom ovog područja.

Vallis Aurea Požeškog kraja nudi aktivnosti poput vinskih tura, degustacija vina, obilazaka vinarija i sudjelovanja u raznim manifestacijama vezanim uz vino i gastronomiju. Ovo područje privlači ljubitelje vina, turiste i putnike željne istraživanja bogate vinarske baštine Slavonije.

Vinarija Jakobović

Jakobović

 

Obitelj Jakobović ima lijep prostor uređen u etno stilu, gdje posjetitelji mogu provesti cijeli dan, ali je potrebno najaviti se unaprijed. U njihovom asortimanu su bijela, crvena i rose vina, kao i pjenušci. Vina redovito osvajaju prestižna priznanja i nagrade, što je potvrda posvećenosti kvaliteti i tehnologiji, uz poštivanje naslijeđa i tradicije.

Vinogradi obitelji Jakobović smješteni su na južnim obroncima Papuka, uvijek osunčanim i prozračnim, na nadmorskoj visini od oko 260 metara. Vinarija se nalazi u Vetovu. Kušaonica je lijep primjer tradicionalno uređenog podruma. Na zidovima su brojne nagrade i priznanja. Mladi “gazda” Jakobović ugodnim glasom prezentira ponudu vina. Atmosfera je toliko dobra da nije lako otići. Dobra vina i dobar prostor.

Vinarija Krauthaker

Krauthaker

 

Brend Krauthaker je jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj. Vlasnik Vlado Krauthaker, agronom i enolog, legenda je vinske scene od devedesetih godina prošlog stoljeća. Počeli su s jednim hektarom vinove loze, a danas ima 45 hektara vlastitih nasada, te dodatnih 65 hektara kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima. Posebnu pažnju posvećuju domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina.

Ističu uzgoj vinove loze po ekološkim principima i kontinuitet kvalitete. Vina redovito izlažu na izložbama te sajmovima u Hrvatskoj i svijetu. Kvalitetu potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Kušaonica je ugodno mjesto na prvom katu do koje se dolazi kroz koridor s bačvama. Neke su vrlo maštovito oslikane, a i podrum je blizu.

Vinarija Enjingi

Vinarija Enjingi osnovana je 1890. godine i četiri je generacije vlasnika njeguju tradiciju obiteljske proizvodnje vina. Poznati su po proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina, a posebno su prepoznati po svojim bijelim vinima, poput Graševine i Rajnskog rizlinga.

Osim toga, Vinarija Enjingi poznata je po tome što su pioniri u ekološkoj i biodinamičkoj vinogradarskoj praksi u Hrvatskoj. Njihovi vinogradi obrađuju se na ekološki prihvatljiv način bez upotrebe umjetnih gnojiva i kemijskih sredstava za zaštitu bilja.

Enjingi je jedan od najpoznatijih i najboljih vinara u Hrvatskoj. Slobodno možemo reći da je legenda vinarstva u Hrvatskoj.

Vinarija Galić

Galić

 

Smatra se jednom od najmodernijih vinarija u Hrvatskoj, s impresivnim dizajnom i tehnologijom. Kad je otvorena bila atrakcija, a to je ostala i danas. U prizemlju imaju poseban prostor za arhivska vina i druženja. Proizvode visokokvalitetna vina koja su međunarodno priznata, a istovremeno zadržavaju izvorni karakter.

Vlasnik Josip Galić izražava strast prema vinogradarstvu i kontinuirano provodi eksperimente u vinogradima i podrumima. Zasadili su vlastite vinograde na 4 mikrolokaliteta kutjevačkog vinogorja. Počevši od 2008. godine do dana,s u Vetovu, Podgorju, Kaptolu i Radovancima posađeno je 16, a ukupno imaju 29 ha.

Od sortimenta strateški je najvažnija graševina, koja čini gotovo 40% ukupne proizvodnje. Kušaonica je ultra moderna, no bez obzira na to što je potpuno drugačija od ostalih i dalje je vrlo privlačna pa mami na duži ostanak.

Vinarija Bodegrajac

Bodegrajac

 

Kušaona obitelji Bodegrajac je smještena u središtu Kutjeva, a tu se nalazi i njihov novi vinski podrum. Idealna lokacija za skrenuti u dvorište i kušati njihove proizvode. Vinski podrum je opremljen suvremenom vinarskom opremom, a posjeduju i barrique bačve koje se koriste za sazrijevanje i starenje vina.

 

Vinogradi obitelji Bodegrajac smješteni su u neposrednoj blizini Kutjeva, na lokacijama Mitrovac i Lukač, na južnim obroncima Krndije. Ovi vinogradi profitiraju od povoljne mikrolokacije koja omogućuje optimalne uvjete za uzgoj vinove loze. Zbog južne ekspozicije i karakteristika terena, vinogradi dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti i topline, što rezultira zrelim i kvalitetnim grožđem. Kušaonica je u fazi dovršavanja, no ugodni domaćini zanimljivom pričom začas animiraju goste, a o kvaliteti vina da ne govorim. Priznajem da nisam puno znao o njima pa mi je drago da smo se upoznali i da sam kušao njihova vina.

Vinarija Sontacchi

Sontacchi

 

Obiteljska baština vinogradarstva ima dugu povijest koja seže sve do 1900. godine. Tomaso Sontacchi je započeo tu tradiciju kao vinogradar u Vinkomiru, koji je bio u vlasništvu baruna Turkovića u Kutjevu. Od 1914. do 1932. godine, Tomaso je bio upravitelj gospodarstva Turković.

Njegov sin Antun nastavio je obiteljsku tradiciju, te je između dva svjetska rata vinima opskrbljivao zagrebačke restorane. Antun je prenio svoje znanje i ljubav prema kvalitetnom vinu na svog sina Miroslava, a kasnije i na unuka Hrvoja.

Imaju legendarno i vrlo popularno ime – Kitokret. Ova oznaka postala je prepoznatljiva i poznata u regiji. Kitokret predstavlja simbol visokokvalitetnih vina i njihove izuzetne reputacije koju je obitelj stekla tijekom dugogodišnje tradicije uzgoja vinove loze. Kušaonica ima i vanjski dio u dvorištu te zanimljiv podrum s raznim vinima. Kao dio zgrade u ponudi ima nekoliko udobnih soba, a pošto je smještena u središtu Kutjeva dobro je mjesto za ostanak nakon burne i duge turneje po kušaonama.

Vinarija Adžić

Vinarija Adžić je obiteljska vinarija koja se nalazi u kutjevačkom vinogorju u Hrvatskoj. Osnovala ju je 1995. godine obitelj Adžić, koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom već stoljećima. Vinarija ima oko 10 hektara vinograda na položajima Hrnjevac, Mitrovac i Venje. Vinarija proizvodi bijela, crna i rose vina, a najpoznatija su im vina Graševina, Chardonnay, Pinot Noir, Zweigelt i Rose. Vina vinarije Adžić su nagrađivana na brojnim vinskim natjecanjima, a mogu se kupiti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vinarija Adžić

Vina vinarije Adžić su poznata po svojoj kvaliteti, svjezini i eleganciji. Vina su proizvedena od pažljivo odabranih grozdova koji su uzgojeni u idealnim klimatskim i geografskim uvjetima. Vina se proizvode tradicionalnim metodama, a odležavaju u drvenim bačvama. Vina vinarije Adžić su savršena za sve prigode, od svakodnevnog uživanja do posebnih trenutaka.

Vina vinarije Adžić su dostupna u Hrvatskoj u svim većim vinotekama. Vina se mogu kupiti i online na web stranici vinarije Adžić.

