Travel AdvisorTravel Advisor

Nikad nećete pogoditi koja zemlja je najkorumpiranija na svijetu

Nikad nećete pogoditi koja zemlja je najkorumpiranija na svijetu

Da se odmah razumijemo sve su zemlje korumpirane. Neke više, neke manje. Razlika je i o nivou korupcije. Ngdje je sitna na lokalnom nivou, a negdje krupna na državnom i institucijskom.
Putujući nekom zemljom se konstantno srećete s korupcijom mada toga često niste ni svjesni. Spavate li u nekom hotel una super mjestu uz more ne pomislite kako su podmićene lokalne vlasti da bi dobili dozvolu. Ili dozvole nemaju. Svi smo skloni podmićivanju nekoga da bi bolje prošli.

Primjerice Afrika je glavni neto vjerovnik u svijetu – ali njezina imovina je u rukama bogate elite, zaštićene off shore tajnom. Dugove prenose na afričko stanovništvo.
Tako bi dalje mogli nabrajati mnoge slučajeve, no pogledajmo konkretne liste.
Za neke koje se na prvu čini da nisu, mnogi će reći da su broj jedan.
Primjerice Švicarska. Korupcija nije nešto na lokalnom nivou, no znamo li da skriva tajna bogatstva I krvavi novac raznih diktatora I sistema na nekim listama je broj jedan. Švicarci će razmjenjivati informacije s bogatim i moćnim zemljama ako moraju, ali će nastaviti pružati mogućnost građanima iz siromašnijih zemalja da izbjegnu svoje odgovornosti za plaćanje porezne obveze.
Broj dva je Amerika zbog utjecaja lobija vojnih, naftnih, farmaceutskih I inih industrijskih lobija.

Prema listi Financial Secrecy Index:
1) Švicarska
2) USA
3) Cayman Islands
4) Hong Kong
5) Singapore

Indeks financijske tajnosti rangira jurisdikciju prema njihovoj tajnosti i opsegu njihovih financijskih aktivnosti u inozemstvu. Politički neutralan rang, to je alat za razumijevanje globalne financijske tajne, poreznih oaza ili jurisdikcija tajnosti, te nezakonitih financijskih tokova ili bijega kapitala.
Broj dva je Amerika zbog utjecaja lobija vojnih, naftnih, farmaceutskih I inih industrijskih lobija. S druge strane države poput Delaware su off shore porezne oaze za brojna poduzeća iz zemalja u razvoju koja registracijom u USA mogu izbjeći plaćanje takse.

Corruption Perceptions Index

Transparency International angažira CPI listu koju izrađuje Universität iz Passaua u Njemačkoj. CPI lista se radi prema 16 parametara I više institucija koje sublimiraju podatke. Lista je vrlo ažurna I donekle utječe na ekonomiju pojedinih država. Prema njoj su najmanje korumpirane zemlje Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska, Švicarska I Singapur. Od zemalja iz regije Austrija je 14.,Slovenija je 36., Italija 53., Hrvatska 60., Mađarska 64., Crna Gora I Grčka 67., Srbija 87. BiH 88., Makedonija i Kosovo 93. I tako dalje.

Korupcija dio života od pamtivijeka. Davne 1754. Prije Krista je car Hammurabi izdao anti korupcijski zakon. Mićenje državnih službenika u zamjenu za povlastice je staro koliko I najstariji zanat. Do sada korupciju još nitko nije uspio iskorijeniti, a bude li tako u nekoj budućnosti ostaje da se vidi. Tko bude doživio neka priča.

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal

Svjetski turizam u brojkama

Najskuplja putovanja

Najnesigrunije zemlje za putovanja 2019.

 

 

Previous articleKako koristiti Booking?
Next articleDubrovnik ne mora biti skup