Narod Batak? Znaš li da su bili su ljudožderi?

Autor članka:
Podijeli:

 

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri

Jezero Toba u sjevernom dijelu Indonežanskog otoka Sumatra je, kažu, drugo najveće vulkansko jezero na svijetu. Uz njega živi narod Batak. Sumatra je po veličini drugi otok nakon Bornea u Indonežanskom arhipelagu.

Jezero Toba
Photo by fikry anshor on Unsplash

Jezero Toba je dugo je oko stotinu km. U njemu se nalazi otok Samosir koji se tradicionalno smatra srcem teritorija na kojem od davnina živi narod Batak. Jezero se nalazi u krateru mega vulkana pa je dosta teško i danas doći do njega. Tako je i narod Batak ostao relativno dugo ne istražen.

 na jezeru Toba u Sumatri.

Drugi razlog je i mnogo strašniji. Naime za njih se smatra da su bili kanibali što svakako nije ohrabrivalo rane istraživače. Tek oko godine 1863. u regiju dolaze Njemački misionari i pokrštavaju narod. Time i službeno prestaje doba kanibalizma. Potječu od Proto Malajskih plemena. Danas ih je oko 6 milijuna i prilično su uspješni u politici i društvenom životu Indonezije. Neki su i danas pripadnici stare religije. Većina su protestanti, a dio i muslimani.

Duhovni život i kanibalizam

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.
U staro doba su vjerovali kako sve bića posjeduju duh koje svećenik može prizvati uz pomoć ženskog medija. U neku ruku se to smatra religijom animalizma. Živjeli su u selima po nekoliko obitelji/klanova zajedno u dugim kućama (longhouse). Vladar je bio kralj. Kad bi nekog kriminalca osudili na smrt držali bi ga u kavezu i time ga degradirali na nivo životinje. Prije egzekucije bi ga mučili dok tijelo ne oslabi te mu zatim odrezali glavu. Skupili bi krv, srce i organe te bi kralj ponudio za jelo. Svatko je mogao odbiti, no oni koji nisu smatrani su hrabrima i vojnicima te su tako uživali povlašteni status.

Kanibalizam

Kanibalizam nije značio da su jeli ljudsko meso za večeru već je to bio ritual prilikom kojeg su, kakvo je bilo vjerovanje, uzimali dio duha i snage ubijenog. Danas tvrde da toga više nema. Aktualni kralj, sedamnaesti po redu, koji je pripovijedao tu priču je bio prilično uvjerljiv. Neki izvori tvrde i da su jeli meso, pa čak i prodavali na tržnicama, no kako u doba kada su u regiju nahrupili osvajači Nizozemci nije bilo ratova pa je vrlo upitno gdje bi bio izvor tog mesa. Kolonizatorima i tako nije baš za vjerovati u njihove informacije.

Razvijeno društvo

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.
Društveno je vrlo razvijeni. Jedan od životnih običaja je da je nečije polje obrađivalo čitavo selo i tako se pomagalo svima. Žene se izvan svog klana kojem je na čelu otac klana. Plaća se veliki miraz obitelji žene, a ona bi prelazila u klan supruga. Porijeklo i prezime je vrlo važno i znalo se obiteljsko stablo generacijama u nazad.
Vjeruju ad postoje tri koncepta duha. Tondi je duša ili duh. Daje snagu tijelu, a napušta ga kad tijelo umre. Sahala je duh vlastite snage kojeg nemaju svi. Svi imaju Tondi ,ali ne i Sahala. Begu je Tondi mrtvog pretka. Također vjeruju i u moć magičnog talismana nazvanog Tongkal.
Pozdrav naroda batak je vrlo popularan i prepoznatljiv diljem Indonezije. Tri puta se zaviče „Horas“. Za svakog duha jednom.

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.
Kad sam u svibnju 2017.posjetio jezero Toba i narod Batak imao sam priliku razgovarati s kraljem. Bio nam je vodič kroz tradicionalno naselje Siallagan pored sela Tuktuk koje bilo središte moći. Vrlo detaljno je opisao običaje od socijalnih do kanibalskih pa smo ih saznali iz pravog izvora. Muzika im je vrlo zanimljiva i čak na neki način slična balkanskom melosu te vrlo ritmična.

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.
Danas pripadnici naroda Batak žive svuda po Indoneziji, mnogo ih je u vladi u Jakarti. Kažu da ih je mnogo advokata jer glasno pričaju kao da se svade i vrlo su ekstrovertirani. Jezero Toba je turistički vrlo zanimljivo i bitno jeftinijie od Balija i ostalih poznatijih destinacija. Vidio sam podosta bijelaca koji su očito tamo na duže vrijeme. Obala jezera je brdovita ali ima i dosta pješčanih plaža. Klima je vrlo ugodna i nema toliko vlage kao uz ocean. Hrane ima u izobilju i svuda rastu banane, kokosi i riža. Na obali ima podosta hotela i bungalova niže i recimo srednje kategorije što znači da je dug boravak i život prilično jeftin.

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.
Narod Batak na jezeru Toba mi je najbolji doživljaj na ovom putu po Indoneziji u svibnju 2017. Preporučujem vodiča pravog bataka Jacka Nathana.

Putovanje brodom preko jezera se lako organizira i puno je udobnije nego automobilom ili busom.

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.

Suvenira ne manjka. Prodaju se rukotvorine od drveta, dekorativne tkanja poput ogrtača za muškarce te majce sa etničkim motivima.

Narod Batak na jezeru Toba u Sumatri.

Horas! Horas! Horas!

Travel AdvisorYouTube kanal.

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave