Travel AdvisorTravel Advisor

Putovanje iz snova: sve što treba vidjeti i doživjeti u Egiptu

Pronašao sam nevjerojatnu posebnu ponudu idealnog putovanja za vrijeme uskršnjih praznika.

Uživati na palubi broda dok plovi povijesnim Nilom na brodu s pet zvjezdica je doživljaj koji se pamti i prepričava. Samo zamisli kakve se fotke i selfiji mogu snimiti na takvom mjestu.

Putovanje iz snova:

Boravak u Kairu, obilazak Gize, krstarenje Nilom, posjet Luksoru, Asuanu i za kraj odmor na toplom Crvenom moru u Hurghadi.

Zašto jer ovo putovanje posebno dobro?

9 dana izravnim charter letom iz Zagreba.
Grupni polazak: 15.- 23.4.2022.
Direktnim letom iz Zagreba za Kairo
Odlična kombinacija kraćeg odmora s razgledima prirodnih, kulturnih i arheoloških nalazišta Egipta
Hotel 5* u Kairu s uslugom polupansiona
Krstarenje Nilom na brodu 5* uz puni pansion
All Inclusive u hotelu 5* u Hurgadi
Fascinantna povijest i kulturno nasljeđe starog Egipta.

Već od 9.840 kn – Palma Travel.hr

Program:

1. DAN

ZAGREB – KAIRO – EGIPATSKI MUZEJ – (fakultativno LIGHT & SOUND SHOW PIRAMIDE)
let, večera, noćenje
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na izravan charter let za Kairo u jutarnjim satima. Dolazak u Kairo predviđen je u ranim poslijepodnevnim satima. Po obavljanju graničnih formalnosti, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te odlazimo do velikog Egipatskog Nacionalnog Muzeja u kojem se nalazi najveća i najdragocjenija rijetka zbirka izvornih predmeta. Izloženo je preko 250 000 primjeraka starih 5000 godina koja uključuje zbirku blaga kralja Tutankamona koja je bila zatvorena u njegovoj grobnici više od 3500 godina i neotkrivena sve do početka 20. stoljeća. Po želji, razgled dvorane mumija (ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda večera u lokalnom restoranu te potom odlazak u hotel. Prijava i smještaj u hotel. U večernjim satima mogućnost fakultativnog odlaska do platoa Gize na „Sound & Light show“, jednosatnu predstavu koja uz efektnu rasvjetu i lasersku projekciju govori o povijesti velikih faraona, njihovim tajnama i legendama drevne povijesti. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN

KAIRO – PIRAMIDE U GIZI – (fakultativni izlet MEMFIS I SAKKARA)
doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odlazimo do platoa Gize, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica), 73 metra dugačka skulptura s tijelom lava i ljudskim licem. Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 metara, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu). U nastavku dana mogućnost fakultativnog izleta u Memfis i Sakkaru. Odlazimo prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, koja graniči s nekropolom Sakkara gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Džozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti. Uz nju, u Sakkari se nalazi još 16 piramida različitog stupnja očuvanosti. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

3. DAN

KAIRO – (fakultativni izlet ALEKSANDRIJA)
doručak, (ručak), večera, noćenje
Doručak. Slobodno vrijeme ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet autobusom do Aleksandrije. Grad je dobio ime po Aleksandru Velikom te je vrlo brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 metara, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas nažalost svjetionika više nema. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002. godine je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina koja broji čak 8 milijuna primjeraka knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas, slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. Posjet Aleksandriji završit ćemo posjetom palači i vrtovima Montazah. U popodnevnim satima povratak u Kairo te transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kupee i večera u vlaku. Noćenje.

