Moja priča iz New Yorka

Autor članka:
Podijeli:

MATEJA BOSEK // Nakon diplome na TTF-u, želja za putovanjem i novim iskustvima te stanjem u državi potaknuli su me da odem u NEW YORK

Priča iz New Yorka

Mateja Bosek se nakon uspješne studentske karijere, tijekom koje je imala nekoliko revija, preselila u  rad New York. 28-godišnja kreativka rođena je u Zaboku, no njezin san snova koji se ostvario je – Velika jabuka.

priča iz New Yorka

U New York je otišla prije par godina, na internship program u modnoj industriji.

– Posao, točnije praksa zbog koje sam prvotno došla u NY bila je za Study New York Re:Source Library koja se bazira na sustainable, odnosno održivoj modi, a ubrzo sam počela raditi i za G-III Apparel Group kao asistant dizajner. Ideja da praksu odradim vani vrtjela mi se još od kad sam upisala diplomski studij na TTF-u, a obzirom da sam diplomirala prošle godine ovo je bila zadnja prilika za tako nešto koju nikako nisam htjela propustiti – javlja Mateja.

office view

Nakon stečene titule magistra modnog i tekstilnog dizajna smatrala je da posao u struci jedino može pronaći u inozemstvu.

Naravno prva opcija je bila Europa, no moje ambicije su bile malo veće, malo dalje, točnije 6,900 km dalje. Želja za putovanjem, novim iskustvima, a i loše stanje u državi potaknuli su me da svoja dugogodišnja maštanja o preseljenju u NY pretvorim u stvarnost.

priča iz New Yorka

Put do NY trajao je punih 9 mjeseci.

Bio je to dug proces skupljanja informacija s obzirom da u samom startu nisam znala ništa o tome kako uopće dobiti neku vrstu radne vize, nisam čak ni poznavala nekoga tko živi u NY, ali moja želja je bila prejaka da bi me to obeshrabrilo. Bio je to velik izazov, ali vjerovala sam u ono da sreća prati hrabre, a to se i ubrzo pokazalo istinitim. Već u prva dva tjedan po dolasku ovamo uspjela sam pronaći još jedan plaćeni internship, a ovdje je to jako teško, neki bi rekli gotovo nemoguće, što je bio samo još jedan znak da ću vizu, koju sam prvotno zatražila na četiri mjeseca, definitivno produžiti.

mateja

S obzirom da ima 2 posla koja su dosta različita veoma je dinamično. Study NY je mala kompanija gdje se radi direktno s osnivačicom i dizajnericom kompanije, koja se fokusira na educiranju dizajnera o važnosti održivosti mode, a ujedno i predaje na FIT (Fashion Institute of Technology) i Parsons School of Design, dok je G-III velika grupacija poznatih modnih brendova gdje se uči što zapravo znači raditi u dizajnerskom timu i kako nastaje kolekcija od skice do gotovog proizvoda.

priča iz New Yorka

New York je mjesto koje nudi neograničen izbor svega

od restorana, barova, muzeja, izložba, trgovina, noćnog života, tako da svaki svoj slobodan trenutak provodi u gradu koji svaki dan oduševljava iznova.

Što se tiče hobija – rekla bih da je to trenutno moja “To-Do Lista”. Veoma sam sretna jer imam priliku istražiti grad polako, neopterećeno i nastojim uživati u svakom trenutku. Sve mi je dostupno jer stanujem Manhattanu, na Upper West Sideu blizu Central Parka. Ponekad ni sama ne vjerujem u to – otkriva Mateja.

priča iz New Yorka

Iako nikoga ovdje nije poznavala, u ovom gradu koji nikad ne spava brzo je pronašla društvo.

– Brzo sam se povezala s ljudima s naših prostora koji kao da jedva čekaju da dođe netko njihov i spremni su pomoći u svakom pogledu (Hvala Sara!). Također, postoji i Hrvatska zajednica koja se okuplja u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u koju je svatko dobrodošao. Moram spomenuti i kolege na poslu koju su mi vrlo brzo postali prijatelji i uvelike pridonijeli tome da se osjećam kao da sam oduvijek ovdje – zaključila je Mateja.

fashion

Planovi joj se mijenjaju iz dana u dan, tako da nastoji izvući iz ovoga sve najbolje što može i uživati u svakom trenutku.

Ono što bih svakako najviše voljela je povezati poslovno Zagreb – New York, što naravno nije nemoguće – otkrila je Mateja. Priča iz New Yorka.

ItGirl

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave