Travel AdvisorTravel Advisor

Obertauern: skijalište koje želimo doživjeti

Obertauern ima snijega

Puno snijega. Obertauern je zapravo na prvom mjestu skijališta u Austriji, a i šire prema količini snijega. Staze su odlične za sve vrste i uzraste skijaša. Ima i strmih i laganih, srednjih i baš onakvih kakve nam taj dan pašu.

Što treba znati o ovom vrhunskom skijalištu

Izvor: Tourismusverband Obertauern

Skijanje je u krug tako da se lako dođe na bilo koju stazu. Pogledi su prekrasni, a i gostione uz staze su vrlo primamljive. Skijaške staze su svuda oko sela pa jednom kad se parkira auto zaboravite na njega. Većina parkinga oko sela je besplatna.

Beatlesi su sna Obertauernu proskijali snimajući film Help. Ako su mogli oni, onda mogu i svi drugi. Znamo da nisu bili neki posebni sportaši.

Apres ski zabava je garantirana. Svaki dan, odnosno svako popodne od tri na dalje je cupkanje u pancericama omiljeni oblik fitnessa oko šankova brojnih barova.

Nakon apres skija svi, naravno, jako ogladne pa treba brzo u alkohol potopiti neki dobar bečki, kajzeršmarn ili gulaš od divljači što je ovdje veliki specijalitet.

Obertauern je blizu, Od Zagreba i manje od četiri sata autom. Prije je bilo i brže, no od kada su postavljene kamere na slovenskim i austrijskim autocestama valja voziti točno koliko piše.

Terasa za sunčanje ima na raznim lokacija. To je važno kako bi u svako doba dana našli onu pravu okrenutu prema suncu. Uz to paše i viljamovka.

Obertauern malo podsjeća na tortu. Red skijanja, pa red sunčanih terasa, pa opet skijanje, pa opet terase, pa apres ski… kao prava Esterhazy torta.

Visinske pripreme, toliko popularne među sportašima, imaju razloga. Selo je na 1630 m što je izvrsno za boravak i punjenje baterije malih i velikih.

Pravo obiteljsko odmaralište s izuzetno bogatom ponudom hotela i apartmana svih kategorija. Škole skijanja zapošljavaju učitelje koji govore više od 50 jezika pa i naš.

Izvor: Tourismusverband Obertauern

 

A onda malo mistike

Sjećate li se svojih noćnih mora iz djetinjstva? Krampus – sama riječ zvuči strašno. Čudovište koje dolazi početkom zime… Želite li doživjeti nešto drugačije, potpuno autohtono, a da to nisu uvijek isti božićni sajmovi?

 

Obertauern pravo mjesto za vas

U Srednje Europskom folkloru Krampus je oduvijek igrao zapaženu ulogu. Kao i Sveti Nikola, čak i zapaženiju. Roditelji bi ga često spominjali u odgoju svoje dječice tijekom godine. Kako bi se približavala zima i kraj godine sve češće.

 

Početkom prosinca pola djece je živjelo u strahu. Jer, znaju oni jako dobro, što su učinili i koliko su bili zločesti. Pogotovo dečki. Curice su mogle mirno čekati poklone i Sv.Nikolu, ali dečki su garantirano imali puno šanse da ih Krampus uzme sa sobom.

 

Tko je Krampus?

Pola jarac – pola čovjek. U službi je sa Sv.Nikolom kojem pomaže oko zločeste djece. Ime mu vjerojatno dolazi od njemačke riječi krampen koja znači kandža. U Nordijskoj mitologiji on dolazi iz pakla, u Grčkoj ga također ima u poganskim ritualima. Priča o Krampusu je vjerojatno nastala u području Alpa te se odatle spustila u nizine. Negdje ga zovu Crni Petar, Certa, Klaubaf te još dosta lokalnih nadimaka.

Prema predanju ako se dijete nije dobro ponašalo po njega će doći Krampus u noći prije šestog prosinca koja je poznata kao Krampusnacht. Odnijet će ga u svojoj pletenoj košari, ni manje ni više nego, u pakao na godinu dana. Nije poznato da je i jedno dijete nestalo, no zaista su ga se gotovo  svi bojali. Barem dok su bili djeca.

Danas je još prisutan uglavnom kroz zlatne šibe s crvenom mašnom. Krampus je u našim krajevima uglavnom izgubio svoje mjesto u odgoju djece te folkloru u gradovima.
Na nekim drugim mjestima je noć Krampusa odličan povod za ludu zabavu i partijanje. Jedan od najpoznatijih partyja je onaj na skijalištu Obertauern.

Ovo je događaj na kojem treba biti. Stotine Krampusa iz Austrije i šire dolaze se pokazati u svom najstrašnijem obliku. Povorka kroz mjesto po mraku je pravi horor doživljaj uživo.
Nakon povorke dobre curice, zločesti dečki i Krampusi partijaju do dugo u noć.

Odlična kombinacija narodnih običaja, misticizma i moderne glazbe. Pozitivno, strašno iskustvo koje završava plesom. Skijanje je, naravno na dnevnom programu, ako vas nakon lude noći ne odnese Krampus. Ulaz je slobodan.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVinski raj Goriška brda
Next articleKnjiga Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22