Travel AdvisorTravel Advisor

Na ovom se otoku jede senzacionalno dobro

Turistički i gastro novinari su se okupili na otoku Krku. Povod je bilo ukusno druženje i predstavljanje gastro ponude ovog podneblja.

Teško je riječima opisati što se sve jelo i kakvi božanski okusi su se pomiješali, stoga je ovaj popis kako bi i sami mogli naručiti ova jela u navedenim restoranima.

Manifestacija traje do kraja svibnja pa je dosta vremena za sve probati. Gastronomska ponuda u Hrvatskoj je često bila diskutabilna, a turisti ne uvijek zadovoljni.

Kada bi probali ovakva jela u kakvima smo mi uživali tri dana, sumnjam da bi se vratili nezadovoljni svojim kućama.

Upravo to i jest uloga nas novinara. Spojiti ponudu s potražnjom. Ukazati posjetiocima Krka što i gdje trebaju naručiti. Ne treba tu puno pisati.

Dovoljno je pokazati fotografije, video, napisati gdje se što treba naručiti i naša zadaća je ispunjena. Ne ako, nego kada, krenete na Krk uzmite ovaj popis i napravite đir po otoku. Obavezno angažirajte vozača. Probati sva ta jela i ne sljubiti ih s vinima bi bila šteta.

U današnje vrijeme je važna informacija, a ovaj popis je upravo to. Gdje jesti najbolje i što naručiti?

Tijekom festivala „Okusi Krka – okusi proljeća“ u koju je uključeno 20ak restorana ove godine domaćim posjetiteljima i turistima nudit će se delicije sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom i drugim proljetnim specijalitetima otoka Krka od 19.04.-31.05.2019.

Uoči Krk Food Festa Okusi proljeća, Visit Krk island, sve lokalne turističke zajednice i Abisal s Klubom Gastronaut.

Restoran Primorska Koliba pripremio je skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacottu sa šparogama te domaći crumble sa šparogama uz vina Šipun.

Hotel Malin, restoran Mulino odabrao je temu „Spoj Mediterana i tradicije u jednom tanjuru“ te pred novinarima demonstrirao kuhanje velike fritaje sa šparogama, kozicama i špekom.

Konoba Intrada obitelji Žgombić prezentirala je Dubašljansku tradiciju u novom ruhu – knežev presnac, pastirski pijat, domaću krčku janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, fazzolette sa svježim sirom i špinatom.

Osoblje Konobe Bracera Malinska Denija Šabalja je u duhu ribolovne tradicija Bracere pipremilo jela s dnevnim ulovom njihovog ribarskog broda te hobotnicu pod pekom.

U restoranu Noštromo Malinska zajedno su se prezentirali restoran Noštromo, Mirjane Šop na temu Primorska štorija – predstavljanje tradicionalnih jela: brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom te Bistro Toni, Dorotea Čeperić s beefsteakom s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguinama s dimljenim dagnjama i salatom od capesanta i šparoga.

Direktor TZ Malinska Daniel Manzoni odveo je novinare brodom sa staklenim dnom u maslinik Utla Olive Plants, omogućio posjetu etnografskom muzeju u sklopu samostana Sv. Marije Magdalene u Portu te ih provozao turističkim vlakićem kroz Porto i Malinsku.

U Milohnićima, u Konobi Pod Prevolt probali smo rakiju od kadulje, juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice koju domaćini sami suše.

U Vrhu, u Kući Krčkog Pršuta koja je ujedno i proizvodnja suhomesnatih delicija i restoran, braća Žužić su ponudila paštetom od pršuta, kruhom s pršutom te maneštrom s pršutom i proljetnim krčkim povrćem uz vina Gospoja.

U gradu Krku, Konoba Galija je prezentirala svoju ponudu s temom „Domaća tjestenina i kruh iz krušne peći“ te ponudila iz svoje proizvodnje šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa te nekoliko vrsta kruha iz krušne peći uz vina Josić i Brzica.

Goran Stanić, vlasnik bara – restorana Volsonis koji se nalazi u starorimskim iskopinama bedema grada Krka proveo je novinare kroz taj jedinstveni prostor te ih iz svoje gastronomske ponude ponudio brusketama s paštetom od janjeće jetrice, namazom od tune, pitom od koprive, pitom od šparoga i sira, rižotom od koprive i šparoga, šurlicama od divljači s otoka te krostatom od domaćeg pekmeza od šljiva i smokava.

