Travel AdvisorTravel Advisor

Moreno Degrassi: vizionar koji je zaslužan za razvoj vinarstva u Istri

   MORENO  DEGRASSI  –  vinar, vizionar, zanesenjak i zaljubljenik u vina.

Predstavio je svoja vina zagrebačkoj publici u restoranu Trilogija Fino& vino.

U projektu Vinska srijeda s vinarom, prvi se ove godine predstavio veliki istarski vinar i vizionar Moreno Degrassi, u srijedu, 26. siječnja. S ovim je događajem obilježeno i 26 godina vinarije Degrassi te 30. Vinska srijeda u organizaciji prof. Marije Vukelić, projekt započet potkraj 2017., u kojemu se uz vinara i njegova vina sljubljuju zalogaji, riječi, pjesme – i vode vinski razgovori.

Degrassi je službeno počeo 1996.

Davne 1996. službeno je započeo rad vinarije, iako obitelj Degrassi ima dulju vinarsku i vinogradarsku tradiciju. Te godine Moreno Degrassi je preuzeo vinograde od lokalnog kombinata i već iduće godine ponudio vinoljupcima 50.000 butelja. Danas se vinogradi prostiru na 21 hektar, na 4 posebna položaja (San Pellegrini, Ferné, Bomarchese, Contarini) uspijeva 16 sorti, a na policama se može naći preko četrdeset vinskih etiketa s prepoznatljivim rombom – koji, sa svoja četiri kuta, označava upravo četiri vinogradarska položaja. Ukupna današnja proizvodnja je 70.000-80.000 tisuća butelja.

Proučavanje i istraživanje

U svojoj bogatoj vinskoj priči, u stalnim vinskim proučavanjima i istraživanjima i želji da  napravi nešto (još) bolje, nešto posebno i drukčije, Moreno Degrassi godinama obilježava vinsku povijest Istre (i Hrvatske),  vizionarski utirući (i olakšavajući) put novim generacijama – jer je na dvije istarske zemlje (Terre Bianche i Terre Rosse) isprobao i saznao koje sorte najbolje uspijevaju na određenom tlu te tako time olakšao odabire i drugima.  Nedavno su  iz podruma Degrassi došla četiri pjenušava vina:  dva bijela –  Ferné Blanc de Blancs 2018  i Ferné Riserva Blanc de Blanc (100 % chardonnay) i dva ružičasta  – La Vie En Rosé (70 % refoška i 30 % terana), Lilith (85 % pinota crnoga i 15 % chardonnaya).

Degustacija za odlikaše

S pjenušcem  Blanc de blancs Ferné brut nature 2018. započela je prezentacija za zagrebačku publiku, uz podsjetnik da je upravo ovaj pjenušac osvojio  3. mjesto na jedinom regionalnom ocjenjivanju pjenušavih vina u sklopu salona Salon of Sparkling wines 2022. Zamišljen kao aperitiv, poslužen je uz domaću pogaču s maslinama i Degrassi maslinovim uljem, ali svojim bogatstvom mirisa i okusa, mogao bi pratiti i kompleksna jela. Novitet iz podruma i ujedno zagrebačka pretpremijera bio je  Ferné Chardonnay Riserva 2019, odležan dijelom u velikim bačvama od 500 litara, dijelom u manjim od 225 litara te spojen u cjelinu ponovno u velikoj bačvi, nedavno odjeven u bocu, treba pričekati još nekoliko mjeseci, kad će biti dostupan široj publici. Vinska publika te je večeri prepoznala potencijal, i već zavoljela ovaj chardonnay.  Uz njega je bio poslužen jednostavn zalogaj, komad zapečenog sira Brie s tostiranim listićima badema.

Odležana vina

Slijedila su nadaleko poznata Degrassijeva odležana vina – Malvazija istarska Riserva 2015, okrunjena IWC zlatom 2021., poslužena uz pljukance s grmačicama i porilukom, te Cuvée Rouge Terre Bianche 2013  i  Syrah Contarini Riserva 2012, uz koje je svojom mekoćom i sočnošću lijepo išao „Boeuf Bourguignon“s pečenim prokulicama i pireom sa celerom. Cuvée vina Degrassijeva su strast, jedan je od prvih u Hrvatskoj koji se počeo proizvoditi cuvée. U kombinacijama raznih sorti, položaja, godina – Moreno Degrassi uvijek iznova nalazi inspiraciju, poticaj i sposobnost neočekivano i ugodno iznenaditi svoje mnogobrojne ljubitelje. Kad pomislite da vam se baš to jedno vino najviše sviđa, na tržište izađe neko novo! U crvenom je „spoju“ (Cuvée Rouge) zastupljeno sedam sorti: cabernet sauvignom, cabernet franc, merlot, petit verdot (80%), syrah, crni pinot, refošk (20%), a u bijelom su četiri sorte: malvazija istarska, chardonnay, viognier i sauvignon bijeli. Posljednji na degustaciji bio je slasni Bijeli cuvée Limited Edition 1, non vintage (spoj četiri sorte i četiri berbe) uz koji su gosti mogli kušati i slano i slatko  –  gorgonzolu dolce s prženim bademima na slanoj strani, a pandoro s mascarponeom uz bijelu čokoladu s bademima i crnu čokoladu s karamelom i cvijetom soli, na slatkom dijelu tanjura. Pobjedu sljubljivanja odnio je – slatki zalogaj!

S mnogim lijepim impresijama i glazbom Parnog Valjka gosti su otišli u hladnu zagrebačku noć, a nama preostaje samo izabrati, kad god nam se poželi popiti nešto posebno, jer od 40 Degrassi etiketa – doista svatko može naći i nekoliko ( a ne samo jednu) za sebe.

FOTO:   Julio Frangen 

INFO: www.degrassi.hr

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleAir France nastavlja s automatiziranom uslugom provjere putovnica za cjepivo “Ready To Fly”
Next articleUspješna priča obiteljske tvrtke iz Trevisa