Travel AdvisorTravel Advisor

Moje solo putovanje u Hong Kong

Grad u kojem treba uživati

Vrijeme je odmicalo, a ja sam na raspolaganju imala godišnji koji se morao iskoristiti do kraja lipnja. Rok za organizaciju putovanja je bio sve kraći, a s time i mogućnosti da mi se netko priključi sve manje. Ponekad je bitna samo čvrsta odluka uz nekoliko prepreka. Instiktivno sam se odlučila za solo odlazak u Hong Kong na temelju cijene avionske karte i brzinskog pogleda na temperaturu u lipnju. 30ºC se činilo kao idealna temperatura za uživanje na zasluženom godišnjem odmoru. Putovanje u Hong Kong je bio zadnji izbor.

Posebna upravna regija

Tri tjedna prije puta ulovila sam dovoljno vremena da rezerviram smještaj, odredim okviran plan puta i informiram se o Hong Kongu. Iako je dio Kine, Hong Kong funkcionira kao samostalna država, sa svojim zakonima i valutom. Osim činjenice da je Hong Kong posebna upravna regija Narodne Republike Kine, saznala sam i da se vrijeme mog dolaska poklapa s tajfunima, te da je lipanj najkišovitiji mjesec u godini. Moram priznati da mi je entuzijazam malo splasnuo.

Tjedan dana prije puta započeli su sada već dobro poznati prosvjedi na ulicama Hong Konga. Hong Kong je bio dio kolonijalnog teritorija Velike Britanije više do 150 godina, sve dok ga britanci nisu vratili Kini 1997. godine. I danas je njihov zakonodavni sistem preslika britanskog, pa za razliku od kineskog, građanima jamči slobode poput prava na prosvjed, pravo na slobodu medija i slobodu govora. Kina se počela uplitati u te zakone što je rezultiralo izlaskom više od milijun ljudi na ulice.

Sunce, a ne kiša

Tješila sam se da sam spremna na visoke temperature i jos viši postotak vlage u zraku, imala sam već iskustva s putovanjima u Aziju kao i s prosvjedima, ali izlazak iz klimatizirane zračne luke u moju novu stvarnost zbilja nije bio ugodan. Osjećala sam se kao da me netko stavio u lonac u kojem se kuha juha, prvih nekoliko minuta nisam bila sigurna jesam li uopće na zraku ili još uvijek u nekoj prostoriji.

Trebalo je otprilike 2 dana da mi se tijelo privikne na klimatske promjene i da napokon udahnem punim plućima, donekle. Prosječna temperatura bila je 35° C, a vlaga zraka iznad 80%. Upozoravali su me kako će mi trebati malo sreće da tijekom lipnja doživim sunčani dan u Hong Kongu. Ja sam je očito imala puno, jer sam provela deset nevjerojatnih dana u ovom dijelu svijeta bez otvaranja kišobrana.

Mravinjak, ali za ljude.

Prvi dio putovanja usredotočila sam se na Kowloon. Kowloon je kopneni i tradicionalniji dio Hong Konga koji se nalazi na sjevernoj strani dok se otok Hong Kong, na kojem se smjestila blistavija strana istoimenog grada, nalazi južno od luke.

Kowloon je autentično, najgušće naseljeno područje Hong Konga s kojim dolazi mnoštvo atrakcija koje treba istražiti. Svoje putovanje započela sam šetnicom Tsim Sha Tsui sa spektakularnim pogledom na luku Victoria. Šetnica je idealno mjesto za gledanje noćnog svjetlosnog spektakla koji se odvija svake večeri u 20 sati i traje 15 minuta, popraćen komentarima i glazbom. Mogla bih satima sjediti ovdje i promatrati zgrade, brodove i oblake u pokretu ili ljude kako poziraju pored brončanog kipa Brucea Leeja u prirodnoj veličini.

Kowloon

Grad sam uglavnom obilazila pješke, a nakon užurbanog okruženja Tsim Sha Tsuija spokoj gradskog parka Kowloon je baš ono što mi je trebalo. Vrtovi s ribnjacima, lotusima i egzotičnim pticama stvoreni su za uživanje. Ovdje se svaki tjedan održavaju vježbe kung fua i plesa, a ako malo bolje istražite park naići ćete na aveniju stripovskih zvijezda Hong Konga koja prikazuje oslikane skulpture lokalnih stripovskih likova.

Mong Kok

Nema boljeg mjesta za doživljaj živahnog i brzog pulsa Hong Konga nego u njegovoj najživljoj četvrti. Mong Kok se može svesti na jednu riječ – tržnica, zapravo jako puno njih. Provela sam jedan cijeli dan istražujući ih, a svaka je specifična. Najpoznatija je ona za žene (ladies market), tu se naravno mogu kupiti razni odjevni predmeti i suveniri.

Postoji i ulica u kojoj se prodaju samo tenisice, nedaleko se smjestila tržnica za ptice, zatim i jedna cijela ulica posvećena prodaji cvijeća. Vjeruje se da zlatne ribice donose sreću, naravno da onda postoji i tržnica isključivo za njih, naizgled beskrajna ulica ispunjena ribicama već upakiranima u plastične vrećice.

Street food

Ovo područje je sve što očekujete od Hong Konga, izvrsna ulična hrana, velike mogućnosti kupovine i potpuno drugačiji izgled kada padne mrak. Gusto natrpani neonski natpisi jedan su od najjačih vizualnih identiteta grada. Trebam li spomenuti da sam se nekoliko puta vraćala u ovaj dio grada?

Taman kad sam pomislila da sam završila s tržnicama, naletila sam na još jednu, Temple Street. Svake večeri tu se okupljaju trgovci, ulični izvođači, vidovnjaci i ostali poznavatelji tuđe sreće. Sjajno mjesto za iskusiti lokalnu kulturu, ali ja sam svoju sreću potražila na mirnijem mjestu, hramu Wong Tai Sin (Sik Sik Yuen) za koji se govori da ostvaruje želje.

Neboderi

Hong Kong se smatra metropolom, vertikalnim gradom s najvećim brojem nebodera na svijetu, može se opisati kao organizirani kaos, a njegovi paradoksi i suprotnosti čine ga jako uzbudljivim mjestom. Potpuno drugačijeg karaktera od Kowloona je središte Hong Konga tzv. Central, srce poslovnog dijela grada, natrpano neboderima, trgovačkim centrima i luksuznim hotelima.

Mnoge multinacionalne korporacije za financijske usluge postavile su svoje sjedište na ovom području. Prelazak s kopnene na otočnu stranu grada vrlo je jednostavan, trajektom s odličnim pogledom na cijelu luku. U ovom dijelu grada pješak je često prisiljen penjati se na višu razinu da bi prešao ulicu, jednom kada dosegnete pješačku razinu sustav hodnika i prolaza vodi vas gradom, povezujući različite zgrade i trgovačke centre.

Taj dio mi je u početku bio izazovan, željela sam osjetiti grad izvana, ne kroz klimatizirane zgrade bez dnevne svjetlosti.

Dim Sum treba probati

Hong Kong je puno više od sjedišta financijskih korporacija, osim što je igralište za arhitekte (mene) ima jednu od najboljih svjetskih kuhinja. Ukusne opcije moguće je pronaći po cijelom gradu.

Ako se ikada nađete u ovom dijelu svijeta obavezno isprobajte dim sum, jelo kojem nisam mogla odoljeti, knedla pripremljena na pari s različitim punjenjima.

‘The Peak’ je planina koja se uzdiže nad otokom Hong Kong i pruža nenadmašan pogled na ovaj zapanjujući grad, pogotovo ako nema gradskog smoga i niskih oblaka.

Izlet na otok Lamma

Jednodnevni izlet na otok Lamma bio je vrlo zanimljiv i opet drugačiji od onoga što sam već vidjela u Hong Kongu. Nema automobila i nebodera, samo bicikli i miran krajolik.

Lamma je treći najveći otok Hong Konga sa samo 2 ribarska sela, Yung Shue Wan (Tree Bay) i Sok Kwu Wan (Rainbow Bay) povezana stazom, te nudi alternativu užurbanom životu u gradu. Šetnja iz jednog sela u drugo traje otprilike sat vremena. Nakon iskrcavanja na trajektnom pristaništu Sok Kwu Wana, dočekali su me veseli domaćini koji su mi prezentirali ponudu ribljih restorana.

Zapravo pokušavali su, nismo se najbolje razumijeli, ali uz akvarije pune morskih plodova riječi su ionako bile suvišne. Na otoku ima i nekoliko uređenih pješčanih plaža, ali sam plažu i kupanje preskočila jer izgled mora nije ispunjavao moje standarde.

Flora i fauna su ono što me se kod ovog otočića najviše dojmilo, pogotovo veliki crni leptiri koje sam susretala vrlo često.

Aberdeen

Zadnjih nekoliko noći odlučila sam provesti na južnoj strani Hong Kong otoka, točnije mjestu Aberdeen poznatom po brodovima u luci i ljudima koji na njima žive. Za običnog posjetitelja poput mene, Aberdeen je izuzetno ugodno mjesto. Javni prijevoz je čest, udoban i učinkovit. Sve je na dohvat ruke, centralni dio Hong Konga je udaljen samo 20 minuta, kao i ostali otoci.

Opsjednuta sam stambenom arhitekturom Hong Konga, svako pročelje zgrade natrpano je nizovima prozora koji kao da se protežu u vertikalnu beskonačnost, a svaki maleni prozor skriva svoju jedinstvenu priču.

Unatoč svojoj reputaciji intenzivno urbanog gradskog prostora, Hong Kong ima izvrsna mjesta za miran predah od grada. Jedan od njih je otok Cheung Chau.

Cheung Chau

Ovaj mali otok nalazi se samo 40 min prekrasne slikovite vožnje trajektom od prometne metropole. Većinu dana provela sam sunčajući se na plaži s pogledom na Hong Kong gdje je  padala kiša (rekla sam vam, imala sam puno sreće).

Obilazila sam male trgovine, ispijajala sokove od manga i promatrala lokalno stanovništvo sa šeširima širokih oboda kako jure uskim ulicama na biciklima. Bio je to sjajan dan za izbjegavanje kiše u gradu i moje prve sunčane opekline u godini. Voljela bih da sam se inspirirala lokalnom modom i nabavila šešir poput stanovnika Cheung Chaua.

U deset dana posjetila sam dijelove Hong Konga koje mnogi putnici preskoče, ali sam i ostavila neke lokacije za idući posjet. Također sam uspjela napustiti granice Hong Konga, posjetiti Macau i u 2 dana doživjeti njegove čari, ali o tome možda neki drugi put.

Putovanje u Hong Kong je bilo odlično iskustvo.

Travel Advisorputovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

Previous articleZnate li koja je najljepša kavana u Beču?
Next articleTrikovi za pametno pakiranje