Noćilo se u hotelu Dražica, a ujutro tijekom doručka degustiralo Krčki sladoled Gelati d’Oro – 100% prirodni sladoled bez umjetnih boja ili aroma, bez glutena, laktoze, rafiniranog šećera i veganski, kojeg u Krku proizvodi Dalibor Jurina.

Uoči šetnje antičkim središtem grada Krka, novinare je pozdravio gradonačelnik Dario Vaslić.

Heritage Hotel FORZA, u vlasništvu obitelji Dorčić, prezentirao se na temu „30 godina obiteljskog ugostiteljstva“ jelima: šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom te kremom od skute uz vina Agris.

Cicibela Restaurant  –Baška, obitelji Bogdešić i njezin kuhar Nenad Posavec pripremili su za temu „Okusi Cicibele“ riblji mousse, domaće kozice u dijon senfu i wiskyju, spaghettata alla Cicibela (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurilicama) uz vina Pinkret i Svijetli dvori.

Novinare je dočekao načelnik općine Baška Toni Juranić, a direktorica TZ Baška, Ivana Kovačić predstavila im je jedinstven projekt Bašćanska Staza Glagoljice te najavila manifestaciju Crna ovca.

Marina, Marina Punat, direktorica Renata Marević, voditeljica restorana Kristina Mrakovčić, tema: Tradicionalna jela na drugačiji način –  „finger  food“  na temu šparoga, janjetine i morskih delicija.

Bocoon, Davor Valenčić – file brancina u crvenom umaku od kapara s aromatiziranom palentom; lungić BOCOON s umakom od luka i crvenog vina, prilog kroketi od graška; pečena pačja prsa na kremi od bundeve, poslužena s umakom od cikle, salatom od jabuke, celera i oraha.

Vrbnik, direktorica TZ Sanja Polonijo

Kuća vina Ivan Katunar, vina predstavlja Egle Katunar

Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran – poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku Krku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života. Kuća ima konobu u prizemlju, kuhinju na prvom katu i sobe na drugom katu. Vinarija Šipun prezentirat će u kući svoja vina, a Krčki sir – OPG Mirjenko Mrakovčić iz Kornića sireve.

Nada, obitelj Juranić, tema:  45 godina Nade: terina od hobotnice, gusta riblja juha s brusketom od češnjaka,  rezanci s janjećim žvacetom, file brancina s krumpir salatom, vrbnička kremšnita.

Restoran Vinotel Gospoja, Franjo Toljanić, kuhar Dino Knežević, tema: Moderni pristup gastronomiji. Kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira.

U Klimnu restoran Žal, obitelj Fanuko – Bjelanović, tema: Gurmansko putovanje – morski vrt, domaći zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta; crvena bio riža sa kaneštrelama i kozice, goveđi obrazi u aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna.

Špilja Biserujka

Restoran Maris u kampu Omišalj, tema: Krčki finger food uz vina Agrolagune. Prezentacija Antičkih dana i Zračne luke Rijeka.

Njivice, direktorica TZ Omišalj-NJivice Andrea Orilić-Čutul

Restoran Rivica, Dražen Lesica, tema: Tradicijska jela, more i šparoge.

Pjenušac Valomet, Maslinova ulja, Drobnica / Bonifačić

Kvarnerski škamp iz mora / mariniran / s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel

Oslić u juhi

Jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra

Lignja kozica / porto / palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik

Šparoga bijela čokolada / lješnjak uz Muškat Momjanski 2016, Kozlović Istra

Otok Krk je najnaseljeniji i najveći jadranski otok s 19 tisuća stanovnika, a godišnje
ga posjeti pet milijuna turista. Priredbe kao što su “Okusi proljeća ” pridonose da i u predsezoni dođe što veći broj gostiju.

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Mirisna nota mediteranske kuhinje

Gastroanuti – klub za hedoniste

6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka.

 

Previous articleKako i gdje autom po Andaluziji
Next articleZnate li gdje su Zim i Zam ?