Travel AdvisorTravel Advisor

Osam dana Baltika

Litva, Latvija i Estonija balitičke su zemlje o kojima se u našim krajevima malo zna. Često ih se međusobno miješa, a od svih njih možda je domaća javnost naviše doticaja imala sa Litvom koja je već desetljećima moćna košarkaška sila. Još iz vremena dok smo se i mi mogli takvima susretale su se naše vedete Petrović, Kukoč, Rađa i drugi sa velikanima litavske i europske košarke poput Sabonisa i Marčiulionisa. Izuzev toga o baltičkim zemljama zna se tek da su daleko, da su prilično hladne i to je manje više to.

Ipak riječ je o vrlo interesantnom i turistički potcijenjenom dijelu Europe. Početna točka nekadašnjeg Jantarnog puta krije mnoge ljepote te vrlo interesantnu kulturu i povijest. Malo je poznato su Litavci bili posljednji pagani u Europi, Estonci narod koji je u svojim programerskim laboratorijima kreirali Skype ili pak da je Riga, glavni grad Latvije (ili Letonije, kako vam je draže) prijestolnica art nouveau u Europi te grad koji se redovito nalazi na vrhu lista najljepših prijestolnica Starog kontinenta.

 

Upravo zbog toga u ovom tekstu ću vam pokušati predložiti osmodnevnu turu kroz koju biste trebali doživjeti Baltik, njegovu kulturu, povijest, gastronomiju i arhitekturu na najbolji mogući način.

Ukoliko želite posjetiti Baltik, najbolje vrijeme je kasno proljeće ili pak ljeto kada se vremenske prilike u ovom dijelu Europe donekle ustabile, a temperature porastu i do 25 stupnjeva Celzijusovih.

S obzirom na raspored država i bitnih lokaliteta najbolja opcija je da letite na sami sjever ili na jug, odnosno ili u Vilnius ili u Tallin. Stvar je osobnog odabira i zavisi o tome za koji grad ćete ‘upecati’ jeftinije karte. Solidno su povezani sa Hrvatskom preko Beča.Osam dana Baltika.

PRVI DAN – SKRIVENI ŠARM VILNIUSA

No krenimo u obilazak iz Vilniusa, glavnog grada Litve. Riječ je o relativno malom glavnom gradu i objektivno govoreći, na prvu, najskromnijem od tri na Baltiku. Ipak Vilnius ima pomalo prikriveni šarm koji se da otkriti ukoliko znate što i gdje potražiti. Najjeftiniji je od tri baltičke prijestolnice te se ležaj u inače dosta dobrim hostelima može pronaći za 6 eura za jednu noć. Moja sugestija je da izaberete hostel u četvrti Užupis koji se nalazi preko rijeke Vilne (manje od dvije u gradu).

Sama četvrt je najživopisniji dio Vilniusa, jer je prije 15-ak godina grupa mladih i ambicioznih umjetnika od opskurnog i relativno opasnog kvarta vlastitim naporima učinila Užupis najugodnijim mjestom za život u glavnom litavskom gradu. Proglasili su i vlastitu državu unutar Vilniusa, po uzoru na kopenhagensku Christianiju te se u samoj četvrti može vidjeti mnoštvo artističkih uradaka od kojih se najbolji primjerci nalaze uz samu rijeku. Nemojte se začuditi ukoliko na cesti vidite stari glasovir ili pak kip Isusa s ruksakom na leđima.

Također u toj četvrti djeluje i tajno društvo koje pod mostove vješa ljuljačke. Počnete li svoj obilazak iz te četvrti dovoljno je preći rijeku i naći ćete se u povijesnom centru grada kojim dominira Gediminasovo brdo, mjesto iz kojeg je izniknuo Vilnius te kolosalna katedrala od bijelog kamena. Isplati se pogledati i predsjedničku palaču te golemi sveučilišni kompleks, a turu možete završiti pored jednog od najpoznatijih hodočasnićkih odredišta u ovom dijelu Europe – Gate of Dawn.

