Travel AdvisorTravel Advisor

Ove platforme su najbolje alternative za Couchsurfing

Otkrijte alternative za Couchsurfing

S više od 10 milijuna članova, Couchsurfing je definitivno najveća zajednica. Međutim, platforma se postupno raspada nakon početka komercijalizacije. Prvo su se redoviti korisnici uplašili, zatim je dodano oglašavanje, a sada platforma podliježe naknadi. To više ne odražava duh Couchsurfinga koji je želio zemlju i njezine ljude približiti na drugačiji način. Stoga je vrijeme da potražite odgovarajuću alternativu. Postoji puno alternativnih platformi s dobro poznatim šarmom Couchsurfinga, pa čak i mnoge druge alternative koje niste očekivali.

Najpopularnije alternative

Couchsurfing vam ne nudi samo mogućnost boravka kod domaćina, već i kontaktiranje drugih putnika putem funkcije hangout. Nažalost, većina platformi vam ne nudi ovu opciju, ali postoje druge dobre aplikacije za upoznavanje putnika i lokalnog stanovništva, kao što su MeetUp ili Hostelworld. MeetUp je besplatan i gotovo u svakom gradu postoje razne mogućnosti za sastanke s drugim putnicima ili za sportske aktivnosti. U međuvremenu je u Hostelworld uvedena funkcija hangouta, slična Couchsurfingu. Pomoću ove funkcije možete se dopisivati s drugim putnicima iz svog hostela ili s putnicima iz grada u kojem se nalazite.

BeWelcome

BeWelcome je najpopularnija alternativa Couchsurfingu. Nažalost, platforma nema puno korisnika, ali ima uvjerljivo bolje funkcije i više sigurnosti te je besplatna. Ima moto “Ugostiteljstvo i kulturna razmjena” i vrlo je dobra alternativa Couchsurfingu. S jedne strane ne postoji kompanija s ekonomskim interesima u pozadini, a s druge strane odluke se demokratski koordiniraju u zajednici. Zajednica već broji 100.000 ljudi, ali je nedostatak što još nije velika na globalnoj razini.

Trust Roots

Godine 2015. Trust Roots je registriran kao neprofitna organizacija u Velikoj Britaniji. Platforma sada ima više od 70.000 članova i nastavlja svoj rast. Trust Roots je prije svega platforma za alternativne putnike, a njena vrijednost je u tome što je besplatna pa je dostupna svima. Jedina mana je u tome što je platforma gotovo isključivo zastupljena u Europi.

Global Freeloaders

Global Freeloaders posluje prema motu jeftinog putovanja svijetom i susreta s prijateljima u isto vrijeme. Zajednica od 120.000 članova vrlo je opuštena i pridaje veliku pažnju interesima članova. Iako je Global Freeloaders globalno prisutan, Australija nudi najbolje šanse za pronalazak smještaja. Web stranica je namjerno jednostavna kako bi se pozornost medija svela na minimum, ali to nije vidljivo zajednici. Posebna funkcija je cirkularni e-mail kroz koji cijeli grad dobije upit za pretragu smještaja.

© Alex King from Unsplash

Women Welcome Women

Kao alternativa Couchsurfingu i BeWelcomeu postoji platforma koju su napravile žene za žene. Osnovala ju je Frances Alexander u blizini Londona s vizijom ujedinjavanja žena i stvaranja trajnih prijateljstava. Platformu trenutno koristi oko 2.300 žena u 88 zemalja, a godišnja naknada iznosi 37 funti, što je oko 42 eura.

Novije platforme

Uvijek postoje nove platforme, od kojih neke rastu vrlo brzo. Ispod ću navesti neke koje bi mogle biti dobra alternativa.

  • Staydu – ovdje možete boraviti besplatno i čak pomoći domaćinu ili domaćici u njihovom poslu
  • Warmshowers – ova je platforma idealna za bicikliste jer ćete pronaći odgovarajući smještaj ili kamp s toplim tušem.
  • LGHEI – vrlo mala platforma za LGBTQIA+ putnike, a godišnja članarina iznosi 20 eura godišnje.
  • Host a Sister – trenutno je samo Facebook grupa, ali planira se izgradnja namjenske web stranice kako bi se proširila zajednica.
  • Welcome to my Garden – platforma osnovana u Belgiji gdje možete kampirati u vrtovima ljudi.

Smještaj u zamjenu za pomoć u kući

Umjesto da dobijete besplatan kauč za ništa zauzvrat, kao alternativu možete dobiti i stan u zamjenu za malo posla. Postoji puno obitelji domaćina kojima je potrebna pomoć, a u zamjenu će vam pružiti topli krevet i ukusnu hranu.