 

Trezor u kutjevačkom podrumu

Kutjevački podrumi

 

Nedavno je predstavljen obnovljeni vinski podrum koji datira iz 1896. godine. Podrum je dobio 40 novih drvenih bačvi, a na mjestu gdje je nekada stajala prva staklena bačva, sada se nalazi Trezor 1232. Ovaj Trezor omogućuje ljubiteljima vina da čuvaju svoje posebne primjerke, istovremeno podižući razinu vinske kulture na tom području. Ime Trezor je dobiveno po najstarijem dijelu vinskog podruma u Kutjevu, koji će uskoro obilježiti 800 godina postojanja. Na kraju podruma se nalazi poseban prostor pod ključem u kojeg mogu či samo članovi, odnosno oni koji su pohranili bocu i njihovi prijatelji. Trezor 1232 posebne pozicije namijenjen je iskusnim ljubiteljima vina i strastvenim kolekcionarima koji žele čuvati vrhunske etikete iz kolekcija De Ghoto, Maximo i Koria. Stručnjaci za vino iz Vinarije Kutjevo pažljivo su odabrali vina koja će, nakon odležavanja u Trezoru 1232, ostvariti svoj puni potencijal u roku od dvije do tri godine. Doživljaj otvaranja vlastite butelje u ovom ekskluzivnom i čarobnom trezoru pružit će vam jedinstveni doživljaj.

Vinarija Markota, Pleternica

Vinarija Markota nalazi se na adresi Matije Gupca 80, južno od centra Pleternice, na cesti koja vodi prema Slavonskom Brodu, uz koju protječe rijeka Orljava. Obitelj obrađuje oko 34 hektra vinograda, odnosno oko 170.000 trsova. Na položaju Klikun nalazi se 20 ha, a na položaju Starac 14,5 ha. Legenda kaže da je  Klikun dobio ime po Madame Clicquot koja je poslala lozu da se nasadi na ovu lokaciju.

 

Najviše je autohtone sorte graševine, točnije 75 %, odnosno bijelih sorti. Manji dio su crne sorte. Geografski ne pripadaju kutjevačkom vinogorju, no vinarija Markota je član udruge kutjevačkih vinara. Graševina je vino prelijepih aroma, svježeg mirisa i obiluje atraktivnim voćnim aromama. Okus je istovremeno snažan i blag, za neophodnu svježinu odlično odmjerenih kiselina, Cestom se stiže do položaja ruža, do vinograda na brdu Starac. Tu je i najveća bačva u Hrvatskoj.

Schon Blick restoran i hotel

schonblick

 

Tri jezera, bazen, sedam bungalova i restoran kao središnje mjesto koje objedinjuje čitav ovaj kompleks, čine „Schön Blick“ idealnim za odmor nakon turneje po kušaonama ovog kraja. Naravno, to ne znači da se tamo ide samo na spavanje. Prvo treba “potamaniti” ukusne delicije koje dolaze na stol kao na pokretnoj traci. Naravno, prate ih odgovarajuća vina tako da gozbi nikad kraja. Restoran je mjesto gdje možete kušati bogate okuse slavonske kuhinje i uživati u vrhunskim vinima koja su karakteristična za ovo područje.

Restoran i prenoćište “Schön Blick” u Vetovu je zaista posebno mjesto. Najpoznatiji su po jelima od šarana i smuđa jer nude svježu ribu. Nabavljaju je iz ribnjaka Pakračke poljane te je drže u bazenu unutar restorana. Čips od šarana, fišpaprikaš, prženi šaran, šaran na rašljama, pijani šaran, pečena pastrva, smuđ u pivskom tijestu ili na žaru – sva su ta jela dio bogate gastronomske ponude.

kutjevački podrumi

Okružen pitomom slavonskom dolinom i blagodatima prirode, ovaj restoran pruža autohtoni doživljaj. Bez obzira želite li uživati u ručku ili večeri, pobjeći od užurbanog života, organizirati team building ili grupne obilaske vinogorja Kutjevo te možda sudjelovati u raskošnim slavonskim svatovima, ovo mjesto ima ponudu za svakoga. Romantični bungalovi pored jezera i bazena su dobar izbor za vikend odmor ili zapravo bilo koji dan za bijeg u prirodu i carstvo okusa.

Travel Advisor – Wine and Gastro

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave