Travel AdvisorTravel Advisor

Ston – povijest ispisana u soli i kamenu

Putujući prema jugu Hrvatske doći ćete do Stona, gradića bogate i uzbudljive povijesti na poluotoku Pelješcu. Ston – povijest ispisana u soli i kamenu.

Stonska Solana

Stonsko područje je zahvaljujući svom zemljopisnom položaju, plodnim poljima, obiljem vode i solila, te kratkoj prevlaci što spaja poluotok Pelješac s kopnom, već u najstarijim vremenima postalo važno prebivalište za čovjeka. Solana potječe još iz rimskog doba, dva tisućljeća prije Krista. U antičko doba ovaj kraj nastanjivali su Iliri i Grci, a od 167. godine pr.Kr. započinje vrijeme vladavine Rimljana gdje se po prvi put spominju eksploatacija i branje soli na stonskom području. Stonske su solane najstarije u Europi i uopće najveće sačuvane iz povijesti Mediterana.

Radi zaštite izgrađene su i monumentalne zidine u 14. i 15. stoljeću, i to po uzoru na dubrovačke te nose ista imena kula. Najveći pothvat toga doba bila je gradnja posve novih gradova na području Dubrovačke Republike – Stona i Malog Stona, te kilometar dugačkoga zida među njima s kulom vrh brijega (14. st.). Tako je cijeli poluotok Pelješac bio pregrađen i zaštićen od mogućeg napada s kopna. Cilj je bio očuvanje najveće vrijednosti u dubini zaljeva “Stonske solane” velika prirodna solila, u kojima se stoljećima proizvodila morska sol, monopolni proizvod Dubrovačke Republike. Nekadašnja vrijednost Stona kao grada soli potvrđuje se još i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu.

Tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra.

Stonske zidine

1334. godine Dubrovnik je stekao Pelješac. Radi zaštite je podigao monumentalni obrambeni sustav, najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat ondašnje Europe. Prvo je u tridesetak godina zidan obrambeni bedem, s jedne na drugu stranu poluotoka. Prema jedinstvenom projektu planski su podignuta dva utvrđena gradića: južno Ston i sjeverno Mali Ston s ciljem okupljanja ljudi za čuvanje granica i rad u solanama. Nad zapadnim strmim obroncima Prevlake Pelješac je odvojen od kopna pomoću Velikog zida. Prebacujući se dvostrukim potezom preko brda, u ukupnoj dužini od 5,5 km, zidine su pojačane sa 40-tak kula i 5 tvrđava. Najjača Bartolomija prozvana prema svecu zaštitniku oružja na najvišem vrhu.

Okusi i mirisi Pelješca i Dalmacije

Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine ovim prostorom. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16. stoljeća, a o uzgoju iz 17. stoljeća, zapisi iz vremena Dubrovačke Republike. Njima se organizira uzgoj dodjelom koncesija i povlastica koje uživaju uzgajivači.

Likeri i rakije proizvedeni od aromatičnih trava ubranih na pelješkim vrhovima, stonska krupna sol oplemenjena samoniklim aromatičnim biljem iz pelješkog krša, proizvodi od lavande, ručno rađeni sapuni po starim i provjerenim recepturama naših baka, arancini i bruštulane mjendule, džemovi i maslinovo ulje te suveniri od maslinovog drva samo su neki od suvenira koje biste mogli ponijeti iz Stona.

Biskupska palača

Svi željni kulture i umjetnosti moraju posjetiti nekadašnju Biskupsku palaču, mjesto spoja povijesne i kulturne baštine. Počela se graditi nakon obnavljanja biskupije 1541. godine, a završena je 1572. u vrijeme biskupa Bonifacija de Stephanisa. Bila je to jedina zgrada u Stonu kojoj je izvorno pripadao vrt. Danas je Biskupska palača župni dvor u čijem se prizemlju nalazi Lapidarij. No, iako je Ston mjesto, on je ustvari riznica kulturno-povijesnih spomenika. Među njima je i spomenuta Biskupska palača koja je preživjela nekoliko ratova i potresa, ali se unatoč svemu tome održala do danas.

Kaleži, križevi, darovi i nakit iz prošlosti

U prizemlju Biskupske kuće nalazi se Lapidarij, čiji postav privlači sve više posjetitelja. Mogu razgledati kameni ulomci, kaleži, križevi, zavjetni darovi, nakit i ostale dragocjenosti iz starog i novog Stona. Tako možete vidjeti povijesni prikaz Stona od rimskih vremena, rankoršćanskih crkava od 6. stoljeća kao što je crkva sv. Marije Magdalene. Ona je ustvari bila prva stonska katedrala pa sve do 17. st. Zanimljivi su i ostaci s crkve Velike Gospe ili Gospe od Lužina iz 9. st. te crkvice sv. Mihajla s prijelaza 10. na 11. stoljeće.

U njenoj se unutrašnjosti nalaze freske koje su među najstarijima u Hrvatskoj. U Lapidariju se nalazi i fragment freske s ribljom ljuskom iz crkve sv. Marije Mandaljene, ranokršćanske crkve u Stonu. 

Sve posjetitelje koje zanimaju kultura i povijest zasigurno će privući veliki broj moćni poput Isusova križa i Isusove krune iz druge polovine 15. st. Nju je u Ston donio biskup Bonifacije. On je, među ostalim, jedno vrijeme bio stonski biskup koji je sagradio Biskupsku palaču.

izvor: djelomično hotspots.net.hr

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePropast najveće hrvatske putničke agencije
Next articleNajbolje lokacije za promatranje zvijezda u Hrvatskoj