Osigurajte svoje zdravlje tijekom putovanja

Autor članka:
Podijeli:

Tijekom putovanja važno je osigurati svoje zdravlje

Izvor: Your Europe

Gdje god da jeste zdravlje je uvijek najbitnije i trebate o njemu voditi računa. Znate li da ako se tijekom privremenog boravka u drugoj zemlji Europske unije iznenada razbolite, neovisno o tome jeste li na odmoru, poslovnom putovanju ili studiju, kao građanin EU-a imate pravo na liječenje ako se ono ne može odgoditi do vašeg povratka kući? To znači da imate jednaka prava na liječenje kao osobe osigurane u zemlji u kojoj boravite.

Ono što trebate imati sa sobom svaki put kada putujete u inozemstvo je europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) jer je ona dokaz da ste osigurani u jednoj od zemalja EU-a. Ako ju nemate ili ju ne možete upotrijebiti (npr. za privatne zdravstvene usluge), liječenje vam ne smije biti uskraćeno. Međutim, moguće je da ćete ga morati unaprijed i tražiti povrat troškova kad se vratite kući.

Kako možete dobiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO)?

U nekim zemljama se EKZO izdaje zajedno s nacionalnom zdravstvenom iskaznicom, dok ju u drugim zemljama morate posebno zatražiti. EKZO bi se trebala izdavati bez naknade i vaš zavod za zdravstveno osiguranje trebao bi vam je besplatno izdati prije putovanja. Također, sa svojim zavodom za zdravstveno osiguranje obvezno provjerite jesu li vašim zdravstvenim osiguranjem pokriveni i članovi vaše obitelji.

Postoje i određena ograničenja upotrebe europske kartice zdravstvenog osiguranja

  • Državljani trećih zemalja ne mogu upotrebljavati EKZO za liječenje u Danskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, osim ako su izbjeglice koje borave u državi članici EU-a ili su osigurani kao članovi obitelji građanina EU-a.
  • EKZO se ne može upotrijebiti za spašavanje ili povratak u domovinu: za pokrivanje troškova prijevoza kući nakon što ste se ozbiljno razboljeli ili doživjeli nesreću tijekom boravka u drugoj zemlji EU-a bit će vam potrebno posebno osiguranje
  • EKZO ne pokriva privatno liječenje. Možete ga upotrebljavati samo za liječenje kod pružatelja zdravstvenih usluga koje su dio javnog sustava.
  • EKZO ne pokriva planirano liječenje u drugoj zemlji EU-a.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave