Travel AdvisorTravel Advisor

Omiljeni bečki deserti – donosimo naših top 5

Volimo bečke deserte

Austrija je bila središte Habsburške Monarhije koja se protezala od Francuske na zapadu do Rusije na istoku. Ovo neće biti članak o povijesnoj ulozi Austrije, ali ovaj podatak je važan kako bi razumjeli različite utjecaje na austrijsku gastronomiju. Bečki deserti kombinacija su internacionalnih utjecaja i lokalnih, austrijskih namirnica što je stvorilo vrlo zanimljivu kombinaciju okusa i tekstura. Neka jela kriju i zanimljive priče o tome kako su nastala sasvim slučajno.

Kažu da se o ukusima ne raspravlja, ali ovo su nama omiljeni bečki deserti. Na vama je da ih probate i odaberete svoje favorite.

Sachertorte (Sacher torta)

Nedvojbeno najpoznatiji bečki desert osmislio je 1832. Franz Sacher. Priča kaže da je u to vrijeme Sacher bio 16-godišnjak koji je učio za kuhara. Kada se glavni kuhar razbolio Sacher je morao preuzeti pripremu specijalnih deserta za princa Klemensa von Metternicha i njegove goste. Složio je, naizgled, vrlo jednostavnu kombinaciju guste čokoladne torte, pekmeza od marelice i glazure od tamne čokolade. Originalno se poslužuje sa šlagom. Tek kada je recept prenio na svog sina on je od torte napravio svjetski poznat bečki desert. Koliko je Sacherica popularna jasno je već iz činjenice da se 5. prosinac slavi kao nacionalni dan Sacher torte.

Apfelstrudel (štrudla od jabuka)

Štrudla od jabuka jedna je od najpoznatijih slastica na svijetu. Iako se proizvodi u mnogo varijanti, austrijska je najpoznatija po izuzetno tankoj i hrskavoj kori. Punjenje se sastoji od jabuka, šećera, grožđica, cimeta i krušnih mrvica. Još jedan naizgled jednostavan bečki desert, a zapravo odličan spoj hrskavog tijesta i sočnog punjenja. Rezultat koji mogu postići samo vješti slastičari. Štrudle od jabuka poslužuju se u mnogim kavanama u Beču jer su zaista važan dio austrijske kulture.

Kaiserschmarrn (Carski drobljenac)

Prva dva deserta poznata su i popularna u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. No, kaiserschmarrn poznatiji je u krajevima koji su bili pod većim austrijskim utjecajem. Dobar dio kontinentalne Hrvatske, barem stariji stanovnici, sigurno će znati kakva je ovo slastica. Poznata kao desert s nebesa osmišljen za udovoljavanje potrebe za slatkim. Pojednostavljeno bismo mogli ovo jelo opisati kao natrgane pjenaste palačinke posute šećerom i umakom od jabuka. Želite li servirati ovaj desert gostima zaista se morate potruditi jer vizualno nije veoma privlačno, ali kada ga probaju sigurno vam neće zamjeriti.

Buchteln (buhtle)

Zarolano, slatko dizano tijesto izrazito popularno i kod nas. U Beču ćete najčešće naići na one punjene pekmezom od šljiva, ali mnogo je dostupnih kombinacija. Neki ih čak peku bez punjenja pa ih poslužuju sa sočnim umakom od vanilije. Bez obzira koju varijantu odaberete toplo preporučamo uživati u buhtlama uz šalicu bečke kave u nekoj od brojnih kavana.

Punschkrapfen (Punč krafna)

Raskošna, ružičasta torta punjena džemom od marelica, nugat čokoladom i natopljena u rumu. Vjerujemo da je ova prva rečenica bila sasvim dovoljna da vas nagovorimo da ju probate. Ako vam ipak treba i dodatni razlog onda ćemo samo naglasiti da se radi o jako fotogeničnoj torti koja je užitak i za oči i za okusne pupoljke.

Putovanja nisu trenutak za dijetu, a bečki deserti će uništiti i najmanju mogućnost da u tome uspijete. Uživajte u ovim i svim ostalim slasticama koje nudi raznolika ponuda Beča, a o kilaži razmišljate na povratku.

Travel Advisor – Wine and gastro

Preplatite se na naš YouTube i TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleNova godina u Aminess Maestral Hotelu 
Next articleDrvo grudnjaka