Isplati se također kušati neke od lokalnih specijaliteta poput knedli punjenjih mesom i vrhnjem koje Litavci nazivaju Cepelinai, neko od popularnih variva od povrća ili pak hladnu ružičastu juhu od cikle.

Za cijeli obilazak dovoljno vam je jedno poslijepodne ili pet sati lagane šetnje.

  1. DAN

S obzirom da je Vilnius grad za čiji je obilazak dovoljno dan i pol dobro je potrošiti nekoliko sati za izlet do dvorca Trakai. Riječ je od jednom od najljepših zamaka u Europi. Građen od crvene cigle na otočiću u sred jezera djeluje iznimno atraktivno u svim godišnjim dobima. Osim toga riječ je o jedinom povijesnom nacionalnom parku u Europi, a vrlo je bitan i za litavski nacionalni identitet. Za njega je vezana i priča o ljubavi, jer je jedan od velikih vojvoda Trakai podigao na otočiću za svoju suprugu primorku koja je patila za svojom Palangom i morem koje je oplakivalo njezin nekadašnji dom.

Osim toga,  gradić u kojem se dvorac nalazi ima dobru i specifičnu gastronomsku ponudu zahvaljujući utjecajnoj židovskoj manjini koja tu obitava već nekoliko stoljeća.

Do dvorca se iz Vilniusa može doći autobusom i računajte da vam je za taj put u jednom smjeru treba 45 minuta do sat vremena.

Drugi dio dana, koji ćete po svemu sudeći provesti u glavnom gradu Litve možete iskoristiti za obilazak Muzeja totalitarizama koji je smješten u nekadašnjem KGB-ovom zatvoru ili pak uživajući u nekom od besplatnih šetačkih tura koje nude mladi vodiči. Ture uglavnom počinju u 12 sati, a početna točka je trg ispred gradske vijećnice u starom dijelu grada.

  1. DAN

Nakon što ste prokrstarili glavnim gradom zgodno se spustiti i na more. Najbolji izbor za izlazak na litavsku obalu svakako je Klaipeda koja je sa Vilniusom sjajno povezana brojnim, kvalitetnim i relativno jeftinim vlakovima. Najveća luka ove male baltičke države arhitektonski je potpuno različita od ostatka, jer se u njoj isprepliću ruski, litavski i njemački kulturni utjecaji, a poznata je još i pod imenom Memel. Lijepa luka i skladan centar grada te brojni šarmantni spomenici povezani s Klaipedinom pomorskom povješću okupirat će vas na pola dana. Ukoliko se zateknete u ovom gradu tijekom ljeta toplo vam preporučam da trajektom pređete do pješćanog spruda ispred grada te na njemu uhvatite bus za Palangu. Trebat će vam pola sata do tog lijepog turističkog gradića koji uz pješčane plaže nudi i raskošnu ponudu plodova mora.

  1. DAN

Nakon toga vrijeme je da krenete prema latvijskoj prijestolnici Rigi. Moja je preporuka da uzmete vlak do Šiauliaija, četvrtog najvećeg litavskog grada, a potom busom nastavite dalje. Ipak, u Šiauliaiju potrošite nekoliko sati i posjetite spektakularno Brdo križeva, desetak kilometara od grada. Riječ je o lokalitetu koji na maloj površini krije više stotina tisuća križeva. Nastalo je prije više od 150 godina kao otpor Litavaca Ruskom carstvu. Do Brda križeva voze busevi s autobusnog kolodvora i potrebno vam je svega par eura za ovaj izlet.

Nakon toga nastavite svoj put prema Rigi. Glavni grad Latvije turističko je središte cijele regije. Smještaj se može naći po 7, 8 eura za noć u nekom od hostela u samom centru grada.

  1. DAN

Riga je, kao što sam već ranije napisao, centar art nouveau i samim tim arhitektonski je vrlo raskošna. Čak tri katedrale – protestantska, katolička i pravoslavna – u samom centru grada te spektakularna Kuća crnih glava glavni su motivi ovog grada. Osim toga vrijedi vidjeti i dvorac na obalama rijeke Daugave i spektakularnu modernu Nacionalnu knjižnicu. Idealan suvenir iz Rige je figurica crne mačke za koju je vezana jedna simpatična priča. Naime, gradom su vladali trgovci, a nakon što je jedan od njih izbačen iz ceha na svoju kuću koja je gledala na sjedište udruženja stavio je skulpturu crne mačke sa stražnjicom okrenutom prema njihovom prozoru kako bi pokazao što misli o svome izgonu.

  1. DAN

Šesti dan ove ture možete iskoristiti za detaljnije istraživanje glavnog grada ili pak otići na izlet u NP Kemeru koji se  nalazi 45 minuta od Rige. Prekrasni močvarni krajolici u ljetnim danima oduševit će svakog ljubitelja prirode. Razigranost boja i ptičijeg svijeta bit će lijepa promjena u odnosu na gradsku vrevu. Nakon toga vrlo blizu je i najduža baltička plaža, a ona se nalazi u gradu Jurmali. Busom je dovoljno 20 minuta vožnje od Kemerua do Jurmale no budite oprezni te provjerite red vožnje prije no što se upustite u avanturu. Jurmala je pak dobro povezana sa Rigom te busevi voze redovito.

  1. DAN

Nakon Rige, red je da se dotaknete i Estonije. Flix, ali i druge prevozničke kompanije redovito voze na toj relaciji za koju će vam trebati nekih šest sati. Preporuka je stoga da krenete rano ujutro kako biste u poslijepodnevnim satima stigli u Tallin. Glavni grad Estonije je potpuno drugačiji od Vilniusa, ali i Rige. Srednjovjekovni grad sa sjajno očuvanim zidinama i brojnim tornjevima širi bajkoviti šarm na svakom uglu. Jedna od najstarijih i najatraktivnijih gradskih vijećnica u Europi, crkva Aleksandra Nevskog i spektakularna crkva svetog Olafa samo su dio ponude najsjevernije baltičke prijestolnice. Zgodno je pogledati i tunele koji se nalaze ispod grada, posjetiti pomorski muzej smješten u tornju koji se naziva Debela Margaret ili uživati u sjajnom marcipanu po kojem su talinske slastičarnice poznate. Restoranska ponuda raskošna no cijene su znatno više no u Vilniusi i Rigi te je najbolje izabrati kakav restorančić u ulici Viru.

  1. DAN

Posljednji dan ovog zamišljenog osmodnevnog putovanja zgodno je iskoristiti za posljednju šetnju Tallinom i uspon na neki od brojnih gradskih tornjeva. Prije no što odletite prema jugu ne propustite kupiti zalihe čokolada tvornice Kalev koje su zbilja prava poslastica za svakog sladokusca.

Uz sve spomenuto, na ovoj ruti ima još interesantinih stvari za pogledati. Tako se u Litvi posjetiti etno selo u gradu Rumšiškes ili geografski centar Europe u Purnuškesu i Sabonisov grad Kaunas. U Latviji se isplati zaletiti do prekrasne palače u Jelgavi, a u Estoniji nedaleko od Tallina vrijedi ‘baciti oko’ na klifove Pakri i nekadašnju sovjetsku vojnu bazu u gradu Paldiski. Također moguće je organizirati i jednodnevni izlet trajektom u Helsinki. Nudi Baltik još mnogo toga no za neke stvari bi trebalo više dana pa je ova preporuka prilagođena i vremenu koje imate na raspolaganju.

Top 10 mjesta koje treba vidjeti u Amsterdamu

Kada je najbolje posjetiti Island ?

Gdje u Madridu uživati u hrani, piću i kulturi?!

Previous article20 najsigurnijih aviokompanija na svijetu
Next articleKako je beba Vito odveo roditelje na Sejšele