Travel AdvisorTravel Advisor

Polarna svijetlost – dramatična i magična igra svjetla

Polarna svjetlost ili Aurora Borealis , dramatična i magična igra svjetla koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Što uzrokuje ovaj bajkoviti prirodni fenomen?

U središtu sunca temperatura je 15 milijuna stupnjeva. Kako temperatura površine raste i pada, tako se na površina sunca kipi i stvaraju se mjehuri. Aurora ili polarna svjetlost nastaje zbog solarnog vjetra – struje vruće plazme koju Sunčeva korona izbacuje u svim smjerovima. Solarni vjetar putuje prema Zemlji i sudara se sa Zemljinom magnetosferom koja ga skreće s puta. Pritom se dio nabijenih čestica na magnetskim polovima uspije spustiti do atmosfere. Te nabijene čestice se sudaraju s atomima kisika i dušika koji onda emitiraju fotone.

Ovisno o energiji kisik može emitirati zelenu ili crvenkasto-smeđu svjetlost, a dušik plavu ili crvenu. Aurora obično izgleda kao velika plamena zavjesa na nebu, a oni koji ju nisu vidjeli uživo sigurno su vidjeli barem fotografije.

Vremenski uvjeti na suncu određuju hoćr li se polarna svjetlost vidjeti ili ne.

Odakle se najbolje vidi polarna svjetlost?

Područje sjeverne polarne svjetlosti je krug oko sjevernog magnetskog pola. Područje sjeverne Norveške sjeverno od Vesterålena je smješteno u ovoj zoni i, kao rezultat toga, imate najveću šansu vidjeti polarnu svjetlost. Tromsø se nalazi upravo u središtu područja polarne svjetlosti. Postoje druga mjesta u sjevernoj hemisferi koja se nalaze u ovoj zoni. Bilo kako bilo, osim Islanda, većina tih područja su slabo naseljena ili uopće nisu naseljena te su za mnoge ljude jedva dostupna ili nedostupna. Polarna svjetlost ponekad je vidljiva u središnjim i južnim područjima Skandinavije, također i u dijelovima južne Kanade i srednjeg zapada SAD-a i Aljasci.

Kada se polarna svjetlost najbolje vidi?

Najčešće se pojavljuje tijekom ožujka i travnja te rujna i listopada. Pravo vrijeme da iskusite duge zimske noći na Arktiku. Pojavu uvijek povezujemo sa ambijentom hladne zimske noći , samo zato što je za vrijeme mraka vidljivija. Što zalazite južnije u Skandinaviju , to će sezona polarne svjetlosti biti kraća. Najbolje vrijeme za promatranje je između 23:00 i 04:00.

Ukoliko ne ugledate polarnu svjetlost čak i kada ste na pravom mjestu i u pravo vrijeme, lokalci preporučuju da pričekate par sati. Priroda uvijek nagradi strpljive.

Polarne svjetlosti ne pojavljuju se samo na Zemlji, već i na drugim planetima, i u drugim sunčevim sustavima.

Sjeverne polarne svjetlosti nazivaju se aurora borealis. Svjetlosti na suprotnoj, južnoj, hemisferi nazivaju se aurora australis.

Ova pojava je oduvijek izazivala znatiželju, priče i razna objašnjenja. Špiljski crteži u Francuskoj stariji od 30 000 godina prikazuju ovaj prirodni fenomen. U praznovjernija vremena smatralo se da svjetlost najavljuje rat i uništenje. Mnogi književnici i astronomi pisali su djela inspirirani ljepotom polarne svjetlosti.  Aristotel, Descartes, Goethe i Halley samo su neki od njih.

Travel AdvisorYouTube kanal.

Autostopom po Islandu

Prvi hotel u svemiru – Rusija pomiče granice putovanja

Previous articleGradovi koje treba posjetiti zimi
Next articleBesplatne atrakcije u Londonu – 6 prijedloga