Nekoliko savjeta za ugodnija putovanja

Autor članka:
Podijeli:

Autor teksta: Effie Barret


Savjeti su uvijek dobrodošli

Pokušavate sve završiti u zadnji tren?

Teško je to učiniti prije putovanja. Prije polaska sve pomno isplanirajte i dogovorite kako biste si osigurali bezbrižno putovanje. To podrazumijeva dobivanje putovnice i vize, rezervaciju putovanja smještaja te izradu putnog osiguranja. Vodite računa o jedinstvenim potrebama koje vaša lokacija može imati. Isplanirajte prijevoz koji ćete koristiti čim stignete u destinaciju. Ako planirate unajmiti automobil, istražite najbolje rute za vožnju i provjerite imate li svu potrebnu dokumentaciju.

Ostanite prisutni

Jedan od najboljih načina da sačuvate neprocjenjive trenutke i podijelite ih s obitelji i prijateljima je fotografija. Međutim, prekomjerno fotografiranje može vas spriječiti da doživite trenutak na najbolji mogući način. Upamtite da će zadivljujući zalazak sunca na kameri rijetko izgledati tako lijepo kao što izgleda uživo. Budite pažljivi prema trenucima koje bilježite i nemojte davati prednost Instagramu ispred stvarnog, nevjerojatnog iskustva. Vrlo je jednostavno zaglibiti u brzu prirodu našeg stresnog života i nikada ne usporiti. Zato često odvajamo vrijeme na odmoru kako bismo to postigli.

Fotografiranje znamenitosti
© Patrick from Unsplash

Vrlo je važno usvojiti mentalitet “manje je više” i oduprijeti se impulsu da pretrpate svoj raspored aktivnostima. Umjesto toga. uzmite si vremena da zaista cijenite svaki nevjerojatan trenutak, bilo da se nalazite u 400 godina staroj katedrali ili na vrhu planine sa spektakularnim pogledom. Imat ćete prostora za sve samo ako nekoliko puta udahnete. Iskustva koja ste doživjeli ostat će s vama čak i ako ih imate manje.

Naučite regionalni vokabular i slang

Podrazumijeva se da je važno naučiti kako reći molim, hvala, doviđenja i dobrodošli na lokalnom jeziku. Kako biste impresionirali ili, što je vjerojatnije, zabavili lokalno stanovništvo, naučite još nekoliko izazovnih riječi i fraza na jeziku zemlje koju posjećujete. Primjerice, kako naručiti piće ili šalicu kave. Čak i ako niste lirični, pronalaženje novih talenata uvijek je zabavno i mogli biste otkriti da to poboljšava vaše razumijevanje određene kulture.

Financijska realnost

Pobrinite se da imate dovoljno novaca za cijeli godišnji odmor, plus još malo u slučaju da se u zadnji trenutak  odlučite za izlet na plažu ili bungee jump. Osim toga, imajte na umu da tečajevi valuta mogu biti izazovni. Na primjer, kada na Baliju dobijete debelu hrpu gotovine, odmah biste pomislili kako ste osvojili jackpot, no zatim ćete saznati kako su dva milijuna indonezijskih rupija nešto više od 100 funti. Možete se naći u situaciji da plaćate više (ili manje) nego što ste očekivali budući da vas konverzija može zbuniti ogromnim brojkama. Ako je potrebno – ponesite kalkulator sa sobom.

Novčanice
© Jason Leung from Unsplash

Kada putujemo, ključno je uzeti u obzir kako će naši postupci utjecati na ljude i mjesta koja posjećujemo. Ili smo dio problema ili smo dio rješenja. Trebamo biti svjesni kako trošimo novac.

Budite oprezni s prevarama

Svatko je doživio da bude prevaren kada je putovao u inozemstvo, ali ako znate što tražiti, onda to vrlo jednostavno možete i izbjeći. Naravno, ne treba biti sumnjičav prema svakome koga sretnete, no treba se čuvati previše ugodnih lokalaca koji se nude odvesti vas u shopping ili besplatno provozati rikšom. Prije putovanja na Tajland provjerite jeste li upoznati s najčešćim prijevarama jer je ta zemlja posebno poznata po prijevarama posjetitelja.