Help Exchange

Help Exchange ili skraćeno HelpX je platforma koja podržava volontere koji traže smještaj i povezuje ih s potencijalnim domaćinima. Umjesto da samo tražite smještaj, ovdje ćete pronaći domaćina kojeg možete podržavati u svakodnevnom radu. Radit ćete 4-5 sati dnevno na raznim zadacima ili projektima u zamjenu za besplatnu sobu i hranu. Dvogodišnje članstvo košta samo 20 eura i toplo se preporučuje.

WWOOF

Woofing funkcionira slično kao i HelpX, samo što je ovdje fokus na organskim farmama i samoodrživosti. Vizija iza toga je izgradnja održive, globalne zajednice u kojoj se odvija kulturna razmjena i daljnje obrazovanje. WWOOF ima 90.000 članova diljem svijeta i 6.000 organskih farmi u 100 zemalja. Za razliku od HelpX-a, ovdje se nalaze samo ekološke farme ili samoodržive farme te se prema tome i zadaci odnose na ta područja. I ovdje je radno vrijeme predviđeno na 4-5 sati dnevno, a zauzvrat dobijete puni pansion i krevet za spavanje. Godišnja članarina je 18 eura.

© Slow Ibiza from Unsplash

Moving Worlds

Moving Worlds je platforma za ljude s posebnim mogućnostima koji žele pomoći drugima. Svojim umijećem podržavate svjetske organizacije i njihove projekte, a zauzvrat dobijete besplatan smještaj i hranu. Sve su organizacije potvrđene od strane Moving Worlds, tako da vaša podrška ide izravno zajednici. Moving Worlds ima besprijekorne recenzije, što ga čini dobrom alternativom za Couchsurfing.

Trusted Housesitters

Umjesto da spavate na kauču, uz Trusted Housesitters možete imati cijelu kuću samo za sebe. Dok je domaćin na odmoru, vi mu “čuvate” stan ili kuću, a zauzvrat možete tamo živjeti besplatno. To ponekad uključuje brigu o mački ili psu. Dobra je stvar što se u stanovima ili kućama obično može živjeti nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Plaća se samo kotizacija od 100 eura koja je namijenjena odvraćanju sumnjivih korisnika, a nakon toga više nema troškova.

Volunteering & Co.

Postoje i brojne druge ponude, a njihova isplativost ovisi o odredištu putovanja i regiji. Primjerice:

  • WorkAway.info
  • WorkingTraveller.com
  • GrassRootsVolunteering.org

Koju alternativu izabrati?

Couchsurfing je izgubio privlačnost zbog komercijalizacije i postoji puno odličnih alternativa. Koja vam alternativa najviše odgovara ovisi o vašem stilu putovanja i onome što želite doživjeti. Uglavnom se može reći da su iskustva sa svim platformama vrlo pozitivna i zaista sudjelujete u životu lokalnog stanovništva te dobivate insajderske savjete i upoznajete destinaciju na drugačiji način. Ako stvarima pristupate razumno, dobro ćete se zabaviti s bilo kojom alternativom, a možda čak i izbrišete svoj Couchsurfing račun. Definitivno je vrijeme za nešto novo.

Veliki gradovi: Rijetko se može pronaći smještaj u velikim gradovima jer postoji velika potražnja, a mala ponuda. Ipak vrijedi pokušati jer možda ipak budete imali sreće. S druge strane, u manjim mjestima možda uopće nema domaćina.

© Denys Nevozhai from Unsplash

Čistoća: Prethodno pročitajte recenzije jer postoje neki vrlo kaotični Couchsurfing domaćini. Kritike uglavnom govore o ljubaznom domaćinu i nečistom ili kaotičnom stanu.

Žene: Ženama je uglavnom lako pronaći smještaj, no uvijek ima sumnjivih upita. Zato provjerite tko vam nudi ponudu ili jasno recite o kakvom se putovanju radi i direktno odbijte sumnjive ponude.

Muškarci:  Muškarcima Couchsurfing i sve alternative često nisu najlakša opcija jer svi domaćini uglavnom preferiraju žene. Naravno, uvijek postoji šansa za pronalazak ljubazne domaćice.


Autor naslovne fotografije: © Guilherme Stecanella from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleRužičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2023: Pobijedio Degrassijev La vie en Rosé 2019
Next articleStjenice su noćna mora svakog iznajmljivača