Travel AdvisorTravel Advisor

Kuala Lumpur: gdje jesti, koje parkove posjetiti i još ponešto

Kuala Lumpur – grad superlativa

Kuala Lumpur je glavni grad Malezije i poznat je po modernoj arhitekturi, bogatoj kulturnoj baštini, raznovrsnoj kuhinji i živom gradskom životu. Popularna je turistička destinacija s atrakcijama kao što su Petronas Towers, Batu Caves i KL Tower. Grad također ima mnogo muzeja, parkova, trgovačkih centara i živahne noćne scene. Općenito, Kuala Lumpur je živahan i kozmopolitski grad koji nudi jedinstvenu kombinaciju starog svijeta i modernog razvoja.

Let za Kuala Lumpur je trajao oko 12 sati (Zagreb–Dubai: pet i pol; Dubai–Kuala Lumpur: šest i pola sati) bez vremena provedenog na čekanje pri presjedanju u Dubaiju. Vremenska razlika je 6 sati u odnosu na Zagreb. Pri dolasku u nemalu KLI zračnu luku, odmah smo mogli osjetiti visoku vlažnost zraka koja nas je pratila sljedećih 10-ak dana. Zračna luka dosta je bitno veća od zagrebačke, te od mnogih europskih te na momente pomalo zbunjujuća jer se do krajnjeg izlaza mora putovati brzim aerodromskim vlakom koji prevozi putnike iz jedne zgrade u drugu. Pri interkontinentalnim letovima moguće je čekanje i do sat vremena na preuzimanje prtljage. Zračna luka je udaljena od grada pa se pripremite na malo dulji put do samog središta. Postoji brza željeznica do središta grada.

O Maleziji

Malezija ima bogatu i raznoliku kulturu koja se sastoji od malajskih, kineskih, indijskih i drugih etničkih zajednica. Ova multikulturalnost se očituje u raznolikoj hrani, religiji, arhitekturi, umjetnosti i tradiciji.

Odmah po izlasku iz zračne luke primijetili smo dvije, tri prednosti Malezije u odnosu na naše krajeve. Jedna od njih svakako je niža cijena hrane u restoranima i supermarketima. Treba napomenuti kako postoji razlika između cijena u lokalnim restoranima i u poznatim lancima brze hrane. Ukratko, u lokalnim dućanima/restoranima može se pronaći menu, sendvič ili kebab za čak 1 Euro ili manje, dok je u restoranima brze hrane cijena nešto viša, ali opet niža barem 20 % u odnosu na cijene u Hrvatskoj.

——————————-Što još posjetiti u Maleziji————————————

Druga prednost su cijene taksija, primjerice, navodim cijenu od stotinjak malezijskih ringita od zračne luke do Kuala Lumpura u trajanju od sat vremena do sat i petnaest minuta koja u protuvrijednosti iznosi 1dvadesetak Eura. Treba svakako spomenuti kako postoje dvije vrste taksija u Maleziji. Lokalni taksiji na ulici koji su u pravilu skuplji (ponekad i do 50 %) te kao druga opcija je Grab aplikacija koja je zapravo broj jedan aplikacija ne samo u Maleziji, nego i u cijeloj Aziji jer sažima više vrsta usluga na samo jednome mjestu. Dobro je spomenuti kako se osim narudžbe taksija, Grabom može naručiti i dostava hrane, preuzimanje paketa, rezervacija smještaja u hotelima, ali i izvršenje novčanih transakcija. Jedini objektivni problem Grab aplikacije je dostupnost i povremena preopterećenost, naročito za taksi usluge u vrijeme rush houra i/ili kišnog vremena. No, bez obzira na određene nedostatke, takva vrsta sveobuhvatne aplikacije zasigurno nedostaje na hrvatskome tržištu.

Klima i vrijeme

Vrijeme je posebna priča za sebe. Gotovo svaki dan stječe se dojam kao da netko teledirigira vrijeme. U listopadu skoro svaki dan prijepodne te u rano poslijepodne sije sunce bez ikakve naznake za vremenskim nepogodama da bi potom gotovo svaki dan popodne između 15 i 17 h pala vrlo obilna kiša. Stane te potom opet pada navečer i tako najčešće svaki dan. Velik je broj klimatiziranih trgovačkih centara u kojima se može potražiti potrebno osvježenje od vlage i vrućine te zaštitu od prije spomenutih oborinskih nepogoda.

Promet

Promet i automobili također su vrlo specifični. Iako su ceste kvalitetno uređene s odličnom signalizacijom, promet za europska mjerila izgleda dosta kaotično. Na cestama se nalazi mnogo motociklista bez kacige koji ne poštuju osnovna pravila te u prometu generalno prevladava pravilo jačega, tj. agresivnijeg vozača. Tom dojmu kaotičnosti, bar za Europljane, zasigurno doprinosi i vožnja po lijevoj strani ceste koju su Malezijci preuzeli od svojih bivših kolonizatora Britanaca. Što se tiče samih automobila, vrlo su „tjunirani“: mnogi od njih već tvornički „spušteni“, sa širokim dimenzijama guma (iako s vrlo neobično malom colažom) te krovnim spojlerima.

Najupečatljiviji i najčešći na cestama su modeli auta Mira Avy japanskog proizvođača Daihatsu. Iako malih dimenzija, posjeduju određenu draž i simpatičnost. Po riječima našeg čovjeka na stalnom radu u Maleziji, baš takvi novi automobili mogu se kupiti za samo 5.000 Eura. Još jedna od zanimljivosti automobila s Dalekog istoka je nepostojanje opcije grijanja na klima uređajima.

Ljubazni ljudi

Malezijci su vrlo ljubazni, gostoljubivi i domaćinski nastrojeni. Bilo tko iz Europe osjeća se kao da ovdje živi cijeli život. U Maleziji nikada nećete osjetiti prijeke poglede prema došljacima kao što se to vrlo često događa u Europi. Također, melting pot u Maleziji je nevjerojatan, točnije rečeno, prisutna je velika mješavina kultura na jednom relativno malom području. Iako je u zemlji čak 70% muslimana, postoji vrlo mnogo hindusa i budista te svi žive vrlo mirno u skladu i harmoniji. Malezijci su vrlo miroljubiv narod. Upravo zato potrebno je svakako istaknuti kako u zemlji prevladava niska stopa kriminala. Naime, ono što je zanimljivo jest činjenica kako su u zemlji prisutne i vrlo stroge kazne pa je vjerojatno i to rezultat slabe pojave kriminala. Općenito nijedan narod na prostoru Indokine nije u bližoj povijesti vodio agresivni rat protiv susjedne zemlje ili bilo koje druge (osim očito nametnutog obrambenog Vijetnamskog rata te vrlo rigidnog režima Crvenih Kmera u Kambodži). Kuala Lumpur je kozmopolitski grad.

Smještaj

Za smještaj je odabran Platinum Suites lociran na zapadnom rubu užeg centra grada. To je najpovoljniji smještaj koji posjeduje infinity pool na 51. katu s odličnim pogledom na tornjeve Petronasa te komunikacijski Menara toranj. Cijena apartmana za do 8 osoba je 400 kuna po noći. Apartman je vrlo moderan, praktičan, s mnogo kućanskih uređaja te s čak 4 klima uređaja. Čim smo stigli do smještaja, pozornost su nam odmah privukle snage osiguranja koje su cijelo vrijeme našeg boravka danonoćno bodrile glavni ulaz hotela.

Također, smještaj posjeduje restoran na samome vrhu koji uz odličan pogled na visoke građevine Kuala Lumpura, nudi i odličan happy hour na sve pizze od nedjelje do utorka. Potrebno je napomenuti kako ne ističem dobru lociranost smještaja samo zbog blizine Petronasa i Menare, već i zbog blizine Chinatowna (južno od Petronasa) te glavne ulice za izlaske Changkat Bukit Bintang koja vrlo podsjeća na zagrebačku Tkalču. Iako kraća s manje lokala, mnogo je življa i živopisnija. Stoga smještaj toplo preporučujem!

Petronas tornjevi

Prvi dan nakon kratkog odmora i privikavanja na novu vremensku zonu, obišli smo okolicu te za 10-ak minuta stigli do trgovačkog centra podno tornjeva Petronasa. U navedenome mallu možete pronaći nešto veći supermarket naziva Cold Storage u kojemu možete kupiti potrebne namirnice. Sa stražnje strane Petronasa nalazi se KLCC park s velikim jezerom na kojemu se noću odvija light show s glazbenom podlogom širokog repertoara od klasične do suvremene pop glazbe u trajanju od 2 sata. Vrh Petronas tornjeva može se posjetiti za cijenu od petnaestak Eura.

Osim Petronasa, još jedan toranj zaslužuje vašu pažnju i dragocjeno vrijeme, a to je Menara KL. Inače, primarno je izgrađen kao komunikacijski toranj, što je još uvijek primarna funkcija, ali naveliko služi i kao turistička atrakcija, naročito njegov glass sky box. Menara toranj je starija građevina od Petronasa, tj. ranije je dovršena te je uključujući antenu za 30 metara niža od Petronas tornja. Petronas tornjevi i Menara toranj dovršeni su u razmaku od nekoliko godina u drugoj polovici devedesetih prošloga stoljeća. Cijena posjete najvišeg kata Menare iznosi dvadesetak Eura te je  skuplja od posjeta vrha Petronasa.

U podnožju tornja nalazi se trgovački centar naziva Menara Olympia. S obzirom na to da se toranj s trgovačkim centrom nalazi na povišenome dijelu grada, autobus besplatno dovozi posjetitelje s glavne ceste do samog trgovačkog centra. Menara toranj možda nema toliko atraktivan trgovački centar s mnogo ekskluzivnih trgovina u podnožju kao što je onaj podno Petronas tornjeva, no u bližoj okolici Menare postoje zanimljive turističke atrakcije, kao što je Upside Down House.

Spomenuto predstavlja turistički koncept kuće okrenute naopačke s namještajem unutar objekta. Treba istaknuti zanimljivost glavnog ulaza u samo dvorište u kojemu se nalazi spomenuta kuća. Naime, na ulazu visi model Mini Morrisa iz 1974. okrenut naglavačke.

Hrana

Na kraju dana, nakon posjete botaničkome vrtu, umorni i potjerani od strane kišnih nepogoda, sasvim slučajno posjetili smo restoran u kojem se nismo mogli ni nadati da ćemo upoznat pravog malezijskog celebrityja. Chef Ismail, koji je ujedno i vlasnik restorana u kojemu smo večerali, službeno je malezijski ambasador za kulturu i nasljeđe.

Ismail je česti gost na malezijskim kulinarskim TV emisijama pa se zasigurno može reći kako je poput hrvatskog Špičeka. Tada smo se po prvi puta, susreli s lokalnom malezijskom hranom. Dojam je kako se u jednom zalogaju može pronaći previše nespojivih okusa za nas Europljane. Točnije rečeno, jela im vrlo često u isti mah sadrže izrazitu ljutinu te voćnu slatkoću.

Najbolji primjer toga je vrlo popularni Satay, slatko-ljuti ćevap na ražnjiću, kojega se može pronaći na jelovniku gotovo svakog restorana. Kuala Lumpur je grad za gurmane.

Mamak

Širom Kuala Lumpura rasprostranjeni su lokali naziva mamak u koji me je baš vodio jedan od rijetkih Hrvata u Kuala Lumpuru u pratnji njegovog malezijskog kolege.

Mamak je lokal vrlo otvorenog tipa (najčešće samo terasa) koji poslužuje tradicionalnu hranu i pića. Osim kulinarskog doživljaja, Mamaci su vrlo živopisna društvena mjesta koja posjećuju razne vrlo osebujne i zanimljive ličnosti, naročito u kasne noćne sate. Mnogi mamaci rade 0-24 h tako da su idealna mjesta za gricnut nešto nakon noćnog provoda, stoga me vrlo podsjećaju na naše kebabdžinice. Kvaliteta mamaka značajno varira ovisno u kojem dijelu grada se nalazite. U zabačenim, rubnim dijelovima grada, definitivno ne preporučujem posjetu te konzumiranje hrane, no što ste bliže centru grada i frekventnijim lokacijama, kvaliteta rapidno raste. Srećom mi smo sjeli u jedan od onih koji je nešto bolje kvalitete – Al Sarifa-Bukit Bintang.

