Travel AdvisorTravel Advisor

Loch Ness: misteriozno jezero na sjeveru Škotske

Loch Ness je strateški vrlo važno jezero. Dugačko (56km) i usko pa zajedno s pritokama gotovo da dijeli Škotsku na dva dijela. Stoga je možda i bio odličan izbor za razvoj legendi tijekom stoljeća, a naročito od kada je “snimljena” glava čudovišta.

Nessie zapravo nitko nije vidio, a ni snimio osim tih par fotki, prilično mutnih, koje od svog nastanka golicaju maštu putnika i avanturista. Mnogo je vremena i novaca potrošeno na snimanja i mjerenja  neobično dubokog (230m) jezera, no bez senzacionalnih rezultata. Voda je crna i gotovo neprozirna zbog velike količine treseta. Svima koji žive od turizma u okolici jezera bi bilo najdraže da je pronađena neka tajnovita neman, za sada se čini da je to ipak bio samo neki veliki som.

Stoga posjetiocima preostaje Urquhart Castle. Ruine dvorca obavijene legendama i mitovima, ali i herojskom borbom klana McDonald u borbama za neovisnost Škotske. U neko doba 17.stoljeća dvorac je ostao bez krova te od tada polako propada.

Kada vlasnici više nisu znali što bi s njim, poklonili su ga državi na brigu. Pored dvorca je sagrađen moderan turistički centar gdje se može dota naučiti o povijesti tog mjesta te platiti ulaznica. Loch Ness je nezaobilazna točka na kružnim turama po Škotskoj i vrijedno ga je vidjeti. Nije daleko od šarmantnog gradića Invernessa – glavnog središta Highlandsa.

Loch Ness jezero se nalazi na putu između Invernessa i otoka Sky. Ceste u ovom dijelu Škotske prolaze kroz lijepe brdske predjele i pravi su užitak za vožnju.

Prema otoku Sky se dalje vozi preko prijevoja i pored jezera Cluane cesta,a A887 i A87 do jezera Loch Duich. Na tom jezeru je jedan od najpoznatijih dvoraca Eilan Donan Castle. Poznat je iz mnogih filmova i po fantastičnim fotkama. Povijesno nije toliko značajan, no položaj na malom poluotoku usred jezera je vrlo fotogeničan te se nalazi na brojnim info materijalima o Škotskoj.

Lijepi gradić Inverness je dobro lociran pa ga mnogi putnici koriste kao bazu za istraživanje ovog dijela Scottish Highlands. U gradu se nalazi dobra ponuda hotela i ostalih vrsta smještaja te pubova i restorana.

Do Invernessa je najbolje doći vlakom iz Edinburgha ili Glasgowa. Ponuda izleta je velika, a može se i rentati auto pa sami istražujete okolicu.

Je li Edinburgh najljepši grad na svijetu?

Savjetnik za putovanja

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSikstinska kapela: Znate li sve zanimljivosti?
Next articleKako besplatno uživati u Las Vegasu?