Travel AdvisorTravel Advisor

Kraljica talijanskih Dolomita – Cortina d Ampezzo

Kraljica talijanskih Dolomita, Cortina d Ampezzo je već desetljeća stjecište bogatih i slavnih koji se ovdje dolaze skijati, ali i vidjeti i biti viđen.

Cortina je oduvijek bila povezana sa svijetom filma.

Peter Sellers je na svoj prepoznatljivi spretno nespretan način tražio kradljivce dijamanata, James Bond se sunovratio na skijama niz poznatu bob stazu, a u zlatno doba talijanskog filma su Sofia Loren i njezino glumačko društvo ovdje bili svake zime. Dolce Vita je i danas nit vodilja gostiju ovog lijepog gradića stiješnjenog između masiva Tofane, Faloria i Cristallo. Nekima se možda čini poput stare dame uspoređujući je s modernim skijalištima, no Cortina je zadržala svoj dekadentni šarm te se i danas smatra najmondenijim skijalištem Italije.

Turistička tradicija je ovdje stvarno tradicija. Priča počinje još dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su sagrađene prve žičare i prvi Grand hoteli poput Miramonte Majestica, Cristalla i Savoie koji i danas odaju počast luksuzu i iz čijih se soba pruža spektakularan pogled na ponajljepši dio Dolomita. Panorama je uistinu neponovljiva i iako se čini da su Alpe svuda slične, Dolomiti su zasigurno njihov najljepši dio.

Zabava i šoping

Zabave ima mnogo i to vrlo različite. Glavna trgovačka ulica Corso Italia prepuna je butika i skupih dućana u kojima se mogu naći nove kolekcije talijanskih dizajnera. Ima pristojan broj kafića i restorana te poneki apres ski lokal, ne prebučnih jer ovdje nema takve publike. Radije se poslije skijanja prošeću bunde koje moraju biti u tonu s kućnim ljubimcima.

Cortinu zovu Fashion Capitol of the Alps.

Modne revije su vrlo česte i dok dame biraju bunde ili skijaško odijelo za sijedeću sezonu, gospoda kusaju vino u brojnim, izvrsno opskrbljenim vinskim podrumima. Cortina se nalazi u pokrajini Belluno na 1210 m.nadmorske visine. Skijalište od davnih dana prati glas da ima dobre restorane i  kuhare tako da gastronomska ponuda daleko nadmašuje onu iz skijališta u kojma je vrhunac kuhinje gulash suppe i germ knedla. Ipak je ovo Italija. Uza sve to, koga je onda briga sto žičare nisu najmodernije, a tri su glavna skijališta povezna tek ski busevima.

Luksuz sa stilom ali i sport

Domaći učitelji skijanja nose Pradu i voze skupe terence. Na skijaškim odijelima nose reklame Mercedesa ili Maseratija. Krivo bi bilo ne spomenuti i onaj sportski stih Cortine. Svake godine se ovdje održavaju utrke svjetskog kupa. Naša Janica je dugi niz godina bila kraljica, a održana je i 1956. zimska Olimpijada. To nam mnogo govori o kvaliteti skijaških staza koje su spektakularne. Pogotovo one na strani Tofane na čiji  vrh od 3200m vozi turistička žicara, a za bistrog vremena se vidi more. Najbolje staze su Olympia i Canalone. S druge strane doline Cristallo do kojeg vodi žicara iz samog središta mjesta nudi nešto blaže staze. Preko puta je Faloria povezana žičarama sa Cristallom.

Ponuda za one koji ne skijaju je vrlo bogata od šetnje prirodom, do klizanja na starom olimpijskom stadionu, letenja zmajevima, jahanjem te raftingom na snijegu.

2026. će se ordžati zimske olimpijske igre u Cortini (žensko alpsko skijanje, bob, skeleton, curling i biatlon).

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorSkijanje

Zimska olimpijada 2026. nikad bliže

 

Aspen – vodič po skijalištu na kojem skijaju zvijezde

Ako vam treba ideja gdje u šoping onda provjerite naš mali vodič

 

Previous articleŽeliš li plivati u tirkizno plavom oceanu ?
Next articleKako s djecom na Maldive