U slučaju da se doista pitate jesam li pojeo prikazano na slici, istina je da jesam i da nije bilo loše! To je možda nešto najegzotičnije što sam kušao, iako vjerujem da postoji i egzotičnija hrana u Maleziji! Na slici je prikazan jedan vrlo standardni malezijski meni koji sadrži vrlo ljutu piletinu, tortilju s 3 vrste umaka, običnu bijelu rižu te kokosovo mlijeko. Umake se nisam usudio kušati, a piletina je ipak za nijansu bila ljuta, dok su riža i tortilja bile uobičajenog okusa. Osobno me najviše razočaralo kokosovo mlijeko od kojega sam očekivao mnogo više (pretpostavljam da bi kokos trebalo kušati na izvornim lokacijama berbe kako bi se mogla dati mjerodavna ocjena). Naime, okus je bio vrlo razrijeđen i vodenast te gotovo nisam osjetio sami kokos.

Bez obzira na to što je spomenuta samo tradicionalna malezijska hrana, to ne znači da smo doista samo takvu vrstu hrane konzumirali. Većinom smo posjećivali poznate lance brze hrane ili lokalne inačice zbog pristupačnosti i prepoznatljivosti. Od onih posjećenih, ne možete mnogo pogriješiti s Gavel Coffee Kitchen Craft Beers, Fuel Shack (Quill City Mall) te Hard Rock Cafe. Hrana i ponuda u navedenim lokalima je od srednje do visoke kvalitete.

Nema jela s kukcima

U slučaju da se pitate gdje je u tekstu bar spomen na jela zasnovana na kukcima, iako zvuči nevjerojatno, takva prehrana nije nimalo zastupljena u malezijskom društvu. Iako je prehrana kukcima u ostatku jugoistočne Azije duboko ukorijenjena u tradiciji i kulturi, naročito u Tajlandu, Kambodži i Indoneziji, takva prehrana ne samo da ne postoji u Maleziji, već Malezijci zaziru od nje.

Parkovi

Ptičji park je također jedna od atrakcija grada u kojoj možete slobodno hraniti nojeve, slikati se sa šarenim arama te na svega nekoliko koraka slušati pjev malih papiga. Odmah nakon ulaza, u jednom posebnome dijelu, u sredini parka, nalaze se plamenci. Obilazak cijelog parka traje oko sat i pol do dva. Pri završetku obilaska, tj. na zapadnom kraju parka, možete pronaći vodopad koji pada u jezerce niz stijenu. Cijena karte za park iznosi oko 8 Eura. Spomenuo bih kako smo taj dan imali priliku upoznati i pravu monsunsku kišu, koja nas je ,,nasukala“ u restoran u blizini samog parka te smo tako proveli nekoliko sati čekajući da se vrijeme stabilizira. Kuala Lumpur je grad parkova.

Posjet Perdana botaničkom vrtu je besplatan te se mogu pogledati određeni vrlo zanimljivi biljni primjerci. Naime, botanički vrt nema veliku posjećenost tako da je gotovo čudo da smo baš tamo sreli Sinišu iz Varaždina, na trajnom radu u Maleziji, u društvu njegove djevojke s Tajlanda. U botaničkom vrtu postoji vrlo zabavni kavez sa šarenim leptirima (radnog vremena do 17 h) te određene vrlo zanimljive strukture koje oplemenjuju vrt.

Urbanistički gradom prevladavaju visoki neboderi te mnogo zelenila koje lagano uspijeva i brzo raste zbog velike količine padalina tijekom godine. U centru grada, pokraj Menara tornja, svega 10-ak minuta hoda od Platinum Suitesa, nalazi se KL Šumski Eko Park. Riječ je o zanimljivoj mini džungli u gotovo samome centru grada kroz koju se može prolaziti pomoću visećih mostova koji povezuju tornjeve razbacane po parku. Više od svega zanimljivo je upozorenje na samom ulazu u park, na kojemu su prikazane četiri životinjske vrste koje tamo obitavaju, a inače vrlo opasne za ljude (škorpion, otrovna zmija, osa i otrovna stonoga). Službeno, park se smatra prašumom tako da to čini Kuala Lumpur jedinim gradom u svijetu u čijem se užem centru nalazi područje tropske prašume. Originalno, park je predviđen da bude površinski dvostruko veći nego što je trenutno, no zbog brzo rastućeg grada, površina se nažalost tijekom godina smanjila.

