Purica – svjetska putnica

Autor članka:
Podijeli:

Saznajte zašto je purica svjetska putnica

Purica ima brojne nazive u svijetu – neki ju zovu “Turkey”, neki “Peru”, a neki čak i “India”. Suštinski je ona američka ptica koju je Benjamin Franklin poštovao daleko više od orla, a na engleskom jeziku ime ove ptice podsjeća na ime daleke zemlje. Govornici engleskog nisu sami: čini se da je puno ljudi diljem svijeta ovu pticu prozvalo s puno geografskih imena. Međutim, prije nego krenemo pričati o tome kako ju zovu diljem svijeta, saznajte nešto više od njenoj povijesti.

Kada su se prve purice pojavile u Europi?

Neposredno prije Božića, Sveučilište u Exeteru objavilo je otkriće purećih kostiju iz 16. stoljeća, a radi se o možda nekim od najranijih ptica dopremljenih iz Amerike. Doista, puretina, kultna ptica božićnih proslava, u Europi je predstavljena relativno nedavno. Međutim, odakle točno dolazi?

Dva muška purana
© sterlinglanier Lanier

Pripitomljena je u Americi prije najmanje 2000 godina, a visoko ju cijene kulture s američkog jugozapada i Mezoamerike. Kad su se europski istraživači iskrcali u Americi, od 1492. godine, zadivljeni su novim nizom životinja i biljaka koje su otkrili. Puricu su po prvi put otkrili tijekom četvrtog putovanja Kristofora Kolumba kada su se približili obali Hondurasa. Kralj Ferdinand Katolik 1511. godine tražio je od glavnog blagajnika novih zemalja, Miguela de Passamontea, da na svaki brod koji se vraća u Španjolsku pošalje deset purana, pola mužjaka i pola ženki. Izričito ih je želio početi uzgajati. U daljnjem pismu, 1512. godine, može se pročitati kako su doista dvije ptice dovedene u Europu s otoka Hispaniola (danas su to Haiti i Dominikanska Republika). Ovo je prvi dokaz o ranim koracima uzgoja puretine u Europi.

Međutim, katolički kraljevi nisu bili jedini koji su žudjeli za ovom egzotičnom pticom. U Velikoj Britaniji njeno predstavljanje počiva na drugim protagonistima. Tijekom 1590-ih, William Strickland iz Boyton-on-the-Wolds, sudjeluje u ekspedicijama Sebastiana Cabota u Sjevernu Ameriku te neki smatraju da je nakon jednog od svojih putovanja on pustio purane u Veliku Britaniju.

Jasno je da su purice brzo usvojene u različitim europskim zemljama, no točno mjesto njihova podrijetla još uvijek je tajna.

Pogled na dva purana
© Jon Sailer

Koja se imena diljem svijeta koriste za ovu životinju?

Na početku smo već naveli nekoliko naziva koji se koriste za puricu, no geografska etimologija ove velike ptice vodi nas širom svijeta. Vjerojatno je da su se Englezi pozivali na mediteransku državu zbog sklonosti građana Londona iz 16. stoljeća da svom imenu dodaju navodno podrijetlo predmeta.

Tvrde li Turci da purica njihova?

Ne. Ako priželjkujete obrok na Dan zahvalnosti u Istanbulu, radije potražite jelo pod nazivom hindi. Francuska riječ dinde, također, vjerojatno dolazi iz d’Inde ili iz Indije. Poljska inyczka i jidiška riječ indik odaju počast azijskom potkontinentu. Zemlje sjeverne Europe postaju još preciznije. Od Norveške do Estonije, sjevernoamerička ptica spominje se u varijacijama na kalkunu, izvedenom iz keralanske luke Calicut, također poznate kao Kozhikode. Riječ je putovala natrag do Južne Azije gdje je postala kalukama, što je riječ iz jezika sinhala kojim se primarno priča u Sri Lanki.

Međutim, nemojte očekivati da će Indijci prihvatiti neki od prethodno navedenih naziva za puricu. Na hindskom jeziku purica je poznata pod nazivom peru. Ovdje je možda ulogu imao europski kolonijalizam jer je Peru također riječ koju preferiraju Portugalci, koji su nekada vladali Goom. Također, kolonijalizam može objasniti i zašto ju Malezijci zovu ayam belanda ili nizozemska piletina, dok Kambodžani koriste riječ jauk barang ili francuska piletina. Čudno, ali Francuska također preuzima zasluge u Grčkoj (gallopoúla) ili u Škotskoj (cearc frangach)? Nemojte se ni u upuštati u to zašto se na arapskom koristi riječ dik rumi ili rimska piletina.

Možda bismo se trebali prikloniti onima koji vrstu Meleagris gallopavo poznaju najduže. Govornici Blackfoot jezika ili Siksika nazivaju ih ómahksipi’kssíí ili “velike ptice”. Na indijanskom jeziku iz područja Miami-Illinois koristi se riječ nalaaohki pileewa što znači “domaća ptica”.

Puran na travi
© Jonathan Cooper

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave