Ubud: grad umjetnosti usred džungle

Autor članka:
Podijeli:

Ubud skriven u džungli

Ubud je grad na Baliju koji je poznat po svojoj kulturi, umjetnosti i hinduističkoj baštini. Nalazi se usred otoka i okružen je rijekama, šumama i zelenim poljima riže. Uvijek me se dojmi poput zeleno oaze i srca ovog magičnog otoka.

Poznat je po brojnim hinduističkim hramovima, umjetničkim galerijama i radionicama, a tu je i veliki broj restorana, kafića i trgovina. U gradu se održavaju brojni festivali i kulturni događaji tijekom cijele godine, kao što su izložbe te tradicionalne predstave i plesovi.

Ubud

Ubud kontra plaža

Mnogi posjetitelji dolaze kako bi se opustili i pobjegli od gužve i vreve glavnih turističkih plaža na otoku. Ubud i okolica obiluju raznim opcijama za smještaj, od luksuznih hotela do privatnih vila i jeftinih apartmana i hostela.

Za one koji žele istražiti okolicu, u blizini Ubuda, najbolje je to učiniti na motociklu. Mnogo je mjesta gdje se mogu unajmiti. Mjesto je smješteno u središtu otoka pa je puno bliže i jednostavnije obći mnoga zanimljiva mjesta. Ako ste duže na Baliju onda je Ubud idealno mjesto iz kojeg se ide na izlete. Na taj način se uštede sati transfera iz mjesta na plažama. U okolici nalaze se prekrasne rižine terase, vulkan Mount Batur,  Goa Gajah, palače i hramovi, a tu je i mogućnost raftinga na rijekama Ayung i Melangit.

Ovo su neke od najboljih atrakcija koje se mogu vidjeti i doživjeti u gradu usred džungle:

monkey forest
Photo by Jared Rice on Unsplash

Monkey Forest – šuma majmuna koja se nalazi blizu centra grada i dom je stotinama majmuna koje se mogu vidjeti i hraniti. Ipak, treba biti oprezan jer mogu ukrasti razne sjajne predmete, a događa se i da grizu ako ne dobiju što žele.
Tegalalang rižina polja – zaista su slikovita te se nalaze na oko 15-ak minuta vožnje od centra grada. Nekad je čitav otok bio prekriven poljima riže, no razvoj i naseljavanje je uzelo svoj danak.

Bali rižina polja
Photo by Radoslav Bali on Unsplash

Puri Saren Agung – palača je bila dom kraljevske obitelji Ubuda od osamnaestog stoljeća , a sada se koristi za kulturne događaje, plesovi i izložbe. Poznata je po svojoj tradicionalnoj arhitekturi, bogatim dekoracijama, prekrasnim vrtovima.

Ubud Bali
Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Campuhan Ridge Walk – šetnja koja pruža prekrasan pogled na dolinu i okolne rižine terase. Bijeg u prirodu od prometa i gužvi. Počinje svega desetak minuta pješke od kraljevske palače i ugodan je mini trek.
Goa Gajah – drevna pećina je poznata i kao “Slonova pećina” jer se na ulazu u pećinu nalazi kip slona. Datira iz 11. stoljeća i bila je jedno od glavnih svetišta hinduističke vjere. Ima nekoliko unutarnjih prostorija i ukrašena je reljefima i kipovima bogova i demona.

Goa gajah
Photo by Reena Yadav on Unsplash

Blanco Renaissance Museum – muzej posvećen umjetničkom naslijeđu holandskog umjetnika, Antonia Blanca. On je zaslužan za image grada kao umjetničkog središta.
Ubud Art Market – Tržnica koja se nalazi u centru grada i nudi razne vrste lokalnih proizvoda, odjeće, suvenira i umjetnina. Kupuju se skulpture, drveni suveniri, slike, batik i sve to Made in Bali. Turisti tvrde a su na njoj bolje cijene nego u gadovima uz more.
Kako preživjeti Aziju
Palat Tjampuhan – nekada je služila kao ljetnikovac kraljevske obitelji. Smještena je uz rijeku Tjampuhan i ima prekrasan pogled na okolnu prirodu. Danas se palača koristi kao luksuzni hotel s restoranima, spa centrima i bazenima.
Hram Saraswati – nalazi u središtu grada, ovaj hram posvećen boginji umjetnosti i znanosti. Hram je okružen vrtovima lotosa, a u središtu se nalazi prekrasan vodeni dio s lotosovim cvjetovima.

