Travel AdvisorTravel Advisor

New York: Grad koji ne spava

New York, grad koji nikad ne spava sasvim sigurno je na listi želja većine putnika

Otkad su Sjedinjene Američke Države ukinule vizu za hrvatske građane nikad ga nije bilo lakše posjetiti.

Ako ste putnik početnik sigurnije je da organizaciju ovog putovanja prepustite profesionalcima, ali ako često putujete ovo putovanje bi za vas moglo biti lagan zadatak. Teško je procijeniti koja opcija ispada povoljnija jer trošak smještaja i avionskih karata ovisi o tome koliko ste spremni “žrtvovati” vlastiti komfor. Također, vrlo je bitno u kojem terminu odlučite putovati. Cijene noćenja u vrijeme adventa, a posebice između Božića i Nove Godine rastu i trostruko.

Prvo Munchen

Mi smo se za ovo putovanje odlučili odabrati direktan let Lufthanse iz Münchena. U München stigli smo dan ranije jer smo odlučili tu večer razgledati grad i prespavati do leta ujutro. Lufthansa leti svakog dana na relaciji MUN-JFK-MUN. Let traje devet i pol sati u smjeru New Yorka i oko dva sata manje u povratku. U blizini samog aerodroma može se pronaći nekoliko službenih parkinga, a mi smo svoj auto ostavili na parkingu “P51”. Cijena dana je oko 6€, a parking je besplatnim autobusom povezan s terminalima. Vožnja busom traje manje od 10 minuta.

Što je potrebno učiniti prije samog putovanja u SAD

Trenutno u državu mogu ući isključivo oni koji imaju primljene dvije doze cjepiva. Datum zadnjeg cjepiva nije bitan. Mi smo sa sobom nosili i stare (2/2) i nove (3/3) COVID potvrde jer smo negdje pročitali da određene aviokompanije imaju problem s učitavanjem potvrda 3/3 u sustav koji traži 2/2. Iako vize više nema, svejedno je potrebno zatražiti odobrenje za ulazak putem predaje ESTA obrasca. Zahtjev za ESTU ispunjavate na službenoj stranici. Nemojte nasjedati na različite “agencije” koje za naknadu od 100 dolara to žele učiniti za vas. Cijena ESTE je 21$ i mi smo je zatražili 3 mjeseca prije puta, nakon što smo rezervirali smještaj i odlučili se za termin putovanja jer ćete morati navesti i adresu, te planirani termin boravka. Obrazac je lagano popuniti i morat ćete odgovoriti na par jednostavnih pitanja.

Poseban red za ESTU

Prilikom dolaska na aerodrom stat ćete u poseban red onih koji dolaze s ESTOM te će vas pitati koliko novaca imate sa sobom, što radite, koliko ćete ostati, itd. Savjetujem da si isprintate i rezervaciju za hotel i druge stvari kako bi im odmah mogli pokazati da ste tu isključivo s turističkim namjerama. Mi smo odabrali hotelu u Brooklynu u blizini četvrti Dumbo te smo za istu cijenu smještaja kao na Manhattanu dobili duplo veću sobu i doručak, a jedina razlika je u tome što smo se par minuta svakog dana dulje vozili podzemnom do atrakcija i znamenitosti.

Kako stići od aerodroma do hotela

Cijena taksija ili Ubera od JFK-a do Brooklyna ili Manhattana je od 75-100$. Na nekom drugom mjestu (npr. Egipat, Mexico) bi svakako preporučila da od aerodroma odaberete privatan transfer, ali ovdje za to stvarno nema potrebe. U gradu i oko grada su velike gužve i vjerojatno ćete javnim prijevozom stići i brže, a koštat će vas 11$ po osobi (Air Train + podzemna).

 

Javni prijevoz i kako ga koristiti

Za vrijeme našeg boravka taksi smo koristili samo jednom i to zato što je padao pljusak, a nismo imali kišobran. Grad je odlično povezan mrežom javnog prijevoza. Cijena jedne karte za podzemnu ili autobus u trajanju od dva sata je 3$. Ako kupujete pojedinačne karte ne možete kombinirati vožnju busom i podzemnom, no ako kupite Metrocard za neograničenu vožnju, ona vam vrijedi i za autobus i za metro. Cijena Metrocard-a za sedam dana neograničene vožnje je 33$. Ako se svaki dan vozite podzemnom/autobusom tri ili četiri puta kupnjom ove kartice uštedjet ćete i vrijeme i novac. Karticu je moguće kupiti na svakoj stanici podzemne, a platiti možete karticom ili gotovinom. Izbjegavajte vožnju podzemnom između 8 i 9 sati i 17 i 18 jer je  tada ogromna gužva.

Kako do interneta

Teško je za povjerovati, ali svaka metro stanica ima hotspot, a internet je besplatan i na aerodromu i u većini grada. Tako da se ne morate brinuti ako nemate kupljene GB odmah prvi dan, mreža besplatnih hotspotova svakako će vam omogućiti da nesmetano koristite navigaciju. No, preporučujem da unatoč tome svakako kupite karticu jer je spajanje na javne mreže izuzetno nesigurno i ne preporučujem ako nije “sila”. Karticu možete kupiti u T-Mobileu, ima ih nekoliko po gradu, a cijena je 30$ za 10GB ako podržavate eSIM ili 40$ ako trebate fizičku karticu.

Gdje kupiti ulaznice i koje atrakcije posjetiti

Ako želite posjetiti više atrakcija svakako savjetujem kupiti neki od City Pass-ova. Mi smo se odlučili za Go City jer je imao opciju za šest atrakcija po odabiru za 184$ po osobi. Uzimajući u obzir cijene ulaznica, ova opcija je odlična, a osim toga za neke od atrakcija ne morate birati datum i vrijeme, pa ne morate imati skroz isplanirani raspored. Odabir atrakcija ovisi isključivo o vašim interesima, a u nastavku ću navesti neke koje smo mi posjetili.

Ostaci WTC-a unutar 9/11 muzeja.

Nacionalni spomenik 11. rujnu nazvan ‘Reflecting Absence’

Ako imate Go Pass, ne morate unaprijed birati vrijeme i datum dolaska. Cijena redovne ulaznice je 29$. Muzej na dostojanstven način odaje počast žrtvama ovog tragičnog događaja i svakako bih ga preporučila iako će vas ono što ćete vidjeti u njemu rastužiti. Računajte da ćete se ovisno o tome koliko ćete puta stati pogledati neki video, poslušati audio i pročitati priču u ovom muzeju zadržati 2-4 sata.

Kapela Sv. Pavla

Preporučujem da se nakon posjete muzeju prošetate do kapele Sv. Pavla koja je u blizini. To je najstarija crkva na Manhattanu izgrađena 1766. u kojoj je između ostalog George Washington zajedno s članovima kongresa na dan svoje inauguracije slušao misu te ju je nakon toga posjećivao svake nedjelje sve dok je New York bio glavni grad.

Hudson Yards, pogled na terasu “The Edge”

Do prije par godina najpopularniji i gotovo jedini poznati vidikovac u gradu bio je Empire State Building. Danas postoji nekoliko opcija. Mi smo se nakon istraživanja ipak odlučili za novi “The Edge”. To je najviša terasa na zapadnoj hemisferi i pogled je senzacionalan. Vožnja dizalom traje nevjerojatne 52 sekunde. Za ovu atrakciju također ne morate rezervirati vrijeme i datum ako imate city pass, što je odlično jer smo čekali i tako uspjeli dočekati jedini 100% vedri dan tijekom našeg boravka. Cijena karte s rezervacijom datuma i vremena je 40$, a ako želite kupiti kartu za posjet bez rezervacije i ne riskirati eventualni pogled na oblake i maglu cijena je 60$.

U podnožju iste zgrade nalazi se “The Vessel”, zanimljiva struktura koja je bila otvorena i besplatna sve do tragičnog događaja u kojem je jedna osoba izgubila život, pa sad u njoj možete uživati samo iz prizemlja.

Nosač aviona u centru grada

Intrepid Sea me na prvu nije privukao, ali sam na kraju ostala oduševljena jer uopće nisam znala da se kraj nosača nalazi i podmornica u koju ulazite, kao i “Enterprise”. Nalazi se tridesetak minuta pješke od Hudson Yards-a, pa te dvije atrakcije bez problema možete ukomponirati u isti dan. Na nosaču je nedavno Tom Cruise imao premijeru Top Gun-a.

Intrepid Sea, Air & Space Museum

U podmornicu možete ući samo ako uspijete samostalno proći kroz otvor širine vrata kroz koja prolazite u njoj. Tako da za osobe koje su slabije pokretne i za manju djecu (visine do 120 cm) ulazak nije moguć. Također, ako imate klaustrofobiju svakako savjetujem da preskočite ovaj dio jer je stvarno skučeno i zagušljivo.

Na samom nosaču izloženo je nekoliko aviona, a s njega se pruža i predivan pogled na grad.

“Flight deck”

U sklopu muzeja možete ući i u sam brod te se prošetati kroz kuhinju, kabine, “most”, a u kontrolnoj sobi se uvijek nalazi i po jedan veteran kojeg možete pitati sve što vas zanima. U sklopu muzeja nalazi se još i “Hangar Deck” u kojem možete vidjeti “Enterprise”, svemirsku kapsulu itd. Cijena ulaznice je 36$.

Najveći prirodoslovni muzej na svijetu

Ako ste zaljubljenik u muzeje i prirodu oko sebe, ovo je nešto što ne želite propustiti. U ovom muzeju pronaći ćete dijamante, preparirane varane, slonove, mumije, meteore, morske pse, dinosaure i još puno toga. Računajte da ćete u muzeju ostati sigurno 3-5 sati. Muzej radi od 10 i moj savjet je da dođete pola sata ranije. Mi smo išli na sporedni ulaz i ušli smo među prvima, a iza nas se kroz pola sata stvorio red od sigurno 100+ ljudi.

Vodite računa i o tome da muzej svakodnevno posjećuju i djeca sa školom, tako da može nastati poprilično velika gužva. Svakako instalirajte aplikaciju kako bi se lakše snašli i bili sigurni u to da niste ništa propustili. Cijena redovne ulaznice je 28$. Ako imate City Pass, svejedno je potrebno unaprijed rezervirati datum i vrijeme dolaska.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleČetiri dana Amsterdama i okolice za uživanje
Next articleZašto nas putovanja čine sretnijima?