Napomena: Mogućnost dodatnog noćenja u hotelu u Kairu i odlazak zrakoplovom sutradan ujutro za Asuan umjesto noćnog vlaka Kairo – Asuan (uz doplatu)

4. DAN

ASUAN – (fakultativni izlet NUBIJSKO SELO)
doručak, ručak, večera, noćenje
Doručak u vlaku. Dolazak u Asuan, najjužniji egipatski grad u prijepodnevnim satima te posjet čuvenoj asuanskoj Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero na svijetu. Put nas dalje vodi do tvornice parfema gdje ćete imati prilike upoznati se s cjelokupnim procesom izrade eteričnih ulja i parfema, i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog antičkog obeliska. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na brod, smještaj u kabine te ručak na brodu. U poslijepodnevnim satima moguća vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra ili pak odlazak na fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vožnja motornim brodom tijekom koje možete uživati u pogledu na Botanički otok, mauzolej Age-Khana i Elefantinski otok na kojem se nalazi ovo tradicionalno afričko selo (Nubijci). Dolazak do sela na devama te upoznavanje s lokalnim načinom života i običajima uz obilazak slikovitih kuća (izvana svijetlih boja i s puno ukrasa). Nubijci su vrlo gostoljubivi pa često pozivaju u svoje domove na šalicu karkadé (piće/čaj od cvjetova hibiskusa) i shamsi (tradicionalni kruh). Povratak na brod. Večera. Noćenje.

5. DAN

ASUAN – (fakultativni izlet ABU SIMBEL) – KOM OMBO – EDFU
doručak, ručak, večera, noćenje
U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel (polazak u 4 sata u jutro). U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-ih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima početak plovidbe rijekom Nil tijekom koje se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Nakon večere uživajte u egipatskoj tzv. galabya zabavi u brodskom baru gdje će vas zabavljači „tjerati“ da se obučete poput Egipćanina. Noćenje na brodu u Edfu.

6. DAN

EDFU – ESNA – LUKSOR
doručak, ručak, večera, noćenje
Nakon doručka posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najuščuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod. Nastavak plovidbe uz ručak na brodu prema brani u Esni i dalje prema Luksoru odnosno drevnoj Tebi koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta. Dolazak u Luksor u večernjim satima. Posjetit ćemo Luksorski hram, veliki staroegipatski kompleks hramova smješten na istočnoj obali rijeke Nil koji je upravo u večernjim satima posebno impresivan kada svjetla osvjetljavaju hram. Noćenje na brodu.

7. DAN

LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK – HURGADA
doručak, ručak, večera, noćenje
Doručak. Vožnja prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11. st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, jedine žene koja je, kao faraon, neograničeno vladala Egiptom. Slijedi posjet jednoj od tvornica alabastera te Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak do Karnaka i obilazak najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. U poslijepodnevnim satima vožnja pustinjom do Hurgade, popularnog ljetovališta na obali Crvenog mora. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. DAN

HURGADA
doručak, ručak, večera, noćenje
Doručak. Vrijeme je za odmor uz Crveno more, u ljetovalištu Hurgada koje je nekoć bilo malo ribarsko naselje, a danas predstavlja živahno ljetovalište brojnih hotela i raznolike turističke ponude. Ljubiteljima mora predlažemo odlazak na fakultativni izlet brodom do koraljnih grebena gdje možete uživati u prekrasnom podvodnom svijetu i na rajskoj plaži otoka Giftun. Osim morskih radosti, mogućnost odlaska po želji na safari terenskim vozilima među pustinjske dine koje skrivaju gostoljubive beduinske tabore. Večera i noćenje u hotelu.

9. DAN

HURGADA – ZAGREB
doručak, let
Doručak. Slobodno vrijeme do polaska transfera u zračnu luku i prijava na izravan charter let za Zagreb. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Agatha Christie je znala da je plovidba Nilom slikovita pozadina dostojna njezine knjige. Ukrcajte se na krstarenje Nilom i upoznajte dvjestogodišnju tradiciju putovanja ovom moćnom rijekom. Tradicionalnim brodom polako ćete putovati uz Nil i uživati u svakom kilometru obale. Zauvijek ćete pamtiti pogled na mnoštvo tradicionalnih jedara koja lebde iznad površine u zalasku sunca.

Krstarenje Nilom je Palmin dugogodišnji hit i idealan u kombinaciji s potpunim all inclusive odmorom u Hurgadi. Sve to uz uštedu vremena i novca – izravno iz Zagreba, uz vodiče i vrhunsku organizaciju, komforno i sigurno. Egipat iz snova.

Više potražite na stranici organizatora: Agencija Palma

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articlePiloti odgovaraju na zanimljiva pitanja zrakoplovnih putnika
Next articleJednodnevni izleti: Kamo za vikend, a da nije daleko?