Travel AdvisorTravel Advisor

Što posjetiti u Maleziji osim Kuala Lumpura ?

Što posjetiti u Maleziji osim Kuala Lumpura ?

Prije nego nam je balinežanski vulkan Agung promijenio planove, u Maleziji smo planirali posjetiti samo Kuala Lumpur. Nakon otkazivanja leta za Denpasar, odlučili smo pomnije istražiti zapadnu stranu Malajskog poluotoka što se pokazalo kao odlična ideja.

Iz Singapura smo se otputili prema prvom odredištu, gradu Melaki. Poznat po svojoj bogatoj prošlosti, u 16. stoljeću je bio centar razmjene između sjevera i istoka, a vladali su Portugalci i Nizozemci te se njihov utjecaj još vidi kroz uščuvane zidine i crkve. Od 2008. godine, centar grada je uvršten na listu UNESCO kulturne baštine. Danas je miran gradić, a tijekom dana uzbuđenje pruža ulica Jonker – glavna shopping ulica puna restorana i vozača koji nude razgled grada u kičasto ukrašenim vozilima. Nakon 22 sata možete bez grižnje savjesti na počinak jer noćni život ne postoji.

Zatim smo se otputili prema otoku Pangkor, smještenom na pola puta između Kuala Lumpura i George Towna. Taj ribarski otočić se sve više okreće turizmu i razvoju popratnih sadržaja. Toliko je malen da ga se motorom ili mini busom može obići za manje od sat vremena. Otok vrvi životinjama koje se slobodno kreću, lijepim plažama i finom hranom.

Prije povratka u Kuala Lumpur smo posjetili otok Penang i glavni grad George Town, nekad popularno zvan „Biser Orienta“. Danas je informatička meka i jedna od najbogatijih malezijskih pokrajina. U starom djelu grada se može vidjeti britanski utjecaj s kraja 18. stoljeća kada su vladali ovdje. Također je od 2008. godine na popisu UNESCO kulturne baštine.

George Town slovi kao grad gdje se najbolje jede što je posljedica različitih utjecaja i nacionalnosti (Malezijci, Kinezi i Indijci) koje žive u gradu. Hrana je dostupna na svakom koraku, a cijene vrlo pristupačne. Preporučujem šetnju Malom Indijom koja je jedna od ljepših u kojima sam bila.

Kada vam dosadi vrućina u gradu, sat vremena vožnje lokalnim busom od George Town je Batu Feringgi. Tamo se protežu duge, pješčane plaže i uglavnom dominiraju poznati hotelski lanci. Idealno mjesto za odmor jer je smještaj jeftin, a ponuda bogata.

U blizini se nalazi NP Penang u kojem majmuni bezbrižno skakuću. Staze su općenito dobro održavane i pogodne za sve dobne skupine. Nedaleko je i farma leptira Entopija, dom 55 000 leptira – toplo preporučujem obiteljima s djecom i svima koji se tako osjećaju.

Malezija je cjenovno vrlo atraktivna jer su smještaj, prijevoz i hrana (relativno) jeftini. Osim alkohola koji je dosta skup. Stanovništvo Malezije je vrlo pristupačno, ljubazno i otvoreno, a većina se može sporazumjeti na engleskom jeziku što uvelike olakšava boravak u toj zemlji. Smještaj u Penangu potražite na Booking.com.

Travel Advisorputovanja

Pratite naš YouTube kanal.

Kuala Lumpur u tri dana

 

Indija – 10 savjeta za putovanje.

Cebu – turistički otok u Filipinima

 

Previous articleGorski Kotar: Zašto se isplati upoznavati ovaj težački kraj
Next articleTop 6 najboljih gradova u Aziji