Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje putovati u Indoneziji

Indonezija-velika zemlja superlativa koja može svakog dana fascinirati svojom raznolikošću.

Gdje putovati u Indoneziji ?

Za Bali znaju svi. Mnogi misle da je Indonezija dio Balija no stvari stoje obrnuto. Bali je jedan od 17 tisuća otoka koji ovu zemlju čine najvećim arhipelagom na svijetu. Kopnom i morem je 7. najveća zemlja. Populacija je gotovo 260 milijuna stanovnika. Oko pola od njih živi na otoku Java na kojem se nalazi i glavni grad Jakarta. Dominantna religija je Islam pa je tako Indonezija najbrojnija muslimanska zemlja. Uz Islam u miroljubivoj koegzistenciji žive Kršćani, Hindusi, Budisti te ostale vjere.

Od kolonije do ekonomske velesile

U vrijeme otkrivanja novog svijeta ovaj arhipelag su zauzeli Nizozemci te vladali više od 350 godina. Svo bogatstvo Nizozemska može zahvaliti trgovinom začinima i ostalim dobrima. Belgija nikad ne bi imala najbolju čokoladu da kakaovac nije stizao iz Indonezije. Nezavisnost je stekla nakon drugog svjetskog rata iako su Nizozemci još nekoliko godina nakon rata oružjem i diplomacijom pokušavali prisvajati dobra i gradove. Danas je član G 20 te 16. svjetska i prva južno azijska ekonomija.

Bali je poznatiji turistima od same Indonezije. Činjenica je da velika većina putnika na Bali ne posjeti neki drugi dio države što je u biti šteta za njih.

Takva raznolikost naroda, jezika, kulture i običaja u samo jednoj zemlji je jedinstvena.

Stotine jezika, raznih naroda i plemena su veliko bogatstvo, ali i politička obaveza jedinstva. Nije mala zemlja pa nije ni lako ni jeftino putovati u razne udaljene krajeve.

Kažu da , kad bi bio izravan let iz Aceha na Sumatri do Jayapure na otoku Papua, trajao 11 sati. S presjedanjem traje i mnogo duže. Indonezija je jednostavno velika i stvoriti prometnu infrastrukturu na 17 tisuća otoka nije lak posao.

Postoji veliki broj aerodroma i avionske veze su vrlo dobre. Nekoliko velikih domaćih avio kompanija poput Garude, Citilinka, Liona i Srivijaje lete sa stotinama modernih Airbusa i Boeinga pa su veze moguće i najudaljenije krajeve.


Obavezno treba posjetiti Yogyakartu kulturno i studentsko središte. Budistički hram sagrađen još u 8.stoljeću Borobudur je najveći te vrste te najznačajnije svetište Budizma. S druge strane grada je hinduski Prambanan. Također impresivan u svoj j ljepoti i značaju. Samo 35 km udaljen od centra se nalazi Merapi živi vulkan koji se svake 4 godine probudi i pusti višak lave te otrovnih plinova koji su prije 7 godina usmrtili par tisuća žitelja. Yogya je autonomna pokrajina kojom vlada Sultan. Njegova palača je središnja atrakcija grada.


Jakarta je moderan grad nebodera i širokih avenija te autocesta. Naravno da to znači enormne gužve u prometu. Prema CNNu je najzagušeniji grad svijeta. Jakartu uspoređuju sa Durianom – voćem specifičnog mirisa. Iz daleka je lijepa, iz blizine ne uvijek najboljeg mirisa, ali na zamamnog okusa. I stvarno je tako jer izbor restorana i posebnih začinjenih jela iz čitave zemlje čini Jakartu jednom od gastro prijestolnice svijeta. Od street fooda do luksuznih restorana na roof top terasama nebodera. Alkohol se ne toči svugdje, osim na Baliju, i dosta je skup.

Gdje putovati u Indoneziji

Indonezija ima ogroman turistički potencijal. Tisuće, turistima još nepoznatih, rajskih otoka čeka da se otkriju. Zadnjih se godina sve više priča o arhipelagu Raja Ampat. Nalazi se uz sam vrh Papue. Smatra se da su tamo najbolje lokacije za ronjenje te stotine rajskih otoka s bijelim plažama.Tu su još ogromni i mistični Borneo, Sulawesi, Sumatra te ostalih 17 tisuća otoka.

Niti čitav život ne bi bio dovoljan za otkriti sve zanimljivosti Indonezije stoga vrijeme je da se počne istraživanje. Na pitanje gdje putovati u Indoneziji nema pravog odgovora.

Važno je krenuti, a put će odvesti na mjesto koje nam treba. Tako sam i ja stigao ove godine na egzotične otoke Sumba i Sulawesi. Tko zna gdje je sljedeća destinacija ?

Putnici najviše pričaju o otocima Komodo i Flores.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

 

 

Previous articleZašto je Lisabon popularan među putnicima ?
Next articleSarajevo: upoznavanje duše regije