Ubud
Galerije i muzeji – Ubud nudi mnogo galerija i muzeja posvećenih umjetnosti i kulturi Balija. Muzeji Puri Lukisan i Neka Art Museum su neki od najpoznatijih. U mnogim se galerijama prodaju rukotvorine. Skuplje, ali i kvalitetnije izrade nego na tržnici.
Hram Tirta Empul – Sveto mjesto u kojem Balinežani obavljaju ceremonije čišćenja, nalazi se oko 15 km sjeverno od Ubuda. Izvori tople vode u hramu smatraju se svetim i vjeruje se da imaju ljekovita svojstva.

Ubud Bali Kopi Luwak
Photo by Heri Susilo on Unsplash

Kafić Kopi Luwak – Smješten u selu Tegallalang, samo nekoliko kilometara sjeverno od Ubuda, U njemu se nudi posebna kava Kopi Luwak. Smatra se najskupljom kavom na svijetu. U njemu se pruža prilika da se kuša i kupi. Dobiva od zrna kave koja su prethodno probavile od mačkolike životinje, poznate kao luwak.

Gastro meka Balija

Nudi se velik izbor restorana koji nude razne vrste hrane, od tradicionalnih indonezijskih jela do zapadne hrane i veganskih delicija. Teško je odabrati samo jedan najbolji restoran u Ubudu, jer sve ovisi o preferencijama i ukusu.

Bali food

Među popularnijim restoranima u Ubudu su Locavore, koji nudi modernu kuhinju s lokalnim sastojcima, The Sayan House s prekrasnim pogledom na rijeku Ayung i japanskim jelima, te Mozaic, koji je poznat po svojim degustacijskim menijima i kreativnoj pripremi hrane. Bridges Bali kombinira okuse zapadne i istočne kuhinje, uz naglasak na svježe morske plodove i lokalne sastojke. Restoran se nalazi na prekrasnoj lokaciji, s pogledom na rijeku i mostove. Hujan Locale se također fokusira na lokalne sastojke i tradicionalne okuse indonezijske kuhinje uz moderni twist.

Mnoge skuplje restorane drže bijelci pa se i cijene ne razlikuju od europskih. Bali nije uvijek jeftin i dobro je informirati se prije ulaza o cijenama.

Warung

Warung
Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Osim ovih, postoje i mnogi drugi, domaći restorani koji nude ukusnu hranu i dobru atmosferu po povoljnim cijenama. Clear Cafe ima veganska i vegetarijanska jela u ponudi. Vrsta restorana Warung je domaća s lokalnom hranom i cijene su niže. Warung Biah Biah je poznat po tradicionalnim indonezijskim jelima. Warung Sopa – popularni warung koji u vrtu služi ukusna vegetarijanska i veganska jela te nasi goreng i satay. Warung Pondok Madu se nalazi u blizini rižinih polja i nudi prekrasan pogled na okolnu prirodu. Nudi specijalitete nasi campur i bebek goreng.

Jela iz Ubuda koje treba kušati je Babi guling specijalitet od pečenog svinjskog mesa koje je marinira u mješavini začina i servira s rižom, povrćem i umakom te pečena patka marinirana u mješavini začina – Bebek betutu.

Ubud Bali

Zaključak je da je Ubud najzanimljivije mjesto na otoku i da je dobro ostati u njemu nekoliko dana. Razlozi su priroda, hrana, umjetničke galerije i tržnice te je lokalnih proizvođača suvenira i raznih drangulija. Idealno mjesto za kupovinu poklona i suvenira.

Otoci pored Balija

Travel Advisor – Putovanja 

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave