Les Portes du Soleil

Autor članka:
Podijeli:

Les Portes du Soleil – najveće skijalište svijeta

Avoriaz se nalazi u općini Morzine, na alpskoj visoravni s francuske strane Ženevskog jezera, odnosno između jezera i Mont Blanca. Ova povoljno pozicionirana i gotovo 400 kvadratnih km. velika regija je poznata i kao Les portes du soleil– Vrata sunca. Čitava regija podijeljena je u 12 manjih skijališta, koja su povezana sustavom žičara koji je najveći na svijetu. Iako su smjerovi skijanja označeni različitim simbolima i prilično ih je jednostavno pratiti, nije se dobro kretati bez karte (ski mape) u džepu.

Avoriaz

 

Skijalište bez auta

Avoriaz je koncipirano kao moderno i funkcionalno skijalište inventivne arhitekture koju karakteriziraju neboderi obloženi drvom. Iz takve građevine u kojoj se nalaze apartmani moguće je doći do staza koje prolaze naseljem u samo nekoliko koraka. Na ovome skijalištu dobro je osmišljen ski-in i ski-out, a naselje je sigurno od prometa i nema auta. Velika parkirališta i garaže nalaze se na ulazu u grad, a prtljaga se prevozi posebnim vozilima za snijeg. Kroz grad vozi i nekoliko žičara, a donji i gornji dijelovi su spojeni sustavom liftova. 

Naselje Avoriaz

Ostala naselja

U šest manjih okolnih dolina nudi se, također, kvalitetan smještaj: Les Gets (popularan za obitelji s djecom), zatim Montriond, St-Jean d’Aulps, pa Abondance (poznat kao crkveno središte i lječilište) iz kojega cesta vodi do slikovitog La Chapelle d’Abondance i Châtela. Odmah preko granice, u Švicarskoj, nalaze se Targon, Mergins, Champoussin, Champery i Val d’Illiez. Nešto niže od Avoriaza (1.800 m) smjestio se Morzine (800 m), gradić s tradicionalnom seoskom arhitekturom započeli prvi koraci skijaškog turizma. Ipak, Avoriaz zbog veće nadmorske visine jamči snježni pokrivač i kada ga u drugim dijelovima regije nestane.

Staze različite težine

Smatra se da je Mur de Chavanette jedna od najstrmijih staza u svijetu i staza s najviše skokova. Od onih težih, zanimljivije su i staze oko Crozatsa te Intretsa, dok se staze Les Gets i Châtel ne preporučuju početnicima ni snowborderima. Oko Morzinea staze na Pleneyu (1600 m) i Ranfollyu su uglavnom srednje težine, a ostale staze regije dobro su pripremljene i ugodne te su prepoznatljive po svojoj širini. 

Ski Map Avoriaz
Izvor: avoriaz.com

Après-ski ponuda 

Danju se organiziraju različiti dnevni događaji, a navečer se, u razmaku od nekoliko stotina metara,mogu obilaziti barovi, restorani i diskoteke što čini najbolju après-ski ponudu na ovom području. Regija ima i bogatu kulturnu ponudu- festivale filmova znanstvene fantastike, radionice instumenata u Les Getsu i…WEB

Sam pogled na zalazak sunca s gornje stanice žičare Chamossière poljulja čak i najokorjelije protivnike romantike. 

Ostale aktivnosti

U čitavoj regiji ima 250 km staza za skijaško trčanje, a u samom Avoriazu 39 km. Najomiljenije su one u dolini Vallee de la Manche (iznad Mirzinea) i panoramske staze u okolici Avoriaza i Les Getsa.

Od ostalih sportskih sadržaja, ponuda se pretežno odnosi na snježne sportove. To su: penjanje po ledu, klizanje, skijaške ture po dubokom snijegu, bicikliranje na snijegu…

No, nudi se i noćna vožnja toboganom, vožnja saonicama s konjskom vučom, električni snowmobil za djecu, noćna vođena vožnja snowmobilima, posjet igloo selu, ronjenje na ledu, saonice koje vuku psi, paragliding i još mnogo njih. Od dodatnih sadržaja, posjetitelje zanima Aquariaz vodeni park, spa tretmani i masaže.

Avoriaz se preporučuje početnicima i slabijim skijašima. Većina staza je plav ili crvene boje i počinju iz samo mjesta.

Ski lift u Avoirazu

Kako doći?

Iz Zagreba idite preko Trsta, Milana, Novare i Aoste kroz tunel Mont Blanc, u smjeru Ženeve i izađite na izlaz Morzine.

Ako idete iz Rijeke, potrebno je ići preko Trsta i nastaviti put kao da idete iz Zagreba. Udaljenost iz Zagreba do Avoriaza je oko 932 km, a iz Rijeke oko 790 km.

Idete li avionom, najbliži aerodrom nalazi se u Genevi, svega dva sata vožnje.

Savjet+ 

Pijte puno vode jer je ovo jedna od rijetkih regija u Francuskoj gdje će vam svesrdno ponuditi vodu iz vodovoda. Zašto? Odavde se voda, koja se filtrira kroz brojne slojeve vapnenca, u obližnjem Évianu puni u boce i prodaje širom svijeta.

Avoriaz

Nove objave