Travel AdvisorTravel Advisor

Ovaj grad je glamurozna kraljica Mediterana

Nica je mjesto u kojem želimo živjeti

Glamurozna Azurna obala ima svoju kraljicu, a to je Nica. Veličanstven grad i jedan od najljepših, a zasigurno najfiniji veliki grad na Mediteranu. Nica je primjer urbane kulture i elegantnog uređenja grada. Poželjno mjesto za život ili barem poneki odmor pogotovo kad zahladi na kontinentu.

Elegantan grad

Simbol ovog grada je Promenade des Anglais. Dugačka šetnica i prometnica. S jedne strane je šljunčana plaža, a s druge veličanstvene palače i ponajbolji hoteli. Za sve koji vole kupanje na divnoj plaži, brojne beach barove te sve blagodati koje pruža uređeni grad, Nica je odredište broj jedan na Mediteranu. Naravno, svoje prednosti imaju Barcelona, Marseille ili Genova, no Nica je ipak ispred ostalih.

Cour Saley

Uz sam početak ove promenade koja oduzima dah se nalazi stara Nica – Vielle Ville. Uske popločane ulice, kuče raznobojnih fasada, mali trgići na kojima se nalaze brojni restorani te zgodni mali dućančići s umjetničkim rukotvorinama čine srce ovog grada. Na početku starog dijela su gradska vijećnica, opera, a pored nje divna tržnica Cours Saleya. Po danu živahan prostor na kojem se prodaju cvijeće i lokalni proizvodi, a navečer štandove zamjenjuju stolovi restorana.

Port Lympia

Mnogi kažu da se u tom kvartu najbolje jede i to za pristojne cijene. U središtu starog djela se nalazi katedrala Sainte Reparate de Nice blizu koje se prodaje najbolji talijanski sladoled u gradu. S druge strane je stara luka Port Lympia te trajektno pristanište brodova koji voze za Korziku. Iznad starog dijela grada se uzdiže Parc de la Colline du Chateau, s čijeg se vrha proteže pogled na grad i zaljev.

Prema istoku dalje vodi cesta uz more prema Cap de Nice te ultra mondena mjesta Villefranche sur Mer, polutok s najskupljim vilama i hotelima Cap Ferrat te kenževini Monaco.

Nica je središte Azurne obale

Prema istoku su gore navedena mjesta, a prema zapadu iza aerodroma Cagnes sur Mer, Antibes, Juan les Pins, Cannes te dalje obalna cesta prema Frejusu i St. Tropezu. Uz cestu je željeznička pruga koja nije atraktivna, no pruža brojne mogućnosti prijevoza pa je tako iz Nice do Monaca ili s druge strane do Cannesa potrebno svega pola sata vožnje. Autom, zbog gužvi treba više, a pitanje je i skupog parkinga pa se željeznicom koriste lokalci i turisti.

Antibes

Brdovita pozadina Nice

Brojna sela nude vrhunski smještaj i još bolje restorane. St. Paul de Vence, Biot, Grasse, Eze i mnogi drugi. Kad bi htjeli obići sva sela te mjesta uz more u Nici bi trebalo ostati barem tjedan dana. Treba spomenuti i da se na svega osamdesetak kilometra sjeverno na početku Alpa nalaze dva dobra skijališta – Auron i Isola 2000.

Biot

Nica je grad superlativa

Teško je pričati o Nici, a da to ne bude u superlativima. U taj grad dolazim više od dvadeset godina i pratim metamorfozu od običnog lučkog grada u veličanstvenu ljepoticu koja privlači turiste iz čitavog svijeta cijele godine. Turizam u Nici traje 365 dana. Hoteli i restorani se nikad ne zatvaraju. Istina, u provinciji PACA – Provence – Alpes – Côte d’Azur živi više od pet milijuna ljudi. Prihodi od turizma su slični Hrvatskim, no oni daleko više zarađuju jer se hrana te svi ostali proizvodi koji se koriste u hotelskoj industriji uglavnom ne uvoze. Veliki kruzeri uglavnom je ne posjećuju. Nica je danas to što jest zahvaljujući masovnom ulaganju u infrastrukturu koju prati ubrzani razvoj grada.

Joie de Vivre

Promenade d Anglais

Ono što najviše pomaže turizmu da traje čitave godine su dva glavna faktora. Francuska je sinonim „Joie de Vivre“ načina života koji nas uči laganom i hedonističkom životu, a Azurna obala prednjači u tome. Zahvaljujući tom brižno njegovanom imidžu dolaze brojni turisti koji ostaju nekoliko mjeseci, potovo van kupališne sezone. Unajmljuju kuće, sobe po „long stay“ principu te uživaju u brojnim aktivnostima te kulturnoj ponudi. Upravo je to drugi faktor uspješnosti. Kulturna ponuda, brojne sportske manifestacije, kongresi te ugodna klima privlače turiste čitave godine.

Muzeji velikih majstora

Fernand Leger

U Nici i okolici se nalaze četiri značajna muzeja koje svakako trebaju obići ljubitelji slikarstva. Muzej Matisse se nalazi u zgodnoj četvrti Cimiez do koje vozi tramvaj. Muzej Marc Chagall je bliže centru te također dostupan tramvajem. U obližnjem selu Biot je nacionalni muzej Fernanda Legera, a nešto dalje u starom dijelu Antibesa muzej Pabla Picassa.

Nica je mjesto za uživanje

Dovoljno je prošetati parkom Alberta prvog, ulicom Massena do istoimenog trga, izgubiti se u starom gradu ili provesti dan na plaži. U Nici se nalaze i brojne trgovine, butici te robna kuća Galleries Lafayette te šoping mol Nice Etoile u centru te veliki Cap 3000 pored aerodroma. Najbolji način za obići je unajmiti bicikl ili romobil jer su staze brojne i odlično označene. Središte grada nije veliko pa se pješke mogu obići znamenitosti. Grad je spoj talijanske i francuske kulture pa je upravo to čini poželjnom destinacijom.

Nica je izuzetno dobro povezana direktnim avionskim linijama s brojnim europskim gradovima. Prednjače Easy Jet i Air France te vlakovima s ostatkom Europe. Sezonski je povezana avionima sa Zadrom i Splitom u Hrvatskoj. Van sezone su iz Zagreba najbolje veze preko Pariza.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleConde Nast izabrao: Koje su najbolje stvari za raditi u Dubaiju?
Next articleOvih pet su najbolje zemlje za život penzionera u EU