Evo čega treba biti svjestan:

  • Vozači bez vozačke ili mjerača često voze izvan područja dolazaka u zračnu luku i drugih turističkih lokacija. Ovi vozači turistima naplaćuju fiksne cijene. Naknade su ponekad daleko skuplje od tarifa na taksimetru.
  • Budite oprezni s taksistima koji izgledaju ljubazno i pokušavaju vam prodati jeftina putovanja. Uputit će vas do poduzeća u kojima zarađuju. Moguće je da ćete platiti previše ili dobiti lošije artikle.
  • Lopovi bi mogli stvoriti distrakciju na popularnim turističkim mjestima. Pokrast će vas dok ste zaokupljeni nečim drugim i daleko od svojih stvari. Pažnju vam može odvratiti gomila prosjaka koji vas guraju ili stranac koji vam nudi pomoć.
  • “Prijatelj” vas može zamoliti da ponesete kofer ili paket preko granice ili na međunarodni let kao dio carry-my-bag prijevare. Mogu obećati da će vam dati kompenzaciju ili vas prevariti da povjerujete da pomažete njihovoj obitelji. Moguće je da torba sadrži ilegalne stvari poput narkotika.

Uzmite u obzir radni odmor

Rad tijekom putovanja je stvarno fantastična metoda za učenje o kulturi. Posao može biti daleko ispunjenije i inspirativnije iskustvo od pukog putovanja, bilo da se radi o poduci engleskog u kineskoj školi ili pomaganju na farmi voća u Kambodži. To je prilika za stvaranje prijatelja za cijeli život kao i za učenje korisnih životnih lekcija koje možete primijeniti kod kuće.

Laptop s natpisom
© Manny Pantoja from Unsplash

Krenite drugim putem

Unatoč gore navedenim savjetima, razgovor s lokalnim stanovništvom može otvoriti i cijeli novi svemir te vam omogućiti da locirate i ona područja koja nisu uključena u turističke vodiče. Raspitajte se o najvećim tajnim mjestima i restoranima te svakako razmotrite mišljenje drugih turista na koje naiđete duž ceste koji vam mogu dati insajderske savjete o tome kamo ići dalje.

Probajte domaću kuhinju

Healthy Snacks

Nemojte se ustručavati kušati zagonetnu domaću hranu. Putovanje je idealno za doživljavanje novih i čudnih stvari, a jedan od najlakših načina da to postignete je kroz kuhinju. Na primjer, hrana koju pripremaju ulični prodavači izvan Bangkoka često je znatno bolja od Pad Thaija koji se poslužuje u turističkim objektima na Khao San Roadu. Kada je u pitanju vaša prehrana, ako prihvatite avanturistički način razmišljanja, vjerojatno ćete naići na okuse – i sjajne i one malo manje sjajne – za koje niste ni slutili da postoje.

Budite nepredvidivi

Najbolje stvari se najčešće dogode kada primijenite malo spontanosti tijekom putovanja. Uvijek je dobra ideja napraviti opušteni raspored, ali i biti spreman odstupiti od njega. Ovisno o ljudima na koje naiđete na cesti, nepredviđenim vremenskim prilikama i nizu drugih varijabli, vaši se planovi mogu promijeniti. Jedan od najuzbudljivijih aspekata putovanja je ne znati gdje ćete završiti.

Društvo
© Boxed Water Is Better from Unsplash

Novo iskustvo koje može biti i uzbudljivo i zastrašujuće je veliko putovanje. Iako zbog uzbuđenja oko odmora često propustimo neke od najbitnijih detalja. Ovo je podsjetnik da prije godišnjeg odmora provjerite svoje zdravlje.

Zdravstveni pregledi

Važno je provjeriti zdravlje, uključujući zube, prije nego što negdje odete kako biste bili sigurni da je sve u redu i isključili moguće probleme.

Evo nekoliko bitnih savjeta zahvaljujući kojima ćete biti sigurni da ćete imati putovanje života – od izbjegavanja prevaranata do isprobavanja lokalne hrane i štedljivosti s novcem.

Budite otvorenog uma

Uvijek morate biti sigurni da poštujete zakone i moralne standarde bilo koje zemlje koju posjećujete, unatoč činjenici da se neki običaji mogu činiti smiješnima, nepotrebnima ili čak uvredljivima. Izbjegavajte biti oholi pod svaku cijenu i pokušajte saznati više prije nego donesete sud. Svaka zajednica ima svoje različite predodžbe o moralu i kulturi. Ako ste svjesni što treba i ne treba raditi, vaše će iskustvo biti jednostavnije i ugodnije. Svakako se zabavite!


Autor naslovne fotografije: © Dino Reichmuth from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave