Travel AdvisorTravel Advisor

Ljubljana je uvijek dobra ideja

Ljubljana. Šarmantni glavni grad susjedne nam Slovenije savršeno je mjesto za bijeg iz svakodnevice.

Šarm ovog grada neupitan je, ljepota je na svakom koraku i zove na ponovni posjet. Prekrasne vizure grada, parkovi s visokim platanama, Tivoli, Ljubljanica koja teče kroz sam centar i svojom prisutnošću daje poseban ugođaj, izvrsna gastro ponuda, kulturno povijesna baština, neponovljiva Plečnikova arhitektura i sve to nadomak Zagreba.

U Ljubljani sam bila mnogo puta, uvijek me podjednako oduševila i pri svakom posjetu o sebi otkrila nešto novo i lijepo. Na ovom Studijskom putovanju Slovenijom prvi put sam ( na vlastitu sramotu, slobodno mogu reći) otkrila Stari grad Ljubljanu. Dvorac koji se kao čuvar nadvio nad gradom i sa svojih zidina pruža najljepši pogled na ovu slovensku ljepoticu.

Kratka vožnja žičarom odvest će vas do mjesta koje ne treba propustiti vidjeti, uživati u panorami i otkriti ponešto o povijesti ovog starog europskog grada. Za ljubitelje aktivnijeg odmora dobro je napomenuti da se do dvorca može i šetnjom drevnim ili novijim putevima koji vode s Vodnikovog , Starog ili Mestnog trga ili možda biciklom? Zvuči kao idealna proljetna rekreacija i relaksacija.

Ljubljanski dvorac prepoznatljiv je simbol grada i vrlo privlačna kulturna i turistička točka s mnoštvom sadržaja. Uljuljkan u srednjovjekovne zidine, tijekom cijele godine nudi posjetiteljima širok spektar događanja. Svakako istražite dvorac!

Suprotnost dvorcu je svakako moderna Metelkova. I ovo mjesto bilo mi je otkriće, pa ga probajte uključiti u svoj obilazak. Ovdje ćete naići na grafite, moderne skulpture i vrlo neobičan gradski ugođaj. Prostor bivše JNA, danas je autonomni kulturni centar. Ovdje se održavaju koncerti. Cijeli kompleks izgleda nerealno, kao u nekoj drugoj dimenziji. Nešto drugačiji i novi doživljaj Ljubljane.

Obilazeći grad na svakom koraku otkrit ćete nešto novo, lijepo i poželjeti vidjeti i saznati još ponešto. Svaki posjet čini se kao prvi i zove na ponovni dolazak. Putem ne zaboravite zastati u nekoj od preslatkih slastičarni i kafea, kojih je u Ljubljani svakim danom sve više.

A kada upijanje ljepote očima i slušanje priča domaćina o znamenitostima grada završi, izlet svakako treba zavrišti u nekom od izvrsnih ljubljanskih restorana. Naša je preporuka restoran JB. Klasični restoran starog kova s jelima dotaknutim modernim vremenima.

Usluga i interijer su besprijekorni, a ambijent nevjerojatno ugodan, topao, zanimljiv i nezamjenjiv. Šteta je posjetiti Ljubljanu i ne dozvoliti si gastronomski užitak sparen s izvrsnim slovenskim vinima  na ovako posebnom mjestu. 

Travel AdvisorLifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Obiteljski izlet u Celje

Hotel kom nije odolio ni Bond, James Bond!

Ovo mjesto na pola sata od Zagreba treba okusiti

Previous articleSve više žena putuje u potrazi za sexom
Next articleČine li nas putovanja zdravijim i boljim