Kupnja pancerica: kako odabrati prave?

Autor članka:
Podijeli:

Kupnja pancerica nije jednostavna

Pronalaženje i kupnja pancerica je važna, ali i nimalo lak zadatak. Pancerice su najvažniji dio skijaške opreme, važniji od skija. Ako vam pancerice loše pristaju, mogli biste završiti s bolovima u stopalima, žuljevima, pa čak i ozljedama. Otkrijte ispravnu veličinu i znajte što trebate osjećati dok isprobavate skijaške cipele. Ovi savjeti će pomoći u odabiru pravog modela.

relax na skjijanju

  1. Određivanje veličine skijaške cipele

Obujte čarape koje planirate nositi na skijanju. Prirodno će biti razlika u veličini između vaše bose noge i vaše noge u vunenoj čarapi. Stoga budite sigurni da ćete u svakoj fazi postupka kupnje nositi svoje skijaške čarape.

Najbolje je na skijanju nositi tanke vunene čarape. To će vam zagrijati stopala, ali i dalje omogućiti da osjetite pancericu dok skijate.

Na komadu papira napravite obris stopala. Dok stojite na praznom papiru, olovkom ili olovkom ocrtajte rub stopala.

Pronađite ravnalo ili vrpcu s centimetarskim oznakama. Skijaške cipele koriste sustav dimenzioniranja koji se naziva “mondo”. Ovaj univerzalni sustav, zasnovan na centimetrima, eliminira potrebu za pretvaranjem veličina između SAD-a, EU, itd.

Izmjerite duljinu konture otiska. Počnite od stražnjeg dijela pete i izmjerite do vrha najdužeg prsta. Broj koji dobijete u centimetrima je vaša veličina. Na primjer, ako je dugačak 26 centimetara, vi ste veličina 26.

Neki proizvođači izrađuju skijaške cipele u pola veličine, pa nemojte zaokruživati. Ako imate 26,5 cm možda ćete moći pronaći točnu veličinu.

Izmjerite širinu obrisa otiska. Mnogi proizvođači nude uske ili široke kalupe, pa je korisno znati spada li vaše stopalo u neku od tih kategorija. Izmjerite najširi dio stopala (odmah ispod prstiju) i zapišite taj broj.

Oznake poput “široko” i “usko” odnose se na dužinu vašeg stopala. Potražite na mreži tablicu veličine koja uspoređuje duljinu vašeg stopala s njezinom širinom, a zatim je klasificira kao usku, srednju ili široku.

Kupnja pancerica

  1. Isprobavanje skijaških cipela

Stavite nogu u pancericu. Udrite petom dva ili tri puta u zemlju. To pomaže prilagoditi vaše stopalo pravilnom položaju unutar cipele.

Pričvrstite kopče na pancerici. Većina modela imat će ih sprijeda i sa strane, iako ih neki dječji modeli imaju straga. Zakopčajte ih na bilo koju čvrstoću s kojom se osjećate ugodno. Ne gurajte hlače u vrhove pancerica, jer će to promijeniti prilagodbu vašeg teleta.

Stanite i osjetite gdje su nožni prsti u čizmi. Dok stojite uspravno, nožni prsti trebaju samo dirati prednji dio pancerice. Ako mičete nožnim prstima i ne osjećate da ih išta dira, pancerice su vjerojatno prevelike. Ako se nožni prsti moraju saviti gore ili dolje da stanu cijelu nogu u pancericu, premale su.

Photo by Ethan Walsweer on Unsplash
Photo by Ethan Walsweer on Unsplash

Analizirajte osjećaj

Stanite u položaj za skijanje. Savijte noge u koljenima kao kad biste skijali nizbrdo. Osjetite smještaj nožnih prstiju i peta. U ovom položaju vaše se pete ne bi trebale dizati s potplata, a nožni prsti jedva da se odmaknu od prednjeg dijela cipele.

Provedite u pancericama najmanje 20 minuta. Prošećite se u njima i osjetite bilo koja područja na kojima je čizma pretijesna ili vam neugodno trlja stopalo. Što duže budete provodili u njima, to ćete bolje razumjeti kako ćete se satima osjećati na padinama.

Pokušajte s veličinom prema gore i prema dolje. Ako u trgovini isprobavate pancerice, bilo bi korisno isprobati druge veličine, samo da biste bili sigurni koji je pravi broj.

Razmislite o prilagođenim ulošcima. Ako kupujete skijaške cipele, za razliku od iznajmljivanja, možda ćete htjeti potražiti uloške koji su posebno dizajnirani da odgovaraju vašim nogama. Skijaške trgovine i sportske trgovine mogu vam pomoći da ugradite uloške koji se mogu oblikovati termički, što će vam pomoći riješiti niz problema poput zaglavljivanja nožnih prstiju, bolnih lukova i bolova u gležnjevima.

Što je broj koji se ozmačava Flex?

Savijanje skijaške cipele odnosi se na to koliko je teško saviti gornji dio pancerice prema naprijed. Drugim riječima, “Fleks” označava razinu otpora koji će pružati čizma dok savijate gležanj prema naprijed. Svaka marka ima vlastitu fleks ocjenu i stoga nije standardizirana. Što je veća ocjena fleksibilnosti, jači je osjećaj kada skijaš vrši pritisak na prednji dio kako bi savio gležanj i pancerica će biti tvrđa i reaktivnija. Što je indeks savijanja manji (mekši), to će pancerica biti lakše savitljiva u gležnju.

pancerice

SAVJETI:

  • Ako odlučite otići u trgovinu isprobati skijaške cipele, prodavač iz trgovine može pomoći u mjerenju stopala, postavljanju cipela i pronalaženju uložaka.
  • Noge mogu nabubriti tijekom dana, pa probajte čizme popodne ili navečer kad su vam stopala najveća. Ne želite kupiti premale pancerice, a noge vam oteknu dok skijate, samo da bi vam čizme bile neugodne.
  • Ako su vaše noge dvije različite veličine, kupite čizme koje odgovaraju manjem stopalu, a neka skijaška trgovina ili sportska trgovina prilagode drugu pancericu da stane na veće stopalo. Pancerice se mogu raširiti i povećati, ali ne mogu se smanjiti.
  • Kupnja pancerica treba biti obavljena na miru s dosta vremena i bez nervoze. Nije uvijek lako naći pravi model.
  • Travel Advisor – Vodič po skijalištimaPosjetite naš YouTube kanal.Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave