I Kutjevo je glavni grad

Autor članka:
Podijeli:

Što nudi Kutjevo?

Glavni grad Graševine

Kutjevo je glavni grad Graševine, te se slobodno može reći i glavni grad vina u Hrvatskoj. Zlatna dolina je idealna destinacija za ukusan i veseo izlet ili još bolje vikend. Posebno je zanimljiv podatak da paralela 45,3 stupnja prolazi kroz Kutjevo, Istru, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Sve regije poznate po dobrom vinu.

što nudi Kutjevo

Naselje potječe iz trinaestog stoljeća u kojem su Cisterciti osnovali opatiju Vallis Honesta de Gotho. Oni su pioniri uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u ovom kraju. Kada u 16.stoljeću dolinu osvaja Otomanski carstvo proizvodnja vina ne prestaje iako su se ovdje Osmanlije zadržale 150 godina. Tradicija je neprekinuta do danas. Kutjevo je među rijetkim gradovima koji imaju trg nazvan po najvažnijoj sorti vina – Graševine. Na trgu je spomenik i zasađenih par loza graševine.

što nudi Kutjevo

Ponuda hrane i vina je bogata i za svačiji ukus. Sve je više i postelja za umorne turiste, pa Kutjevo postaje pravo turističko središte ove regije.

Pogledajmo što nudi Kutjevo!

Vinari:

Adžić, Baronica, Čamak, Galić, Jakobović, Krauthaker, Mijatović, Perak, Tandara, Zorić, At.Agrofort, Bodegrajac, Enjingi, Hora, Kutjevo d.d., Mihalj, Sontaki, Tepeš, Soldo i Pavić.

Smještajni kapaciteti:

Baka Ljuba, Kitokret, Schoen Blick, Enjingi Hrnjavec, Ceco, Enjingi Venje i Akademija graševine.

Eno gastro ponuda:

Akademija graševine, House of Wine, Schoen Blick, Lukač, OPG Marija Ribičić, OPG Damir Hruška, OPG Carpinus, Jeronim, Puls i Kutjevaki podrum.

Najvažnije manifestacije:

Vincekovo, Festival graševine, Dan Grada Kutjeva, Martinje, Advent u Kutjevu.

što nudi Kutjevo

Kutjevo je, kako sami kažu, vinski dragulj u srcu Slavonije. Ne bi bila istina da tvrdim suprotno. Tek kad se dođe u ovaj kraj doživi se neka vrsta prosvjetljenja i sljubljivanja s ovim ljudima i delicijama koje proizvode. Ljubaznost i susretljivost se osjete na svakom koraku. Ovdje još postoji ono iskonsko veselje i dragost kad prime goste. Ono što je na mnogim razvikanim turističkim mjestima odavno nestalo.

Dođite u Kutjevo. Moja je ozbiljna preporuka. Nadam se da ću uskoro ponovo posjetiti Zlatnu dolinu. Kutjevo je vinska prijestolnica Hrvatske.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave