Prvo putovanje avionom s bebom

Autor članka:
Podijeli:

Prvo putovanje avionom s bebom

Putovati ili ne s malom bebom

stvar je vlastitog izbora svakog roditelja. Nakon kratkog razmišljanja odlučili smo se bookirati kartu i otići 8 dana, s našom kćeri od tada 6 tjedana, na mali godišnji odmor avionom.Prvo putovanje avionom s bebom

Prva pomisao bila je –” ajme, što ćemo stvarno ici”, zabrinutost kako će ona to podnijeti i ne spavanje 3 dana prije leta pokazali su se skroz nepotrebnim. Nasa curica od prvoga dana nije tipična beba koja samo jede i spava, već živahno dijete koje mora biti dio svake situacije u koju su uključeni i njezini roditelji, pa od tuda i naša zabrinutost kakva će biti tijekom leta koji traje 2 sata. Tjedan prije odlaska čitala sam portale, forume i istraživala što treba nositi sa sobom ako putujete malim djetetom, tako da smo bili spremni za svaku situaciju, čak i ako nam let bude kasnio ili bude odgođen.

Kako krenuti na putovanje bez nervoze i straha

Sa sobom smo imali Tarinu torbu

Prvo putovanje avionom s bebom

koja je sadržavala sve neophodne stvari za sto lakše “ preživljavanje” njezinog prvog leta, koja je sadržavala rezervnu robicu- benkicu, hlačice, majicu koji su se pokazali super odlukom posto nam se cura uneredila čim smo došli na aerodrom toliko da smo je morali presvlačiti, dezinfekcijski gel za ruke za mamu i tatu, a za nju maramice za dezinfekciju namijenjene dječjim ručicama, rezervne pelene i prostirku ( na aerodromima ima mjesto za presvlačiti bebe ali je dosta nehigijenski bez vlastite prostirke za presvlačenje), vlažne maramice, termosicu s vodom ( ako putujete s djetetom možete nositi njezinu termos bocu samo ne smije biti voda u plastici), hranu koju smo prebacili u malu plastičnu posudu koliko joj je dovoljno za pola dana koliko smo u putu sve skupa ( ako dojite onda je to nepotrebno), sprej za nos koji sluzi da bi djeci odčepio uši prilikom uzlijetanja i slijetanja kada se zagluše (ušprica se u svaku nosnicu-najobičniji sprej za nos za bebe od 0 mjeseci na dalje) , duda i boca ( ako nemate sprej pri ruci dajte djetetu da duda ili sisa, isti je efekt kao i sa sisanjem).

Na naš prvi let nismo nosili kolica jer nismo znali da smijemo (nakon 100 poziva Eurowingsu nitko nam nije mogao dati provjerenu informaciju) tako da je Tara išla u klokanici od Ergobaby-a koja se pokazala savršenim odabirom). Na kraju smo saznali da  na svaki let Eurowingsom možete nositi vlastita kolica bez dodatne nadoplate i ostaviti ih pred ulazom u avion, a na izlasku ih pokupite, samo se treba prijaviti na šalteru gdje se predaje prtljaga da ih etiketiraju.

Tada je imala 8 tjedana

Prvo putovanje avionom s bebom

Tara je prespavala oba leta, a mi smo, oduševljeni njezinim prvim letom, odlučili otići opet na par dana, ali ovaj puta nas dvije same, Croatia Airlinesom. Tada je imala 8 tjedana, a ovaj puta smo dobili bolje informacije, tako da je išla u kolicima (jaje) do aviona, mada je klokanica išla s nama za svaki slučaj.

Svaki let Croatia Airlinesa dopusta nošenje vlastitih kolica do ulaska u avion, sve isto kao i kod Eurowingsa. Dodatna informacija – Transavia ne dopusta bez nadoplate. Ili bookirati mjesto za dijete pa jaje ide u avion, ili predati u check in, ali to ne bi preporučila zbog vrlo ružnog baratanja kolicima i loših iskustava majki gdje su im se vratila kolica bez nekih dijelova.

Savjetnik za putovanja savjetuje putnike

Cijeli let je bila budna

Naše drugo putovanje, same nas dvije počelo je s istom pripremom, nosile smo iste stvari u ruksaku. Cijeli let je bila budna i gledala okolo naokolo, smijala se meni i čudila što to bruji. Posto nije spavala, par puta prilikom pada tlaka zaglušile su joj se uši, u isto vrijeme kada i meni, shvatila sam da se meškolji, dala joj dudicu i sve je prošlo super, bez i jedne suze.

Ako dijete ide u klokanici, pri prolasku kroz rendgen ne može biti u istoj. Ona mora proći kroz skenere, a beba u maminom naručju, u slučaju da se putuje u paru najčešće traže da prođe mama kroz skener bez bebe, pa se vrati po nju i opet prođe. Ako dijete ide u jaju (autosjedalica), u Amsterdamu prolazi s kolicima pored rendgena, a u Zg mora van iz kolica, a ona idu kroz posebne skenere.

Ako putujete sami s djetetom, morate imati pristanak drugog roditelja, sto smo mi tjedan prije leta sve obavili. Ne smije po datumu biti stariji od 2 dana, plus presliku dokumenta na kojem je vidljiv isti potpis kao i na pristanku roditelja na putovanje s djetetom bez njega. Uz sve to, mene su pitali da pokažem povratnu kartu, mada sam udana i svi imamo isto prezime, tako da i na to valja biti spreman. Na Schipholu u Amsterdamu, prilikom ukrcaja putnika, roditelje s djecom do 2 godine prozivaju prve, kako bi imali vise prostora smjestiti se i vezati, dok u Zg, niti u Köln-Bonn nije bio slučaj. Na kraju naših pustolovina mogu zaključiti da mi je drago da smo se odlučili putovati s njom.

Malim bebama je bitno da budu blizu majke

Prvo putovanje avionom s bebom

Ona se toga neće sjećati, ali tako malim bebama je naj bitnije da su blizu majke i oca, a putujući zajedno gradite jedan predivan odnos i međusobno učimo jedni od drugih, kako vi od bebe, tako i beba od vas. Vase dijete treba smirene roditelje, da bi i samo bilo smireno, a zatvaranje u 4 zida majke čini depresivnim.

Svaka nova majka će razumjeti što sam htjela reci, zato putujte i ne dozvolite strahu ili kritikama okoline da prevlada u odgoju vaše djece. Prvo putovanje avionom s bebom je veliko iskustvo. Putovanja su sreća

Travel Advisorlifestyle

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Nove objave