Search
Close this search box.

JABUKA – Ovdje živi najbrža životinja na svijetu

Autor članka:
Podijeli:

Otok Jabuka je kroz povijest bio poznato lovilište sokolova. Po starim zapisima lov se provodio u jesen, točnije u rujnu. Francuz Castela 1603. godine govori kako je u podnožju otoka bila neka kućica u kojoj su boravili hvatači dok su obilazili gnijezda po liticama. Ističe kako je penjanje po Jabuci bilo vrlo teško ali se izlaganje opasnostima moglo dobro naplatiti.

Portugalac da Albergaria zapisao je kako je neki mletački plemić svake godine zarađivao više od 50 kruzada na prodaji ovih ptica.

Hvarska komuna oglašavala je dražbu za pravo na lov tih sokolova. Vještinu lova i dresuru na Jabuku su vjerojatno donijeli Benediktinci, otkriva Podvodni.hr.

Godine 1516. neka četvorica (vjerojatno s otoka Visa) uzeli su manju barku i potajno otišli na Jabuku kako bi pohvatala sokolove i na njima dobro zaradila. Tamo ih je zatekla oluja i otrgla im slabo privezanu brodicu te su ostali na otoku odsječeni bez hrane i vode. Budući da nitko nije znao za njihove namjere, nisu ih ni tražili na Jabuci, pa su sva četvorica umrla od gladi i žeđi.

Sivi sokol (Falco peregrinus), poznat po tome što je najbrža životinja na svijetu, još uvijek se gnijezdi na Jabuci i napada dronove koji pokušavaju uhvatiti lijepe snimke otoka, pišePodvodni.hr.

Sivi sokol je apsolutni svjetski rekorder sa svojom brzinom koja može dosegnuti i više od 300 km/h! On nije samo najbrža ptica, već i najbrža životinja na svijetu.

Iako je u standardnom letu najbrža ptica na svijetu čiopa (vrsta jako slična lastavicama) koja može letjeti brzinom od 160 km/h, Sivi Sokol se i dalje smatra rekorderom sa najvećom zabilježenom brzinom od čak 389 km/h. Važno je zapamtiti da Sivi Sokol ovu brzinu može dosegnuti samo kada se obrušava (na plijen).

D.G.

izvor: morski.hr

VIDEO Hrvatski arhipelag kojeg posjete rijetki, a snimke iz ove perspektive još su rjeđe

https://www.travel-advisor.eu/viski-arhipelag/

Nove objave