Crno? Bijelo? Gemišti? Koje je vino najbolje uz krvavice?

Autor članka:
Podijeli:

Krvavice i frankovka! Izvrsna kombinacija!

 

Zimsko doba vežemo uz kolinje, a to znači da se od odabranih mesnih sastojaka rade razne vrste kobasica. Posebno mjesto na zimskom jelovniku svakako zauzimaju krvavice.

Volite li krvavice?

pečene kobase

Netko ih voli, netko ne, to je uvijek jako individualno –  jer su one doista potpuno poseban mesni doživljaj. Diljem “lijepe naše“ proizvode se na razne načine. Tako se u sjevernim krajevima kombiniraju heljdina ili ječmena kaša, kukuruzno brašno i riža, dok se u Slavoniji ne stavlja ništa osim samih iznutrica i svinjske glave te crveni luk,  sol i začini. Meso (glava bez ušiju) i iznutrice (pluća, srce, slezena i jezik) se kuhaju i nakon toga melju u smjesu u koju se dodaje preprženi luk, krv i začini. Sve se dobro promiješa pa se onda nadjeva u crijeva i mota u kolutove.

Koja vina biste pili s krvavicama? 

Preporučamo crna vina. Evo koja vina smo kušali:

krvavice i vina

Petrač 999  2016 (merlot) – prelijepo, elegantno vino, bilo je definitivno prenježno za krvavice, prekrile su ga (ali za uvod u večeru je bilo izvrsno). Kušat ćemo ga ponovno uz neko drugo jelo!

Frankovka 2016 Orahovica – izvukla je iz krvavica slatkoću, finoću, nešto svilenkasto. Svima je bila jako dobra kombinacija!

Kadarka Fantazija Tonković 2012 – dosta alkoholno vino, pratilo je dobro krvavice (po jačini), ali izvuklo također gorčinu, koja nekima nije pasala. Vino je na zalasku.

 Château Laronde Desormes, Bordeaux Superior 2011 – nježno fino vino, krvavice su bile prejake za njega, a i vino je polako na zalasku, tako da se nisu najbolje našli. Bordeaux Superior treba (uglavnoim) popiti u 8 godina nakon berbe, preporučaju Francuzi.

Plavac mali Hvar Hills Maior Rizerva 2016 – jako voćno vino (šljiva, crno bobičasto), s mirisom rogača i čokolade … izvuklo je gorčinu iz krvavica i nije mu baš sjelo najbolje. Bolje se snašlo uz crnu čokoladu.

Pobjednik

Krvavice

Pobjedu je odnijela Frankovka Orahovica 2016  – koja je izvukla sočnost, slasnost i slatkoću kod krvavica. Vino je bilo taman – ne premlado, ne prestaro, lijepo kontinentalno vino, ugodnih kiselina i dobroga tijela. Bravo za Orahovicu. I vrijednost za novac dobra je stavka u odabiru vina za sljedeći put – samo  55kn!

Travel AdvisorWine & Gastro

Preplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave