Travel AdvisorTravel Advisor

Preporuka za vikend na selu i to u Italiji pored Udina

Vikend na selu i to u Italiji.

Buttrio, Provincia di Udine

udaljena je samo dva sata vožnje od Rijeke i 86 kilometara od Ljubljane. Ova regija nudi brojne načine kako odmoriti glavu i tijelo, udisati svježi zrak i kusat lokalnu hranu i vino. Mi smo se smjestili u malom B&B Agriturismo Tra Le Vigne. Premda je siječanj, Agriturismo Tra Le Vigne otvoren je za goste uz popust na noćenje (90€, inače 100€/noćenje). Isti B&B smješten je na imanju uz vinariju i okružen je vinogradima tako zvanih “Buttrio hills” gdje vlada idealna tišina i mir.

Sobe u Agriturismo Tra Le Vigne

su prostrane, kreveti su opremljeni kvalitetnim madracima I jastucima, kupaone su velike skoro kao još jedna soba, detalji uređenja interijera su drveni ormari, romantično osvjetljenje i pogled na vinograde koji vam se pruža dok još lezite u krevetu.

Doručak se služi u prizemlju u kojem je upaljen kamin koji daje poseban ugođaj radi zvuka pucketanja drva i instantne topline koje osjetite dok doručkujete. Doručak nudi sve: kroasane, izbor šunke i sireva, žitarice i jogurte, izvrsnu kavu i domaće cijeđen sok od naranče koji vam poslužuje Gianna. Gianna nam je pomogla i pokazala biciklističke rute koje nudi Provincia di Udine (uz smještaj nudi se besplatan najam bicikla). Hvala Gianni! ?

Vikend na selu

Preporučujemo za večeru posjetiti Osteriu al Castello di Buttrio koja nudi odličan izbor jela specifičnih za regiju Friuli-Venezia Giulia. Izbor vina je iz vinarije koja je u njihovom vlasništvu. Isti vlasnici su Osterije, Agriturisma i vinarije. Probali smo njihovu selekciju salama I sireva, juhu od povrća, koja je izvrsna, te ravijole od brancina u umaku od rajčica. Hrana je lagana i ukusna, sve namirnice su lokalne,a osoblje je ljubazno.

Cijene su pristupačne (dva predjela, jedan primi pjati, jedan secondi pjati, litra vode, čaša crnog vina i dva cuvea dođu 50€) Također, ako vam se jede talijanska pizza, a želite ostati u toplom i ugodnom prizemlju smještaja Tra Le Vigne, preporučujemo pizzeriju Pizza Flash (takeaway) koja je udaljena 5 minuta autom od smještaja i nudi veliki izbor pizza. Cijene su 7€ za normalnu pizzu,a ljubazni bračni par će vam napravi pizzu ispred vas!

Famozno prizemlje B&B Agriturisma Tra Le Vigne nudi mini bar kojim se sami poslužujete. Mini bar nudi sav izbor crnih I bijelih vina iz vinarije. Preporučujemo crno vino Refosco i bijelo vino Friulano. Također u prizemlju možete čitati knjigu, radit, igrati šah ili samo uživati u pogledu. Pritom si sami puštate glazbu. Odličan weekend getaway, kojeg rado preporučujemo.

Nekih sat i pol vožnje dalje prema Dolomitima se nalazi Cortina d Ampezzo, još jedna divna vikned destinacija. Otpriliko isto daleko su i predivne stjene Tre Cime de Lavaredo.

Travel AdvisorAlpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleJe li Ligursko more najljepše na svijetu?
Next articlePrvo putovanje avionom s bebom