Na ovom se otoku jede senzacionalno dobro

Autor članka:
Podijeli:
Turistički i gastro novinari su se okupili na otoku Krku. Povod je bilo ukusno druženje i predstavljanje gastro ponude ovog podneblja.

Teško je riječima opisati što se sve jelo i kakvi božanski okusi su se pomiješali, stoga je ovaj popis kako bi i sami mogli naručiti ova jela u navedenim restoranima.

senzacionalno dobro

Manifestacija traje do kraja svibnja pa je dosta vremena za sve probati. Gastronomska ponuda u Hrvatskoj je često bila diskutabilna, a turisti ne uvijek zadovoljni.

Kada bi probali ovakva jela u kakvima smo mi uživali tri dana, sumnjam da bi se vratili nezadovoljni svojim kućama.

Upravo to i jest uloga nas novinara. Spojiti ponudu s potražnjom. Ukazati posjetiocima Krka što i gdje trebaju naručiti. Ne treba tu puno pisati.

senzacionalno dobro

Dovoljno je pokazati fotografije, video, napisati gdje se što treba naručiti i naša zadaća je ispunjena. Ne ako, nego kada, krenete na Krk uzmite ovaj popis i napravite đir po otoku. Obavezno angažirajte vozača. Probati sva ta jela i ne sljubiti ih s vinima bi bila šteta.

senzacionalno dobro

U današnje vrijeme je važna informacija, a ovaj popis je upravo to. Gdje jesti najbolje i što naručiti?

Tijekom festivala „Okusi Krka – okusi proljeća“ u koju je uključeno 20ak restorana ove godine domaćim posjetiteljima i turistima nudit će se delicije sa šparogama, janjetinom, krčkim sirom, skutom i drugim proljetnim specijalitetima otoka Krka od 19.04.-31.05.2019.

Uoči Krk Food Festa Okusi proljeća, Visit Krk island, sve lokalne turističke zajednice i Abisal s Klubom Gastronaut.

senzacionalno dobro

Restoran Primorska Koliba pripremio je skutu s jadranskim škampima i šparogama, salatu od morskih plodova s bobom, rižoto s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinu s pireom od boba i motara, panacottu sa šparogama te domaći crumble sa šparogama uz vina Šipun.

Hotel Malin, restoran Mulino odabrao je temu „Spoj Mediterana i tradicije u jednom tanjuru“ te pred novinarima demonstrirao kuhanje velike fritaje sa šparogama, kozicama i špekom.

senzacionalno dobro

Konoba Intrada obitelji Žgombić prezentirala je Dubašljansku tradiciju u novom ruhu – knežev presnac, pastirski pijat, domaću krčku janjetinu na žaru s pečenim krumpirom, fazzolette sa svježim sirom i špinatom.

senzacionalno dobro

Osoblje Konobe Bracera Malinska Denija Šabalja je u duhu ribolovne tradicija Bracere pipremilo jela s dnevnim ulovom njihovog ribarskog broda te hobotnicu pod pekom.

senzacionalno dobro

U restoranu Noštromo Malinska zajedno su se prezentirali restoran Noštromo, Mirjane Šop na temu Primorska štorija – predstavljanje tradicionalnih jela: brudet, buzara, salata od sipe, marinada, makaruni, šurlice, presnac, kroštule, maslinovo ulje s ružmarinom te Bistro Toni, Dorotea Čeperić s beefsteakom s krčkim povrćem i umakom od šparoga, linguinama s dimljenim dagnjama i salatom od capesanta i šparoga.

senzacionalno dobro

Direktor TZ Malinska Daniel Manzoni odveo je novinare brodom sa staklenim dnom u maslinik Utla Olive Plants, omogućio posjetu etnografskom muzeju u sklopu samostana Sv. Marije Magdalene u Portu te ih provozao turističkim vlakićem kroz Porto i Malinsku.

senzacionalno dobro

U Milohnićima, u Konobi Pod Prevolt probali smo rakiju od kadulje, juhu od koprive i brudet od sušene hobotnice koju domaćini sami suše.

U Vrhu, u Kući Krčkog Pršuta koja je ujedno i proizvodnja suhomesnatih delicija i restoran, braća Žužić su ponudila paštetom od pršuta, kruhom s pršutom te maneštrom s pršutom i proljetnim krčkim povrćem uz vina Gospoja.

senzacionalno dobro

U gradu Krku, Konoba Galija je prezentirala svoju ponudu s temom „Domaća tjestenina i kruh iz krušne peći“ te ponudila iz svoje proizvodnje šurlice sa škampima i divljim šparogama, makarune s domaćom sipom, raviole punjene jadranskim kozicama u umaku od crnog tartufa te nekoliko vrsta kruha iz krušne peći uz vina Josić i Brzica.

Goran Stanić, vlasnik bara – restorana Volsonis koji se nalazi u starorimskim iskopinama bedema grada Krka proveo je novinare kroz taj jedinstveni prostor te ih iz svoje gastronomske ponude ponudio brusketama s paštetom od janjeće jetrice, namazom od tune, pitom od koprive, pitom od šparoga i sira, rižotom od koprive i šparoga, šurlicama od divljači s otoka te krostatom od domaćeg pekmeza od šljiva i smokava.

senzacionalno dobro

Noćilo se u hotelu Dražica, a ujutro tijekom doručka degustiralo Krčki sladoled Gelati d’Oro – 100% prirodni sladoled bez umjetnih boja ili aroma, bez glutena, laktoze, rafiniranog šećera i veganski, kojeg u Krku proizvodi Dalibor Jurina.

senzacionalno dobro

Uoči šetnje antičkim središtem grada Krka, novinare je pozdravio gradonačelnik Dario Vaslić.

Heritage Hotel FORZA, u vlasništvu obitelji Dorčić, prezentirao se na temu „30 godina obiteljskog ugostiteljstva“ jelima: šurlice sa šparogama i kozicama, janjeće iznutrice s palentom te kremom od skute uz vina Agris.

senzacionalno dobro

Cicibela Restaurant  –Baška, obitelji Bogdešić i njezin kuhar Nenad Posavec pripremili su za temu „Okusi Cicibele“ riblji mousse, domaće kozice u dijon senfu i wiskyju, spaghettata alla Cicibela (buzara od jastoga, škampi i školjaka sa šurilicama) uz vina Pinkret i Svijetli dvori.

senzacionalno dobro

Novinare je dočekao načelnik općine Baška Toni Juranić, a direktorica TZ Baška, Ivana Kovačić predstavila im je jedinstven projekt Bašćanska Staza Glagoljice te najavila manifestaciju Crna ovca.

senzacionalno dobro

Marina, Marina Punat, direktorica Renata Marević, voditeljica restorana Kristina Mrakovčić, tema: Tradicionalna jela na drugačiji način –  „finger  food“  na temu šparoga, janjetine i morskih delicija.

senzacionalno dobro

Bocoon, Davor Valenčić – file brancina u crvenom umaku od kapara s aromatiziranom palentom; lungić BOCOON s umakom od luka i crvenog vina, prilog kroketi od graška; pečena pačja prsa na kremi od bundeve, poslužena s umakom od cikle, salatom od jabuke, celera i oraha.

senzacionalno dobro

Vrbnik, direktorica TZ Sanja Polonijo

Kuća vina Ivan Katunar, vina predstavlja Egle Katunar

senzacionalno dobro

Muzej Stara verbenska kuća, u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran – poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku Krku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života. Kuća ima konobu u prizemlju, kuhinju na prvom katu i sobe na drugom katu. Vinarija Šipun prezentirat će u kući svoja vina, a Krčki sir – OPG Mirjenko Mrakovčić iz Kornića sireve.

senzacionalno dobro

Nada, obitelj Juranić, tema:  45 godina Nade: terina od hobotnice, gusta riblja juha s brusketom od češnjaka,  rezanci s janjećim žvacetom, file brancina s krumpir salatom, vrbnička kremšnita.

senzacionalno dobro

Restoran Vinotel Gospoja, Franjo Toljanić, kuhar Dino Knežević, tema: Moderni pristup gastronomiji. Kuhano-pohano jaje s mariniranim šparogama, teleći obrazi na kremi od tartufa, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira.

senzacionalno dobro

U Klimnu restoran Žal, obitelj Fanuko – Bjelanović, tema: Gurmansko putovanje – morski vrt, domaći zeleni ravioli od špinata i skute i guanciale panceta; crvena bio riža sa kaneštrelama i kozice, goveđi obrazi u aceto glazuri, krema od krumpira i kandirani kumqwat, flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori, Pinkret i Agrolaguna.

Špilja Biserujka

senzacionalno dobro

Restoran Maris u kampu Omišalj, tema: Krčki finger food uz vina Agrolagune. Prezentacija Antičkih dana i Zračne luke Rijeka.

senzacionalno dobro

Njivice, direktorica TZ Omišalj-NJivice Andrea Orilić-Čutul

Restoran Rivica, Dražen Lesica, tema: Tradicijska jela, more i šparoge.

Pjenušac Valomet, Maslinova ulja, Drobnica / Bonifačić

Kvarnerski škamp iz mora / mariniran / s jabukom uz Riesling kabinet Knebel 2016, Mosel

senzacionalno dobro

Oslić u juhi

Jež s tagliatelima uz Terre bianche couvee blanc 2016, Degrassi Istra

Lignja kozica / porto / palenta uz Sansigot 2015, Dobrinčić Vrbnik

Šparoga bijela čokolada / lješnjak uz Muškat Momjanski 2016, Kozlović Istra

senzacionalno dobro

Otok Krk je najnaseljeniji i najveći jadranski otok s 19 tisuća stanovnika, a godišnje
ga posjeti pet milijuna turista. Priredbe kao što su “Okusi proljeća ” pridonose da i u predsezoni dođe što veći broj gostiju.

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/mirisna-nota-mediteranske-kuhinje/

https://www.travel-advisor.eu/gastroanuti-na-izletu/

6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka

 

Nove objave