Travel AdvisorTravel Advisor

Moskva – 5 najboljih mjesta za posjetiti, a nisu muzeji

Kao što je Petar Veliki i Moskva je Velika

Moskva je grandiozna, Moskva je monumentalna, Moskva je metropola kakve nema na svijetu. Ne znam niti jedan grad poput Moskve za koju se ne može jednostavno reći sviđa mi se ili ne sviđa mi se. Moskva je jednostavno iznad toga.

Razlika od doba komunističkog uređenja do danas vrlo je velika jer je grad uređen i ušminkan. Novogradnje nisu narušile vizuru povijesnog centra. Jednostavno su pomaknute u stranu pa je sada poslovno financijski centar u visokim neboderima par kilometara udaljen od centra. Razvoj je bio brz i efikasan zahvaljujući nepresušnim izvorima nafte i plina te mnogim drugim rudnim bogatstvima. Tako se barem činilo. Možda su izvori nepresušni i dalje, no sankcije i kriza nafte su spustile cijene i osakatile izvoz pa je razvoj usporen. Takva ekonomska situacija s druge strane je dovela do povećanog broja stranih turista, poglavito Europljana. Sada si mogu priuštiti boravak u Moskvi, gradu koji je do nedavno slovio kao jedan od najskupljih gradova svijeta. Rublja je pala za nekih četrdesetak posto u odnosu na Euro.

© Serge Kutuzov

Povoljne cijene

Dobri hoteli s 4* se mogu naći u širem centru već za 100 eura po sobi za noćenje s doručkom, hosteli kojih ima mnogo i za manje, a sve veća ponuda je stanova za najam. Gradski prijevoz podzemnom željeznicom je vrlo jeftin i efikasan. Vlakovi na stanice dolaze svakih par minuta. Dobro je barem znati čitati ćirilicu jer je većina znakova na tom pismu. Postoje i na engleskom, ali ih baš treba tražiti. Obično su na podu. Same stanice linija u središtu grada su poput muzejskih dvorana. Cijene restorana su kao i kod nas. Ima i skupljih i jeftinih. Šoping također, a svakako treba posjetiti Gum – najspektakularniju robnu kuću Europe. Premda samo za gledanje izloga i kušanje moskovskog sladoleda – relikvije iz komunizma.

1) Gum

Zasigurno najspektakularnija robna kuća Europe. Velika je gotovo kao i sam Crveni trg. Nije, ali tako izgleda. Svi poznati modni brendovi su našli svoje mjesto u robnoj kući preko puta Lenjinovog mauzoleja. Moda i mauzolej. Nekada nespojiva kombinacija.

© Andrey Konstantinov

2) Podzemna željeznica

Apsolutno savršena. Ne znam postoje li igdje bolje uređene stanice i toliko brzih vlakova da ih gotovo ne treba čekati. Stalno dolaze. Nigdje drugdje ne postoji turistička tura po stanicama metroa.

© David Torres

3) Staljinovi neboderi

Impresivne građevine koje su preživjele sva doba pa i dalje stoje kao simbol velike nacije i države, bez obzira kojeg političkog uređenja. U jednoj je luksuzni hotel, u drugoj ministarstvo…sve su u funkciji. va u kojoj je Radisson je fantastična.

© Egor Myznik

4) Krstarenje Moskvom

Rijeka Moskva kruži kroz centar grada. Krstarenje je vrlo zanimljivo i smirujuće. U gradu u kojem je promet jedan od najvećih problema pa provesti par dati dnevno u automobilu ili busu nije čudno, krstarenje je divno.

© Valeria Nikitina

5) Šetnja po Crvenom trgu i okolici

Kažu da svaki dan treba prohodati barem 7 kilometara. Na Crvenom trgu je idealna prilika obići ga u krug i pritom uživati u jedinstvenom pogledu na Kremlj, Gum, Katedrali Svetog Basil, Katedrali Kazan i muzeja.

© Anastasia Mihalkova

 

Moskva je vrlo dobro i povezana sa Zagrebom Aeroflot leti modernim avionima, prosječna cijena karte je oko 250 E, servis korektan pa stoga na put. Moskva je jednako atraktivna zimi okovana snijegom na -20 kao što je u proljeće i vruće ljeto.

Travel Advisor, kao i uvijek, donosi iz iskustva svoje viđenje Moskve. Moskva – 5 najboljih mjesta (nisu muzeji) su ona koja treba doživjeti da bi pričali.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako do nezaboravnih iskustva na putovanjima po Hrvatskoj i svijetu
Next articleFrankovkom po Europi!