 

Akvarij

KLCC Akvarij se nalazi u kongresnom centru Kuala Lumpur koji je smješten nasuprot Petronas tornjevima, s druge (južne) strane KLCC parka s jezerima. Akvarij, koji je jedan od najvećih u jugoistočnoj Aziji, vrlo je bogato opremljen, s vrhunskim podvodnim tunelom iznad kojega pliva veći broj morskih pasa među kojima prevladavaju tigrasti morski psi. Ostale morske vrste (njih više od 150) su morske zmije, koraljne ribe, morski konji itd. Cijena ulaznice iznosi desetak Eura te je akvarij svakako vrijedan posjete.

U jednoj od posljednjih večeri prošli smo uz park po imenu Laman Standard Chartered Kuala Lumpur koji se nalazi zapadno od tornjeva Petronasa. U parku se nalaze visoko drveće zanimljivog osvjetljenja u raznim bojama te je svakako preporučljivo obići ga u noćnim satima radi boljeg doživljaja.

China Town

Chinatown ili službenog naziva Petaling Street vrlo je zanimljivo mjesto na kojemu se mogu pronaći svakakvi artikli počevši od torba pa do obuće, novčanika, tekstila, igračaka i popularnih magnetića za hladnjak. Jedino pravilo u Chinatownu je cjenkanje! Cjenkanjem se otprilike može spustiti cijena i do 70-80% od početne cijene izrečene od strane prodavača. Otprilike je potrebno do sat-sat i pol da bi se obišao cijeli prostor. Kuala Lumpur je grad u kojem živi mnogo Kineza.

Vrlo blizu Chinatowna nalazi se još jedna tržnica naziva Central Market s velikom ponudom lokalnih dobara. Ovdje se mogu nabaviti rukotvorine od raznih vrsta tkanina i drveta te lokalni začini. Budući da smo u društvu imali i lokalne članove iz malezijske Mense, cijene izlistane na deklaracijama automatski su spuštane za otprilike dvije trećine na cijenu za lokalno stanovništvo.

Hramovi

Batu Caves i Thean Hou Temple smo obišli s našim vrlo simpatičnim tadašnjim veleposlanikom za Indokinu čije se sjedište nalazilo baš upravo u Kuala Lumpuru. Batu Caves je hinduističko svetište do kojega vodi 272 stepenice te u kojemu se nalazi nekoliko hramova u dvije vrlo visoke i velike pećine. Pri samom ulazu u Batu Caves, obvezno je za žene prekrivanje tijela do koljena stoga postoji mogućnost najam marame za simboličan iznos, koja se vraća nakon završene posjete te se izvršava povrat novca.

U svim hramovima nalazi se određeni prostor za molitvu vjernika te prostor za paljenje svijeća za duše pokojnika. No ipak, glavna atrakcija svetišta su vrlo zabavni i simpatični majmuni koji slobodno šeću naokolo. Što se tiče spomenutih majmuna, važno je imati na umu da u svakom trenutku dragocjenosti čuvate čvrsto pokraj sebe jer majmuni imaju naviku doći vrlo blizu posjetitelja te oduzeti iste i potom s „ulovom“ pobjeći na visoke stijene koje okružuju posljednju pećinu unutar svetišta.

Navedena pećina više je nalik na vrlo duboku udolinu okruženu visokim stijenama i drvećem na samim vrhovima. Na ulazu u pećine nalazi se 43 metara visok kip boga Murugana, sina Parvati i Shive te stepenice u raznim bojama prvi put obojene tek prije nekoliko godina. Ispod Batu Caves, pri samom dnu stepenica, nalazi se hram na dvije etaže u kojemu možete pogledati razne prikaze svetih životinja, vjerskih slika te kipove hinduističkih bogova.


Kuala Lumpur je grad kojeg svakako treba posjetiti. Jedan je od najbolje uređenih gradova Azije, odmah iza Singapura.

Tekst i fotke – K.K.

Travel Advisor – putovanja

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article30 dana s novim prijateljem Xiaomi 13
Next articleStolac: Poslastica za sve ljubitelje antropologije, arheologije i povijesti