Travel AdvisorTravel Advisor

Neobične karte koje prikazuju izvorne prijevode naziva zemalja diljem svijeta

Postoji fascinantna karta koja otkriva podrijetlo imena zemalja iz cijelog svijeta. Neki su vrlo očiti kao što su “Ljudi iz Rome” za Rumunjsku ili “Zemlja Kolumba” za Kolumbiju. Drugi su nazivi, pak, poprilično apstraktni. Tako je po ovoj neuobičajenoj karti podrijetlo imena Španjolska – “Zemlja zečeva”, a Naurua – “Idem na plažu”.

 

Neki pak izvorni nazivi zemalja zvuče rasistički pa je tako podrijetlo imena zemlje Etiopije – “Zemlja izgorjelih lica” , a Sudana – “Zemlja crnih”.

Mnogi nazivi europski zemalja vrlo su jednostavni i ne iznenađuju se kao što su “Zemlja leda”, “Zemlja Franaka” ili “Sjeverni put”. Neki su od njih samo – dosadni poput “Zemlja” – što je izvorni naziv Finske.

Naziv Kanada dolazi od izvorne riječi “Kanata” što u doslovnom prijevodu znači “selo”. Kada su svojedobno u Kanadu pristigli prvi doseljenici, pitali su njihove domoroce što predstavlja ova zemlja. Domoroci su im dali poprilično prosto objašnjenje:  “Kanata” odnosno “naše selo”.

Porijeklo riječi Amerike još je predmet rasprave, ali mnogi vjeruju da je nazvana po talijanskom istraživaču Amerigu Vespucciju – prvoj osobi koja je shvatila da je Sjeverna Amerika zaseban kontinent, a ne istočna obala Azije.

“Zemlja dugog bijelog oblaka” je izvorni naziv za Novi Zeland te zvuči stvarno čarobno i mistično. Izvorni naziv za Australiju također ne iznenađuje, budući da Australis na latinskom jeziku znači “južno.”

Španjolci, koji su naselili mnoge dijelove središnje i južne Amerike, dali su nazive mnogim zemljama. Naziv Gvajana ima englesko podrijetlo, a znači “Zemlja mnogih voda”, dok je Venezuela dobila čast biti imenovana po Veneciji u Italiji.

I posljednja, ali ne i najmanje važna je Azija. Većina izvornih naziva njihovih zemalja započinje jednostavnom sintaksom “Zemlja od …” . Tako su Filipini nazvani princu Philipu, no u Aziji postoji nekoliko zanimljivih izvornih naziva njihovih zemalja. Tako Kazahstan u izvornom prijevodu znači “Mjesto gdje stoji jedan”, a izvorni naziv za Koreju je “Visoka i lijepa”.

Ako Vam se sviđaju ove nadasve neobične karte kao i njihova priča – možete ih kupiti online. 

Izvor: Travel Bible

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

TOP 5 destinacija za zimu na plaži, a nisu ni Tajland ni Bali

Zašto treba posjetiti Rio de Janeiro ?

 

20 najpopularnijih otoka

 

Previous articleZašto je pametno uložiti u putno osiguranje i što ono podrazumijeva?
Next articleVodič kroz Finsku u 5 jednostavnih koraka