Mostar – povijest i gastronomija

Autor članka:
Podijeli:
Mostar je na takvoj geografskoj poziciji da smo često ‘meta’ turista koji dolaze u Bosnu.

Česta je destinacija u ponudi tour-operatera.

Nude se i ture prema Mostaru, vodopadu Kravice, Blagaju i Međugorju. Ono što će vas očarati kad dođete u Mostar je svjetlost koja vas dočeka. U proljetnim i ljetnim danima, ovaj grad ima drugi sjaj, kao da ste došli u centar svijeta.

Ono što većinu iznenadi je raznolikost koja vas dočeka u ovom gradu. Ostaci onog ružnog što je rat donio. Povijest. Miješanje svih utjecaja koji su pohodili i osvajali ovaj grad.

Slapovi Kravice u Bosni i Hercegovini
Vodopadi Kravice

Turisti su fokusirani na Stari dio grada oko Starog mosta, ali i uža i šira okolica bogate su povijesnim znamenitostima.
Muslibegovića kuća je tradicionalna bosanska kuća. Kao muzej u malom otvorena je za sve posjetitelje tijekom cijele godine. U centru je grada, svega par minuta od Starog mosta. Centralni dio grada krase Karađozbegova džamija i Mehmed Koskina džamija, na čiju munaru se možete popeti. Cijena je simbolična, a imate divan pogled na Stari most. U neposrednoj blizini Starog Mostar je i katolička franjevačka crkva.

Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru
Koski Mehmed-pašina džamija

Gastronomska ponuda

Stari most u Mostaru
Stari Most

Izbor hrane je raznolik i može se naci za svačiji džep i prohtjeve.
Ono što bih vam ja preporučila kao provjereno su sljedeća mjesta:

  • Restoran Hindin Han izuzetno dobra hrana, povoljne cijene i na finom mjestu lociran uz rijeku Radobolju – također Stari grad.
  • Restoran Šadrvan – tradicionalan bosanski restoran gdje je uvijek teško naći mjesto. Pozicija je jako dobra, stari grad. Na ulazu i kroz restoran uslužuju u tradicionalnoj bosanskoj nošnji. Cijene sasvim ok.
  • Kod Time i Irme, mali restorančić koji je baš u žiži starog grada. Jako vesela i ljubazna žena je uvijek raspoložena da vas nasmije. Teško da možete naći slobodno mjesto za sjesti kod nje. Cijene su više nego povoljne, porcije jako obilne i tu jedino možete naći Mostarsko pivo u ponudi.
  • Restoran Taurus, ako ste ljubitelj morske hrane to je mjesto za vas.
  • Restoran Labirint je dobro pozicioniran, s dobrom hranom, a ako ste više zaljubljenik pasta / pizza moja preporuka je restoran Marinerro, hrana odlična, porcije sasvim ok.

Htjela bih istaknuti par kafića koji su za preporučiti u Mostaru. Terasa Bijelog bara ima predivan pogled na staru jezgru grada koji imate kao na dlanu. U ljetnom periodu pravo skrovište od vrućine,a u čijem sklopu je i Pećina – noćni klub.
U ljetnom periodu otvorena je i ljetna bašta Oscar koja je uređena kao lounge bar.

Blagaj i izvor Bune u Bosni i Hercegovini
Blagaj

Mostar nudi jako raznoliku ponudu smještaja, od privatnog do hotelskog. Stara jezgra je popunjena s raznim pansionima gdje se smještaj može naći od 10-15 eura pa naviše.
Kada ste u Mostaru, šteta je ne iskoristiti blizinu Blagaja, koji izgleda kao da ga zub vremena nije dotakao. U Blagaju se nalazi izvor rijeke Bune, koji je najveći izvor u Europi. Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene kao nacionalni spomenik.

By Ilma Kotlo

 

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave