Najljepša mjesta koja treba posjetiti u Indoneziji

Autor članka:
Podijeli:

Indonezija je prekrasna zemlja s mnogo turističkih destinacija koje vrijedi posjetiti

Koja mjesta koja treba posjetiti

Za Bali znaju svi. Mnogi misle da je Indonezija dio Balija no stvari stoje obrnuto. Bali je jedan od 17 tisuća otoka koji ovu zemlju čine najvećim arhipelagom na svijetu. Kopnom i morem je Indonezija 7. najveća zemlja svijeta. Populacija je veća od 260 milijuna stanovnika. Oko pola od njih živi na otoku Java na kojem se nalazi i glavni grad Jakarta. Dominantna religija je Islam pa je tako Indonezija najbrojnija muslimanska zemlja. Uz Islam u miroljubivoj koegzistenciji žive Kršćani, Hindusi, Budisti te ostale vjere.

Gdje putovati u Indoneziji

Od kolonije do ekonomske velesile

U vrijeme otkrivanja novog svijeta ovaj arhipelag su zauzeli Nizozemci te vladali više od 350 godina. Bogatstvo koje je stekla Nizozemska može zahvaliti trgovinom začinima i ostalim dobrima. Susjedna Belgija nikad ne bi imala najbolju čokoladu da kakaovac nije stizao iz Indonezije. Nezavisnost je stekla nakon drugog svjetskog rata iako su Nizozemci još nekoliko godina nakon rata oružjem i diplomacijom pokušavali prisvajati dobra i gradove. Danas je član G 20 te 16. svjetska te vodeća južno azijska ekonomija.

Glavni grad je Jakarta

Jakarta

Grad se nalazi na sjeverozapadnoj obali otoka Java i predstavlja gospodarsko i kulturno središte zemlje. Dinamičan je grad koji se razvija vrlo brzo i još brže živi. U Jakarti se nalazi mnogo kulturnih spomenika, muzeja, parkova, shopping centara, restorana i noćnih klubova. Neke od znamenitosti koje vrijedi posjetiti u Jakarti su Nacionalni muzej Indonezije, katedrala sv. Marije, spomenik Nacionalnog junaka, te neboderi kao što su “The Tower” i “Jakarta One”.

Batavia je stari dio grada kojeg su razvili Nizozemci

Batavia

Ime “Batavia” potječe od latinskog naziva za Nizozemsku, “Bataviae”. Tijekom nizozemskog kolonijalnog razdoblja, Batavia je bila važno središte trgovine i političke moći. Grad je bio poznat po svojim kanalima, utvrđenjima, trgovačkim kućama i znamenitostima poput Taman Fatahillah (Square of Fatahillah) i glavne zgrade nizozemskog Istočnog indijskog društva. Predstavlja važan dio povijesti Indonezije.

Različitost kultura

Bali je poznatiji turistima od same Indonezije. Činjenica je da velika većina putnika na Bali ne posjeti neki drugi dio države što je u biti šteta za njih. Takva raznolikost naroda, jezika, kulture i običaja u samo jednoj zemlji je jedinstvena.

Bali

 

Stotine jezika, raznih naroda i plemena su veliko bogatstvo, ali i politička obaveza jedinstva. Nije mala zemlja pa nije ni lako ni jeftino putovati u razne udaljene krajeve.

Kažu da bi izravan let iz Aceha na Sumatri do Jayapure na otoku Papua, trajao 11 sati. Kao iz Europe do Los Angelesa. S presjedanjem traje i mnogo duže. Indonezija je jednostavno velika i stvoriti prometnu infrastrukturu na 17 tisuća otoka nije lak posao.

 

Postoji veliki broj aerodroma i avionske veze su vrlo dobre. Nekoliko velikih domaćih avio kompanija poput Garude, Citilinka, Liona, Air Asie i Batika lete sa stotinama modernih Airbusa i Boeinga pa su veze moguće i najudaljenije krajeve.

Gdje putovati u Indoneziji

Yogyakrta je grad koji treba posjetiti

Grad je kulturno i studentsko središte. Budistički hram sagrađen još u 8.stoljeću Borobudur je najveći te vrste te najznačajnije svetište Budizma. S druge strane grada je hinduski Prambanan. Također impresivan u svoj j ljepoti i značaju. Samo 35 km udaljen od centra se nalazi Merapi živi vulkan koji se svake 4 godine probudi i pusti višak lave te otrovnih plinova koji su prije desetak godina usmrtili par tisuća žitelja. Yogya je autonomna pokrajina kojom vlada Sultan. Njegova palača je središnja atrakcija grada.

Borobudur

 

Gdje putovati u Indoneziji

Indonezija ima ogroman turistički potencijal. Tisuće, turistima još nepoznatih, rajskih otoka čeka da se otkriju, a ovo su najzanimljiviji:

 

Bali je jedan od najpoznatijih otoka u Indoneziji, poznat po svojim prekrasnim plažama, zelenim rižinim poljima, hinduističkim hramovima i živopisnim gradovima. Najpoznatije plaže su Kuta, Seminyak, Nusa Dua i Jimbaran. Ubud je kulturni centar Balija, poznat po svojim umjetničkim galerijama, hramovima, muzejima i tradicionalnoj umjetnosti. Mt. Batur je aktivni vulkan na Baliju koji ponekad zna raditi probleme i rigati lavu. Balineška rižina polja poznata su po svojoj prekrasnoj zelenoj boji i jedinstvenom načinu obrade. Pored Balija se nalaze otoci Gili i Penida

Lombok

Lombok je otok istočno od Balija. Ima neke od najljepših plaža u Indoneziji, primjerice  Tanjung Aan,  Senggigi, Mawun i mnoge druge. Planina Rinjani je najviša planina na otoku i poznata je po svom spektakularnom krajoliku i jezeru u krateru. Posjetitelji mogu posjetiti lokalna sela, kao što su Sasak sela, i upoznati se s tradicionalnim načinom života i običajima.

Flores

Flores je smješten između otoka Sumbawa na zapadu i otoka Timor na istoku. Kelmimutu je aktivni vulkan na istočnom dijelu otoka, poznat po tri kratera u kojima su  različite boje jezera (crveno, plavo i zeleno). Posjetitelji mogu planinariti do vrha vulkana i uživati u prekrasnom pogledu na okolicu. Cunca Rami vodopadi su skriveni dragulji na Floresu, smješteni u džungli na zapadnom dijelu otoka.

Raja Ampat Indonezija

Raja Ampat je arhipelag koji se sastoji od stotina otoka i otočića, smješten na sjeverozapadu Papue Nove Gvineje. Ovaj arhipelag poznat je po jedinstvenoj prirodi, iznimnom biodiverzitetu i kristalno čistom moru, što ga čini jednom od najpopularnijih novih turističkih destinacija u Indoneziji. Raja Ampat ima neke od najbogatijih koraljnih grebena na svijetu, što ga čini idealnim mjestom za ronjenje i snorklanje. Ovdje možete vidjeti velike količine različitih vrsta koralja, riba, kornjača, morskih pasa i drugih morskih stvorenja. Ako postoji najljepše more na svijetu onda je Raja Ampat pri vrhu liste.

Komodo Dragon Indonezija

Komodo je poznat po svojim jedinstvenim i rijetkim vrstama flore i faune, uključujući velike guštere poznate kao “Komodo zmajevi” Nacionalni park Komodo je zaštićeno područje koje se sastoji od nekoliko otoka, uključujući Komodo, Rinca i Padar. Ovdje posjetitelji mogu vidjeti zmajeve Komodo u divljini, kao i druge životinje poput jelena, divljih svinja i makaka. Ribarsko selo Kampung Komodo nudi uvid u život ribara i njihove tradicije.

Tana Toraja Indonesia

Sulawesi je otok oblika poput pauka. Na njemu živi dvadesetak milijuna stanovnika. Tana Toraja je regija na jugu Sulawesija koja je poznata po svojoj bogatoj kulturi, posebno po tradicionalnim obredima pogreba koji traju i do nekoliko dana. Posjetitelji mogu vidjeti tradicionalne kuće i grobnice, kao i svjedočiti obredima koji se održavaju u skladu sa starim običajima. Nacionalni park Bunaken nalazi se u blizini Manada na sjeveru Sulawesija i predstavlja jedno od najboljih mjesta za ronjenje u Indoneziji.

OrangUtan Indonezija

Borneo je jedan od najvećih otoka u Aziji, a obuhvaća područje triju država: Indonezije, Malezije i Bruneja. Na indonezijskoj strani, Borneo poznat je kao Kalimantan. Nacionalni park Tanjung Puting je jedno od najboljih mjesta u svijetu za promatranje orangutana u njihovom prirodnom staništu. Dayak je jedna od tradicionalnih etničkih zajednica na Kalimantanu, a njihovi plesovi i običaji su fascinantni za promatranje. Rijeka Mahakam je najveća rijeka na Kalimantanu i nudi prekrasan krajolik i priliku za istraživanje tradicionalnih zajednica koje žive uz rijeku.

Bromo Indonezija

Java je najnaseljeniji otok u Indoneziji i dom je više od polovice ukupne populacije zemlje. Osim gradova Jakarte, Yogye i Surabaye na otoku se nalaze mnoge zanimljive atrakcije poput živih vulkana Merapi i Bromo. Nacionalni park Bromo-Tengger-Semeru obuhvaća tri vulkana i poznat je po prekrasnim krajolicima i vulkanskim aktivnostima. Na konjima ili pješke se može doći do vrha nekog od njih. Kawah Ijen je krater aktivnog vulkana na istočnoj Javi, poznat po svojim plavim plamenovima i prekrasnom krajoliku.

Sumatra nudi pregršt zanimljivosti. Nacionalni park Gunung Leuser je dom orangutana, tigrova i drugih egzotičnih životinja. Jezero Toba je najveće jezero u jugoistočnoj Aziji i poznato je po svojim prekrasnim krajolicima i kulturnim atrakcijama. Na njemu se nalazi nekoliko otoka i narod Batak – potomci plemena “ljudoždera” Muzej Batak u Parapatu nudi uvid u kulturu i povijest tog naroda kao jedne od najvažnijih etničkih skupina na Sumatri. Bukittinggi je kulturni i povijesni grad na Sumatri, poznat po svojim tradicionalnim plesovima, hramovima i muzejima.

 

Niti čitav život ne bi bio dovoljan za otkriti sve zanimljivosti Indonezije stoga vrijeme je da se počne istraživanje. Na pitanje gdje putovati u Indoneziji nema pravog odgovora.

Važno je krenuti, a put će odvesti na mjesto koje nam treba. Tako sam i ja stigao na egzotične otoke Sumba, Sulawesi, prošao dio Sumatre i Jave te često uživao u hrani i hramovima Balija.

Kecak dance, Bali

 

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisorputovanja

 

 

 

Nove objave