Travel AdvisorTravel Advisor

Najljepši budistički hramovi u Aziji

Budistički hramovi: ovih pet je moj izbor!

U Zemljama Jugoistočne Azije je Budizam najbrojnija religija. Tamo gdje i nije ne postoji sukob s drugim vjernicima. Najljepši budistički hramovi su čuvari tradicije i vremena.

Borobudur, Yogyakarta, Indonezija

Sagrađen je u osmom i devetom stoljeću u obliku piramide. To je jedan od razloga da je toliko dugo ostao čitav na ovom trusnom području s učestalim potresima. Napušten je u 14. stoljeću, a ponovno otkriven 1814. za vrijeme britanske okupacije. Vjeruje se da je najveći i najznačajniji budistički hram na svijetu. Nalazi se u središtu muslimanske Indonezije. Najposjećenija je turistička atrakcija u toj zemlji. Najljepši doživljaj je u sumrak kada sunce zalazi za obližnje planine i Budinim skulpturama daje posebne boje i sjene.

Angkor Wat, Siem Reap, Kambodža

Danas je teško za vjerovati da je mjesto na kojem se nalazi ovaj spektakularan hram prije nekih 600 godina bilo možda najveće na svijetu. Sagrađen je u 12.stoljeću za vladavine kralja Suryavarmana II. Simbolizira kozmički svijet i najvažnije je mjesto za hodočašće u jugoistočnoj Aziji. Dijelovi građevine predstavljaju planinu Meru, svemir i ocean. Najveće je Hindu svetište na svijetu. U okolici ovog se nalaze i drugi jednako zanimljivi hramovi poput Angkor Toma, Ta Phroma i drugih. Najbolje vrijeme za posjet je naše proljeće do početka ljeta.

Shwedagon Pagoda, Yangon, Myanmar

Hram je poznat kao Pagoda velikog zmaja (Zedi Daw). Vjeruje se da je sagrađen prije 2.500 godina. Sastoji se od stotina šarenih hramova, statua i kuća. Glavna je pagoda pozlaćen, a na vrhu su tisuće komada dragog kamenja. Visoka je 112 metara te dominira vizurom glavnog grada Yangona. Legenda kaže da su dva brata srela Budu koji im je dao nekoliko vlasi iz kose. Te relikvije se danas čuvaju u zlatnom kovčegu. Tako je nastalo najznačajnije budističko svetište u tom dijelu Azije.

Wat Phra Kaew, Bangkok, Tajland

Najmlađi hram u ovom popisu, poznat kao Hram smaragdnog Bude, završen je 1785 u gradu anđela Krung Thepu, kako nazivaju Bangkok. Najsvetije je mjesto u Tajlandu. Središnja građevina je dom statue smaragdnog Bude koja se smatra zaštitnikom Tajlanda. Legenda kaže da je statua pronađena u Indiji i da će donijeti prosperitet kraju i zemlji u kojem se nalazi. Područje hrama je na 94 hektara i sastoji se od stotinjak zgrada različite namjene i dekoracija. Pored je i kraljevska palača.

Boudhanath, Kathmandu, Nepal

Jedna od najvećih stupa na svijetu. Sagrađena je ponovo u 15. stoljeću nakon što je dugo bila zapuštena. Drugi puta je renovirana nakon potresa 2015. Tibetancima je važno hodočasničko svetište. Rano u jutro i pred sumrak su povorke vjernika oko stupe pa je tada najbolje doći. Nalazi oko osam kilometara udaljena od središta Kathmandua. Stupa je visoka 36 metara. Oko nje se nalaze brojni hramovi. To je središte budizma u Nepalu. Nekad je pored hrama prolazio glavni trgovački put prema Tibetu.

Budistički hramovi su uvijek posebna mjesta. Vidio sam i posjetio na stotine jer su svuda prisutni u zemljama Jugoistočne Azije. Ovi su mi nekako najspektakularniji. Pogotovo Borobudur i Angkor Wat.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

Previous articleOtoci na kraju svijeta
Next articleDvorci oko Zagreba koje moramo posjetiti