Lebby Eyres na vrhu ledenjaka od 4.000 metara

Autor članka:
Podijeli:

Lebby Eyres iz Londona proslavila je veličanstveni osobni uspjeh – 17. lipnja 2022., 80 žena postavilo je svjetski rekord za najduže i najviše penjanje uz uže koje su držale isključivo žene. Na vrhu ledenjaka čekala ih je avantura, a Lebby je bila jedna od njih. Lokacija: Breithorn, Švicarska, uspon na 4.000 metara.

na vrhu ledenjaka

“Došle su iz čitavog svijeta, novinarke, influencerice, poslovne žene, slavne osobe… Društvo je bilo raznoliko, no sve smo prihvatile ovaj izazov”, rekla mi je Lebby. Na vrhu ledenjaka pogled je impresivan, svijet je na dlanu.

Hod po pukotinama, sve okolo je led

No, kako bi sve skupa uspjele, morale su biti fit te ujedno dan ranije vježbati na samom ledenjaku.

“Bilo je prilično zastrašujuće! Koračanje po pukotinama, ledene padine, stopala nestaju u ništavilu. Toplinski val je značio da se snježni mostovi tope. Pokušaj rekorda prebačen je s jedne planine, Allalinhorn, na Breithorn, jer se smatralo sigurnijim”, ispričala je hrabra Lebby.

na vrhu ledenjaka

Pješačenje se odvijalo rano ujutro, a pješačili su ravnom ravnicom u našim timovima s derezama na rukama. No, u nekom trenutku morali su skratiti užad, za strmiji uspon, a stajanje 80 osoba u nizu, na putu prema vrhu ledenjaka nije nimalo jednostavno.

Planinarenje je sporo i meditativno

“Takvo planinarenje je sporo. Zahtijeva mnogo strpljenja. No, istovremeno je prilično meditativno. Opasnost vreba ispod – čak i na ravnoj ravnici postoje skriveni ledolomi pa smo morali raditi kao tim i kretati se zajedno”, otkrila je iskusna penjačica.

Dolazak na vrh bio je uzbudljiv – greben je dugačak oko 100 metara i vrlo uzak na nekim mjestima.

Pobijedila sam vlastite strahove

“To mi je oduzelo dah i želudac mi se okrenuo. No, pobijedila sam vlastite strahove i stigla do kraja. No, ni nakon toga se nismo mogle opustiti, jer spust je zapravo jednako zahtjevan kao i uspon, pogotovo jer se snijeg do tada već počeo topiti”, istaknula je Lebby.

lebby eyres na vrhu ledenjaka

Sišla je s impresivne planine stekavši nove prijatelje i postigla nešto o čemu nije ni sanjala – popela se na vrh od 4.000 metara.

“Da budem iskrena, to je bilo mnogo više izvan moje zone komfora nego veslanje”, zaključila je Britanka misleći na veslanje preko Atlantika, koje smo objavili ovdje.

FOTO: lebby eyres & @elsietrichot

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave