Travel AdvisorTravel Advisor

Ajmo na Mljet! Predivni otok pun mirisa, ljepote i avanture

Otok Mljet pojam je prirodne ljepote i općenito mjesto koje koristimo u Hrvatskoj kada se hvalimo turistima, no usprkos tome nije onako brutalno turistički eksploatiran kao Hvar, Brač ili obližnji Dubrovnik.

Nešto više od tisuću registriranih stanovnika (zimi ih je mnogo manje) uglavnom su okrenuti turizmu čiji je centar nacionalni park koji zauzima sjeverozapadni dio otoka. Nacionalni park svake godine posjeti oko 150 tisuća gostiju od kojih većina tek zastanu, ploveći od Splita do Dubrovnik,a na ovom zelenom dragulju Jadrana i osim parka ne posjete ništa više.

Zašto posjetiti Mljet?

Malo zanimljivosti

Mljet je relativno mali otok no da bi se naslutila veličanstvena sinergija prirode, gastronomije i povijesti isprepletene s legendama potrebno je nekoliko dana temeljitog uživanja.

Mističan karakter otoka nazire se već i o nedoumicama koje je njegovo ime uzrokovalo povjesničarima. Naime, Rimljani i Grci su Mljet nazivali Melita odnosno med, no istovremeno su tako nazivali i Maltu. Psić maltezer, sveti Pavao i Odisej su najpoznatije povijesne dvojbe izazvane nekadašnjim imenom ovog otoka. Svjetska javnost ih površno pripisuje većoj i poznatijoj Malti, no Mljećani i dalje ne odustaju od svoje povijesti pa se tako na najzelenijem dalmatinskom otoku ove legende ponosno prepričavaju.

Prijevoz i avanture

S obzirom na netaknutu prirodu Mljet je prava poslastica za ljubitelje avanturizma, ronjenja i biciklizma. Usprkos činjenici da je otok donekle obranjen od najgorih oblika masovnog turizma, prometno je prilično dobro povezan s većim dalmatinskim gradovima.

Trajekt povezuje Prapratno na Pelješcu sa Sobrom dok nekoliko je katamaranskih linija umrežilo Polače, Sobru i Pomenu s Dubrovnikom, Splitom, Makarskom, Hvarom, Korčulom i Bračem. Prijevoz do Mljeta je nešto skuplji no do drugih unutarnjih otoka pa ćete za put morati izdvojiti do 140 kuna u jednom pravcu ovisno o tome odakle plovite.

Što se tiče prometne povezanosti na samom otoku treba reći da nema redovnih autobusnih linija već da vam za putovanje otokom na raspolaganju stoji taksi služba, nekoliko rent a car agencija, bicikli ili pak možete iznajmiti barku. Prije no što se odlučite za samostalno putovanje otokom treba napomenuti da je cesta dosta loša.

Mali raj

Inače prvu cestu na otoku su probili Austrijanci početkom 20. stoljeća, a ona je povezivala Sobru sa Babinim Poljem. Kilometar dug ostatak te rute je danas interesantna šetnica. Austrijanci su u istom periodu na otok donijeli i mungosa koji je vrlo brzo istrijebio zmije te je danas Mljet jedan od rijetkih jadranskih otoka na kojima nema otrovnica.

A smještaj?

Robinzonski karakter turizma na otoku određuje i ponudu smještajnih kapaciteta. Ako niste u ovaj morem okruženi raj stigli vlastitim brodom ili jedrilicom na raspolaganju su vam privatni smještaj, dva kampa te hotel Odisej u Pomeni. Iako iz velegradske perspektive Mljet oskudijeva povlasticama modernog života, to ipak nije tako – ima sve što je nužno no za sve treba malo više vremena.

Na otoku postoje dvije ambulante, a za ozbiljnije slučajeve tu je spreman transport prema dubrovačkoj bolnici. Ono što turistima donekle stvara problem tijekom vremena provedenog na Mljetu jest prilično loša internetska veza te ponekad oskudan asortiman u lokalnim trgovinama.

Priroda i ljepote

Za ljubitelje prirode koji na otok u prvom redu dolaze zbog uživanja blagodati koje nudi nacionalni park najrazumniji odabir su mjesta Pomena i Polače. Praktički se nalaze u samom parku te su u ljetnim mjesecima prava košnica biciklista, stranih umirovljenika, jedriličara i domaće populacija.

Polače

U Polačama se nekoć, sudeći po dostupnim izvorima, nalazila gusarska luka, a ime je dobila po rimskoj palači koju je tu izgradio dotični Agezilaj bježeći od Septimija Severa. Danas su Polače najprometnija luka u samom parku, a posebno je vole jahtaši. Sjajna gastronomska ponuda, rimske ruine i blizina netaknute prirode nacionalnog parka čine ovo mjesto sjajnim izborom za početak mljetske avanture.

Pomena

Izuzmemo li rimske ostatke, istim se adutima može pohvaliti i Pomena. Mjesto savijeno oko ulaza u nacionalni park svoje početke ne duguje Rimljanima poput Polače, već ribarima iz susjednih Goveđara. Razvoj od ribarske lučice do turistički najpopularnijeg mjesta na otoku započinje izgradnjom jedinog hotela na otoku. Mjesto je to gdje možete iznajmiti gotovo sve što vam padne na pamet od ronilačke opreme preko kajaka do električnog bicikla.

Kako najbolje istražiti?

S obzirom na to da je Mljet relativno ravan, bicikliranje je najbolji način za istražiti park. Dvadesetak kilometara staza omogućit će vam da dođete i do najudaljenijih krajeva ovog prirodnog bisera. Ako se odlučite na posjet parku svakako se besplatnim brodićem prebacite na otok u Velikom jezeru te posjetite Crkvu svete Marije. Unutar parka na više lokacija možete objedovati ili popiti odličnu tursku kavu.

Čak i ako niste pretjerano aktivni u Pomeni ćete uživati u zalascima od kojih prolaze trnci, a s obzirom na obilje morskog života, doživljaj je i večernja šetnja s lampom uz more.

Odisejev san

Iako za većinu turista istraživanje otoka počinje i završava obilaskom nacionalnog parka ostatak otoka također obiluje atraktivnostima. Nezaobilazno svakog avanturista na Mljetu zacijelo će biti Odisejeva špilja.

Smještena je na jugu otoka, a ispred nje se nalazi hrid Ogiran koja za jakog juga bude vrlo opasna za pomorce. Upravo je iz tog razloga, kaže legenda, Odisej doživio brodolom i skrio se u obližnju špilju gdje je podlegao čarima nimfe Kalipso. Iako je Odisej podlijegao nimfinim čarima sedam godina vama će biti dovoljno jedno jutro za posjet ovoj prekrasnoj špilji u kojoj je nekoć susretana i sredozemna medvednica.

Što vidjeti u okolici?

Osim špilje, izvan parka se nalazi nekoliko vrlo interesantnih naselja. Najveće od njih je Babino Polje koje zbog svoje lokacije u unutrašnjosti otoka nudi sjajnu priliku za planinarske šetnje do Velikog Grada, najvišeg vrha otoka. S obzirom na to nije smješten na moru u Babinom Polju se nalazi autokamp.

Osim toga isplati se posjetiti Sobru koja glasi za glavnu mljetsku luku te pogotovo Saplunaru. Inače, Saplunara je prava mala oaza mira koja je još od sredine šezdesetih zaštićena kao značajan krajobraz i stanište rijetkih gljiva.

Bez obzira kako odlučili potrošiti vrijeme na Mljetu i koliko odmora imate ne zaboravite pripaziti na očuvanje ovog bisera Jadrana. Take nothing but photos, leave nothing but footprints.

KORISNI LINKOVI

http://mljet.hr/

https://www.krilo.hr/en/sailing-schedule/split-dubrovnik/

http://www.gv-line.hr/

http://np-mljet.hr/en/

Previous articleAirhelp, da ili ne?
Next articleSkijalište Gudauri u Gruziji